More

  NONIĆ: SLEDI PRIJAVA TUŽILAŠTVU ZBOG OKUPLJANJA NEONACISTA U CENTRU NIŠA

  • Protestnu šetnju na Nišavskom keju u centru Niša, organizovanu sinoć zbog nedavnog napada nožem na studenta Uroša Janjića (25) samo zbog toga što je, kako je sam kazao, odbio da skine majicu na kojoj je pisalo „antifašizam“, obeležio je incident grupe ekstremnih desničara
  • Desetak mladića je propratilo antifašističku šetnju stotinak građana koji su nosili majice sa natpisom „Stop fašizmu“ skandiranjima „Srbija Srbima“, „Živela velika Srbija“, „Živeo Nedić“ i „Živeo Ljotić“, te podizanjem ruku u nacistički pozdrav
  • U antifašističkoj šetnji su učestvovali i student Janjić- koji je zadobio dva uboda nožem i bio hospitalizovan u Kliničkom centru, predstavnici nekih nevladinih orgnizacija, ali ne i opozicionih stanaka
  • Srđan Nonić, gradski odbornik opozicione“ Niške inicijative” i građanski aktivista, koji je inicirao antifašističku šetnju, najavio je da će obavestiti tužilaštvo o okupljanju pripadnika neonacističke grupe „Combat 18“ na Nišavskom keju, gde propagiraju nacističku ideologiju i šire govor mržnje kroz ispisivanje grafita i na druge načine

  Nacizam na delu! Zato protest! Provociraju, ali se ne plaše svi!!!

  Posted by Niška Inicijativa on Четвртак, 27. јун 2019.

  Protestnu šetnju na Nišavskom keju u centru Niša, organizovanu sinoć zbog nedavnog napada nožem na studenta Uroša Janjića (25) samo zbog toga što je, kako je sam kazao, odbio da skine majicu na kojoj je pisalo „antifašizam“, obeležio je incident grupe ekstremnih desničara.

  Desetak mladića je propratilo antifašističku šetnju stotinak građana, koji su nosili majice sa natpisom „Stop fašizmu“, skandiranjima „Srbija Srbima“, „Živela velika Srbija“, „Živeo Nedić“ i „Živeo Ljotić“, te podizanjem ruku u nacistički pozdrav. Do fizičkog sukoba između građana i ove grupe mladića nije došlo.

  Srđan Nonić, šef opozicione odborničke grupe “ Niška inicijativa” u Skupštini grada  i građanski aktivista, koji je preko društvenih mreža inicirao antifašističku šetnju, najavio je danas da će obavestiti tužilaštvo o bezmalo redovnom okupljanju pripadnika neonacističke grupe „Combat 18“ na Nišavskom keju, gde propagiraju nacističku ideologiju i šire govor mržnje kroz ispisivanje grafita, skandiranja i na druge načine.

  – Posle napada nožem na studenta zbog majice sa antifašističkom porukom, kao i posle incidenta na ovoj šetnji, neću stati. Za početak, obavestiću tužilaštvo o okupljanju neonacista na keju u centru grada, obično uveče i noću. Planiram i da od gradonačelnika Darka Bulatovića tražim hitno uklanjanje kukastih krstova i drugih nacističkih grafita na keju i u gradu- rekao je Nonić.

  On je ocenio da su mladići koji su napali i izboli studenta Janjića ili oni koji su izazvali incident na antifašističkoj šetnji, „ideološka deca“ aktuelne vlasti, koja 30.tak godina koketira sa nacističkom ideologijom, a sada kroz govor mržnje propagira podele u društvu.

  – Desničari, navijačke i druge hejt grupe su repovi radikala, odnosno naprednjaka, koji su probučeni radikali. Njihova politika ih je stvorila i oni ih „gaje“- rekao je Nonić.

  U antifašističkoj koloni bilo je predstavnika pojedinih nevladinih orgnizacija, kao i napadnuti student Janjić, koga je, prema prvim informacijama, 21. juna uveče u parku pored keja,  jedan od pet napadača dva puta ubo nožem i probušio mu plućnu maramicu, izazvavši unutrašnje krvarenje, zbog čega je bio hospitalizovan u niškom Kliničkom centru.

  Šetnja je završena kod Oficirskog doma na keju, gde su građani simbolično okrenuli leđa, te pokazali natpis „Rupa za nož“.

  Policijska uprava Niš saopštila je 24. juna da je privela petoricu napadača na studenta Janjića i njegovog druga, inače stranog državljanina, zbog sumnje da su izvršili krivična dela nanošenje teških telesnih povreda i učešće u tuči. Među privedenima bio je i N.R. (33) koji je osumnjičen da je Janjića izbo nožem. Svi su, međutim, nakon saslušanja pušteni i nije im određen pritvor. U policiji su kazali da je tuči između njih i dvojice mladića „prethodila verbalna rasprava“.

  Janjić je negirao da je napadu prethodio verbalni sukob, navodeći da ih je grupa od pet nepoznatih mladića sačekala i opkolila u mračnijem delu parka, nakon što su drug i on krenuli sa Nišavskog keja, gde su pola sata sedeli. Kada su ih „zaskočili“, jedan od napadača je rekao: „Smeta mi tvoja majica. Možeš li da je skineš?“, na šta mu je Janjić odgovorio sa: „Je l’?“, posle čega su usledili fizički napad i ubodi nožem. Njegov drug je zdobio lkše telesne povrede.

  On je dodao da je „spornu“ majicu doneo iz Barselone, gde je proveo prošli semestar, podsećajući da je ovaj grad srce antifašističke borbe za vreme Španskog građanskog rata. Za sebe je rekao da je pojedinac koji gaji antifašistička i socijal-anarhoidna uverenja, uz osudu upotrebe nasilja. Nije član nijedne organizacije ili stranke, niti je ikada bio, ali jeste politički i društveno aktivan, kroz volonterski rad, projekte ili učešće na različitim građanskim protestima.

  U razgovoru za Danas on je kazao da je „oduvek razumeo rizik koji nosi posedovanje i neodstupanje od svog stava ako je on potencijalno drugačiji“.

  – Svestan sam opasnosti u takvom slučaju i prihvatam tu cenu. Nemam nameru da ikada od odustanem od javnog zastupanja svojih stavova. Mi smo politička bića i jako je važno da ih javno iznosimo i branimo- rekao je on.


  OPOZICIJA I DALJE ČUTI

  U antifašističkoj šetnji nisu primećeni zvaničnici opozicionih stranaka u Nišu.

  – Nisam iznenađen, ali sam razočaran- rekao je Nonić, komentarišući ovu okolnost.

  Osim Niške inicijative, napad nožem na studenta Janjića zbog toga što je, po prvim informacijama, nosio majicu sa antifašističkim natpisom, javno je osudila još samo omladina Nove stranke.Vladajuće političke stranke nisu se zvanično oglašavale, a gradonačelnik Niša Bulatović je osudio incident  posle par dana, kada su ga mediji zvali za komentar.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi