More

  Novinarka Ana Lalić, privedena zbog teksta o haosu u KCV u vreme pandemije korone, puštena na slobodu

  • Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić danas je puštena iz policijskog pritvora nakon što je privedena kasno sinoć zbog sumnje da je objavljivanjem teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine u vreme pandemije korona virusa izvršila krivično delo izazivanje nereda i panike
  • Ona se u tekstu pozvala na više neimenovanih izvora iz redova zaposlenih, dok rukovodioci KCV nisu želeli da odgovore na pitanja
  • Nakon objavljivanja teksta, KCV je reagovao, kategorički demantujući iznete navode i obaveštavajući javnost da je o njima “obavestio tužilaštvo i policiju”, pošto je novinarka njihovim iznošenjem “uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove”
  • Policija je detaljno pretresla njen stan i automobil, te zaplenila laptop i dva telefona, od kojih je jedan privatni, a u kojima su bile i poruke njenih izvora, za koje novinarska sada strahuje
  • Nisam ni trenutka zažalila zbog pisanja ovog teksta i uverena sam da radimo pravu stvar, kazala je Lalić
  foto: Twitter

  Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić danas je puštena iz policijskog pritvora nakon što je privedena kasno sinoć zbog sumnje da je objavljivanjem teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine izvršila krivično delo izazivanje nereda i panike.

  Ana Lalić je na portalu Nova.rs objavila tekst pod naslovom “KC Vojvodina pred pucanjem: bez zaštite za medicinske sestre” u kome je navela da KCV-u ima problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.

  Ona se u tekstu pozvala na više neimenovanih izvora iz redova zaposlenih, dok rukovodioci KCV nisu želeli da odgovore na pitanja koja im je postavila u vezi sa situacijom u toj ustanovi u vreme pandemije novog korona virusa.

  Međutim, nakon objavljivanja teksta, KCV je reagovao, kategorički demantujući iznete navode i obaveštavajući javnost da je o njima “obavestio tužilaštvo i policiju”, pošto je novinarka njihovim iznošenjem “uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove”.

  Pre privođenja, novinarka Lalić je uspela da odgovori na to reagovanje, ocenjući da se u jednom mora složiti sa Kliničkim centrom Vojvodine: ugled mu jeste narušen, ali ne njenim pisanjem, već “sramotnim tretmanom sopstvenih radnika”.

  – Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najveći broj zaraženih u regionu i najviše preminulih – navela je ona.

  – Ugled vam je narušen zato što ne stojite iza svojih diploma i ne kažete ono što i većina vaših kolega iz cele Evrope: “U problemu smo. Nemamo zaštitnih sredstava. Nemamo dovoljno medicinskih radnika. Treba nam pomoć!”- dodala je.

  Naglasila je da nikoga u javnosti nije uznemirio njen tekst “jer ovi ‘neposlušni i neodgovorni’ građani vrlo dobro znaju kakvi su uslovi u srpskom zdravstvu bili i pre korone”.

  – Možete pretiti i narodnom milicijom i tužilaštvom, ja svoje izvore nikome, ni po koju cenu odati neću, jer, za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama- kazala je.

  Ubrzo zatim, policija je ušla u njen stan, pretresla i stan i automobil, te zaplenila laptop i dva telefona, od kojih je jedan privatni.

  Poruke njenih izvora iz teksta nalazili su se u telefonima.

  Nakon više sati  laptop i telefoni su joj vraćeni.

  – Nisam ni trenutka zažalila zbog pisanja ovog teksta. Uverena sam da radimo pravu stvar, a to vidim po reakcijama medicinara iz cele Vojvodine nakon što je pušten tekst na portal- rekla je ona nakon puštanja iz policije i dodala da “sada strahuje za svoje izvore”.

  Novinarska udruženja, među kojima i Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, u čijem je Upravnom odboru novinarka Lalić članica, protestvovali su zbog njenog hapšenja i zatražili njeno puštanje na slobodu.

  Hapšenje su kritikovali i predstavnici Evropske unije, OEBS-a, Fridm haus-a, Reportera bez granica i drugi.


  Premijerka Brnanbić: U tekstu su iznete laži, ali ću apelovati da više ne bude privođenja

  Premijerka Ana Brnabić je danas kazala da joj je žao što je novinarka Lalić privedena , ali je dodala da je “širenje lažnih vesti u vanrednom stanju ozbiljan prekršaj“.

  Komentarišući Lalićkin telst, ona je kazala da „to nisu lažne vesti, to su laži“.

  Ipak, rekla je, ona će  „apelovati da više ne bude privođenja, čak i zbog laži“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi