More

  Noćas bio najzagađeniji vazduh u Nišu u 2021. godini

  • Vazduh u Nišu je noćas bio najzagađeniji od početka ove godine, pošto je koncentracija PM 10 čestica na mernim stanicama u gradu bila četiri i po puta uvećana od dozvoljene
  • Stanica kod Instituta za javno zdravlje u 19 časova Niš izmerila je koncentraciju tih čestica od 235 mikrograma po metru kubnom, a 222 mikrograma po metru kubnom izmerila je merna stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava“
  • Četiri časa kasnije merna stanici kod Insitututa izmerila je koncentraciju PM10 čestica od 205 mikrograma po metru kubnom, a merna stanica kod OŠ „Sveti Sava“ koncentraciju od 202,59 mikrograma
  • Drastično su bile povećane i koncentracije PM2,5 čestica
  • Rekord u Nišu drži 23. decembar prošle godine kada je koncentracija PM10 čestica u toku noći dostigla čak 298 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija PM2,5 čestica koncentraciju od 290,9 mikrograma

  Zagađenje vazduha u Nišu tokom protekle noći bilo je najveće od početka godine, jer je koncentacija PM10 čestica na mernim stanicama u gradu bila uvećana za četiri i po puta od dozvoljene, pokazala su merenja Agencije za zaštitu životne sredine.

  Prema rezultatima, u 19 časova stanica kod Instituta za javno zdravlje Niš izmerila je koncentraciju tih čestica od 235 mikrograma po metru kubnom, a 222 mikrograma po metru kubnom izmerila je merna stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava“.

  Četiri časa kasnije merna stanici kod Insitutut izmerila je koncentraciju PM10 čestica od 205 mikrograma po metru kubnom, a merna stanica kod OŠ „Sveti Sava“ koncentraciju od 202,59 mikrograma.

  Drastično su bile povećane i koncentracije PM2,5 čestica.

  Tokom noći i jutra koncentracije pomenutih štetnih čestica su postepeno opadale, ali su i dalje visoke.

  Merna stanica kod Instituta izmerila je koncentraciju PM10 čestica od 154,9 mikrograma po metru kubnom, a merna stanica kod škole „Sveti Sava“ koncentraciju od 146 mikgrograma.

  Jutros u sedam sati koncentracija PM2,5 čestica iznosila je kod Instituta za javno zdravlje 153,5 mikrograma, a kod škole „Sveti Sava“ 144,9 mikrograma.

  Za vazduh se smatra da je čist ukoliko je koncentracija PM 10 čestica manja od 50 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija PM2,5 čestica manja od 25 mikrograma.

  Rekord u Nišu drži 23. decembar prošle godine kada je koncentracija PM10 čestica u toku noći dostigla čak 298 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija PM2,5 čestica koncentraciju od 290,9 mikrograma.

  Prema podacima državne Agencije za zaštitu životne sredine, Niš je i u toku prošle i pretprošle godine bio u „crvenoj zoni“, što znači da građani udišu „zagađen vazduh“, pre svega zbog prisustva čestica PM10 i PM2,5, koje spadaju u “sastojke” vazduha koji su najštetniji po ljudsko zdravlje.

  U crvenoj zoni, odnosno četvrtoj kategoriji, zajedno sa Nišem nalaze i Novi Sad, Pančevo, Smederevo, Zaječar i Užice, a gora situacija je samo u Valjevu, koje spada u petu, poslednju kategoriju, jer je vazduh u tom gradu „jako zagađen“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi