More

  Novinarska udruženja upozoravaju: Srbija je u medijskom mraku

  • Novinarska udruženja u Srbiji upozorila su danas da se Svetski dan slobode medija 3. maj i ove godine dočekuje u „medijskom mraku“
  • Novinarska udruženja u Srbiju upozorila su na Svetski dan slobode medija da Srbija mora efikasni da reši pretnje novinarima i o tome obavesti javnost
  • U medijskom mraku su sva ljudska prava ugrožena i niko ne može da se oseća slobodno
  • NUNS je naveo da inforormativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti
  • Pozivamo tužilaštvo i policiju da efikasno istraži sve pretnje novinarima i o tome obavesti javnost
  foto: medijska mreža

  Novinarska udruženja u Srbiji upozorila su danas da se Svetski dan slobode medija 3. maj i ove godine dočekuje u „medijskom mraku“

  Udruženja su od vlasti zatražila da efikasno reši slučajeve pretnji novinarima i o tome obavesti javnost.

  Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Кoalicija za slobodu medija saopštili su da „bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji“.

  -U medijskom mraku sva ljudska prava ugrožena i niko ne može da se oseća bezbedno- naveo je ovaj sindikat.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je da na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći, a da je govor mržnje postao normalizovan u političkom narativu.

  -Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika-navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu NUNS-a.

  U njemu je navedeno da često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima.

  -Demokratsko društvo ne mogu da izgrade samo hrabri novinari, našem društvu potrebni su hrabri rađani. Bez građanske hrabrosti i odlučnosti nema ni slobodnog društva- konstatovao je NUNS.

  U proglasu Udruženje novinara Srbije(UNS) traži da tužilaštva i policija efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju javnost i poziva novinare i medijske radnike da bez odlaganja prijavljuju ugrožavanja bezbednosti i pritiske kojima su izloženi koristeći Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i SOS telefon.

  -Srpska zajednica na Kosovu i dalje nema nezavisan kanal koji treba da pokriva celu teritoriju Кosova i Metohije, a portal televizijskog kanala na srpskom jeziku RTК2 ne uređuje redakcija kojoj treba da pripada, a poslanik Samoopredeljenja Ljuan Aliju traži zabranu portala na srpskom jeziku Кosovoonlajn-naveo je UNS

  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je da „bez slobode štampe nema pravih demokratskih društava i da bez slobode štampe nema slobode“ i ukazao da „pretnje novinarima rastu iz dana u dan“.

  On je uputio apel vladama, medijskim organizacijama i tehnološkim kompanijama u svetu da podrže ključne napore medija u razotkrivanju laži i izgradnji jakih, otpornih institucija i društava.

  Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN, kako bi se podsetile vlade država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi