More

  NOVI KC NIŠ DOBIO UPOTREBNU DOZVOLU NAKON ŠTO JE TRI MESECA RADIO, A SEDAM MESECI IMAO SAMO POTVRDU O „PUŠTANJU U PROBNI RAD“

  • Rok za dobijanje upotrebne dozvole KC-a Niš ističe 2. avgusta ove godine, pošto je Komisija za tehnički pregled izdala potvrdu o njegovom puštanju u probni rad na taj datum prošle godine, a ovakav rad može trajati najduže godinu dana
  • Novi KC je u Katastru upisan kao vlasništvo Republike Srbije, na koje KC Niš ima pravo upotrebe
  • Obaveza Kliničkog centra Niš je održavanje objekta, kako tehničkog, tako i plaćanje svih troškova i nadoknada (struja, voda…)…- navodi Vlada u svom zaključku
  • Ovaj zdravstveni objekat, koji je svečano otvoren 17. decembra prošle godine, državni vrh je, inače, označio kao urbanističko „remek-delo“ i „najbolji Klinički centar na Balkanu“

  foto: sajt Kliničkog centra

  Novi Klinički centar Niš (KC) dobio je upotrebnu dozvolu nakon što je tri meseca primao i lečio pacijente bez tog značajnog dokumenta, a duže od sedam meseci posedovao samo „potvrdu“ Komisije za tehnički pregled o „puštanju u probni rad“.

  Ovaj zdravstveni objekat, koji je svečano otvoren 17. decembra prošle godine, državni vrh je, inače, označio kao urbanističko „remek-delo“ i „najbolji Klinički centar na Balkanu“.

  Upotrebne dozvole nove zgrade niškog KC-a, kao i prostora i infrastrukturnih instalacija oko njega, objavljene su na veb sajtu ove zdravstvene ustanove 26. jula ove godine.

  Rok za dobijanje upotrebne dozvole tog zdravstvenog objekta  ističe 2. avgusta, pošto je potvrda o njegovom puštanju u probni rad izdata na taj datum prošle godine, a takav rad može trajati najduže godinu dana.

  Niški KC, kao i Sekretarijat za planiranje i izgradnju grada Niša- inače nadležnog za izdavanje upotrebne dozvole, navode da su te dve dozvole izdate još 2. marta, a postale pravosnažne 13. marta ove godine.

  Služba za katastar nepokretnosti Niš je 16. marta ove godine dozvolila upis prava javne svojine nad novim KC-om Republici Srbiji, uz „odobrenje“ niškom KC-u na „upotrebu“  tog objekta.

  Vlada Srbije je krajem prošlog meseca usvojila zaključak u kojem ponavlja da je novi KC u vlasništvu Republike, a da KC Niš nad njim ima pravo korišćenja.

  – Obaveza budućeg korisnika Kliničkog centra Niš je održavanje objekta, kako tehničkog, tako i plaćanje svih troškova i nadoknada (struja, voda…)…- navodi Vlada.

  Komisija za tehnički pregled je, inače, u potvrdi o puštanju u probni rad novog KC-a navela da je takav rad odobren „radi utvrđivanja podobnosti ovog objekta“, te ocenila da su radovi na njemu „izvedeni u skladu sa idejnim projektom“.

  Istoga dana druga Komisija za tehnički pregled je izdala potvrdu o puštanju u probni rad okolnog prostora i infrastrukture za potrebe novog KC-a.

  Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, Komisija za tehnički pregled može da odobri puštanje nekog objekta u probni rad „ako se radi utvrđivanja podobnosti objekta za upotrebu, moraju vršiti prethodna ispitivanja i provera instalacija, uređaja, postrojenja, stabilnosti ili bezbednosti objekta, uređaja i postrojenja za zaštitu životne sredine, uređaja za zaštitu od požara ili druga ispitivanja, ili ako je to predviđeno tehničkom dokumentacijom“.

  Probni rad može trajati najduže godinu dana, a za to vreme Komisija za tehnički pregled „proverava ispunjenost uslova za izdavanje upotrebne dozvole i izveštaj o tome dostavlja investitoru“.


  IZVOĐAČI, ROKOVI, KREDIT

  Novi Klinički centar Niš- zapravo veliku zgradu pridodatu starom KC-u, izgradile su italijanske firme INSO SISTEMI PER LE INFRASTRUTTURE SOCIALI i ITALIJANA COSTRUZIONI,  uz veći broj podizvođača. Radovi su započeli sredinom oktobra 2013. godine, a rok za njihov završetak iznosio je 32 meseca i probijen je nekoliko puta. Prema podacima na sajtu KC-a, vrednost radova iznosila je 32 miliona evra, obezbeđenih kroz kredit Evropske investicione banke.

   

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi