More

  NOVINARSKE I MEDIJSKE ORGANIZACIJE: ZAUSTAVITE ADMINISTRATIVNE PRITISKE NA KRITIČKE MEDIJE U SRBIJI

  • NUNS, NDNV, Lokal pres, ANEM  i AOM  uputili su dopis Evropskoj federaciji novinara (EFJ), kao i evropskim i svetskim organima i organizacijama u kojem upozoravaju na „selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave u cilju sprečavanja rada ili nanošenja finansijske i reputacione štete kritičkim medijima u Srbiji“
  • Dopis je prosleđen i Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Srbiji, Misiji OEBS, Savetu Evrope, drugim međunarodnim organizacijama i stranim ambasadama u Beogradu
  • U njemu se apostrofira „slučaj“ internet portala Južne vesti iz Niša, uz podsećanje da su poreski inspektori u poslednjoj kontroli poslovanja tog medija, koja je trajala šest meseci, „preduzeli aktivnosti daleko izvan svog mandata, te da su, iako nisu pronađene nepravilnosti, izdali nalog da Južne vesti plate skoro milion dinara na osnovu propisa koji se ne primenjuje na privatne medije“
  • Sve ovo je osnov za novi alarm da takvo tumačenje propisa namenjenog javnom sektoru otvara još jedan mehanizam za mešanje, kontrolu i kažnjavanje privatnih medija koji su kritični prema vlasti, navodi se u pismu
  • U pismu se od ovih međunarodnih institucija traži da iskoriste svoju moć i izvrše pritisak na srpsku vladu da zaustavi neopravdane poreske inspekcije i druge oblike administrativnog uznemiravanja Južnih vesti i drugih medija, njihovih klijenata i članova porodice i da spreči primenu propisa namenjenog javnom sektora na privatni
  • Pozivamo vas da osudite tekuće, sistematsko utišavanje kritičnih medija u Srbiji i pozovete srpske vlasti da poštuju međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava i slobode izražavanja, dodaje se u njemu.

  Pet novinarskih organizacija i medijskih asocijacija uputilo je dopis Evropskoj federaciji novinara (EFJ), kao i evropskim i svetskim organima i organizacijama, u kojem upozoravaju na „selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave u cilju sprečavanja rada ili nanošenja finansijske i reputacione štete kritičkim medijima u Srbiji“.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres”, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija uputili su ovakvo upozorenje, kao i poziv da „zaustave administrativno uznemiravanje medija u Srbiji“ i Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Srbiji, Misiji OEBS, Savetu Evrope, drugim međunarodnim organizacijama i stranim ambasadama u Beogradu.

  U pismu se apostrofira „slučaj“ internet portala Južne vesti iz Niša, uz podsećanje da su poreski inspektori u poslednjoj kontroli poslovanja tog medija, koja je trajala šest meseci, „preduzeli aktivnosti daleko izvan svog mandata, te da su, iako nisu pronađene nepravilnosti, izdali nalog da Južne vesti plate skoro milion dinara na osnovu propisa koji se ne primenjuje na privatne medije“.

  foto: Južne vesti

  Južne vesti su se zbog ovakve odluke obratile Upravnom sudu, ali je Ministarstvo finansija već pokrenulo postupak za prinudnu naplatu pre konačne sudske odluke.

  Poreska uprava se u svojoj odluci  o kažnjavanju tog medija pozvala na Uredbu Vlade koja je zasnovana na Katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji definiše obaveze glavnog i odgovornog urednika u javnim medijima, a koji se ne primenjuje na privatni sektor.

  – Implementacija Kataloga rada u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru na rad privatnih medija otvara vrata mešanju države u rad medija. Ona bi u tom slučaju regulisala obavezne uslove koje glavni i odgovorni urednici i novinari u privatnim medijima moraju da ispune. Ovo bi dovelo do finansijskog kažnjavanja velikog broja malih nezavisnih medija, što bi moglo dovesti do njihovog zatvaranja. Sve ovo daje osnov za novi alarm i bojazan da takvo tumačenje propisa namenjenog javnom sektoru otvara još jedan mehanizam za kontrolu i kažnjavanje privatnih medija koji su kritični prema vlasti- navodi se u pismu.

  U njemu se precizira da su poreski inspektori u slučaju Južnih vesti prekoračili i svoje nadležnosti jer su između ostalog posećivali komercijalne klijente ovog meija i njegovog osnivača Simplicity d.o.o., kako bi proverili zakonitost njihovog poslovanja- samo zbog povezanosti sa ovim medijem.

  – Kako su Južne vesti objavile, poreski inspektori su uzimali kopije potpisanih ugovora između Južnih vesti i Delegacije EU u Srbiji, UN-om, OEBS-om i drugim donatorima i pokazivali ih klijentima i članovima porodice, objašnjavajući da je to dokaz da taj medij radi za strane službe. Kao rezultat, Južne vesti su prijavile gubitak komercijalnih klijenata i da su zaposleni bili pod dodatnim pritiskom članova porodica zbog svog rada-navodi se u pismu.

  Ove novinarske i medijske organizacije dodaju i da reakcija srpske premijerke Ane Brnabić na ovakvo postupanje poreskih inspektora prilikom kontrole Južnih vesti „nije bila u duhu puno hvaljene najave da postoji politička volja za rešavanje problema u medijskom sektoru“ i konstatuju da uprkos javnom obećanju Vlade Srbije da će uložiti napor da reši probleme u medijskoj sferi, do sada nisu primećeni opipljivi rezultati.

  – Govor mržnje i neprihvatljivo ponašanje prema novinarima i medijima, uključujući i od strane državnih službenika, nastavlja se. Analiza baze podataka NUNS-a o napadima i pritiscima pokazuje da su u 2017. godini registrovana 62 slučaja zastrašivanja i pritisaka, od kojih 30 od strane državnih službenika, dok je u 2018. godini do sada bilo 34 incidenata, od kojih 18 od strane predstavnika države. Sudska praksa je i dalje u u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, sistem državne pomoći se zloupotrebljava i broj malih nezavisnih medija koji su administrativno uznemiravani raste- navodi se u pismu.

  U pismu se od međunarodnih institucija traži da „iskoriste svoj autoritet i moć i izvrše pritisak na srpsku vladu da zaustavi neopravdane poreske inspekcije i druge oblike administrativnog uznemiravanja Južnih vesti i drugih medija, njihovih klijenata i članova porodice i da spreči primenu propisa namenjenog javnom sektora na privatni“. Naglašava se da država mora da preispita odgovornost državnih službenika i menadžera Poreske uprave koji su doveli do ovog problema.

  – Pozivamo vas da osudite tekuće, sistematsko utišavanje kritičnih medija u Srbiji i pozovite srpske vlasti da poštuju međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava i slobode izražavanja-  a da primer za to daju najviši državni zvaničnici. Srbija mora početi da se pridržava principa slobodnih medija i demokratije koja će omogućiti novinarima da javljaju u javnom interesu, bez straha od gubitka posla ili, na kraju, života- zaključuje se u pismu novinarskih i medijskih udruženja.


  SLUČAJ VRANJSKE 

  U dopisu se navodi i slučaj intenzivnih inspekcijskih kontrola i drugih pritisaka na nedeljnik Vranjske, koji su se okončali njegovim gašenjem.

  – Tokom 2017. godine niz inspekcijskih kontrola u Vranjskim, kao i sve veći politički pritisci, koji su zbog štrajka glađu vlasnika Vukašina Obradovića izazvali međunarodnu pažnju, doveli su do zatvaranja jedinog nezavisnog nedeljnika na jugu Srbije. Nakon zatvaranja Vranjskih, objavljeno je da inspekcija nije našla nepravilnosti u radu medija- podsećaju novinarske i medijske asocijacije.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi