More

  NKD: „TAJNI“ FINANSIJSKI IZVEŠTAJ POKAZUJE GUBITAK NIŠKOG AERODROMA U 2018. GODINI

  • Aerodrom „Konstantin Veliki“ je u 2018. godini poslovao sa gubitkom od više od 13 miliona dinara, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju, pozivajući se na dokument o finansijskom poslovanju u koji je imala uvid
  • Niški aerodrom je nakon što ga je Republika besplatno preuzela, u avgustu prošle godine, prestao da na svom veb sajtu objavljuje finansijske izveštaje, što je do tada bila praksa
  • Aerodrom beleži gubitak prvi put od 2014. godine, kada je počela njegova poslovna ekspanzija i dramatičan rast broja putnika zahvaljujući dolasku lou kost kompanija, koje je ugovorilo prethodno aerodromsko rukovodstvo
  • Tokom prošle godine pala je i neto zarada zaposlenih, ali je naknada za članove Nadzornog odbora porasla sa 1,9 miliona na čak 3,9 miliona dinara

  Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ je u 2018. godini poslovao sa gubitkom od više od 13 miliona dinara, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), pozivajući se na dokument o finansijskom poslovanju do kojeg je došla.

  Aerodrom je nakon što ga je Republika besplatno preuzela, u avgustu prošle godine, prestao da na svom veb sajtu objavljuje finansijske izveštaje, što je do tada bila praksa. Poslednji objavljeni finansijski izveštaj odnosio se na prvi kvartal 2018. godine.

  Niški aerodrom beleži gubitak prvi put od 2014. godine, kada je počela njegova poslovna ekspanzija i dramatičan rast broja putnika zahvaljujući dolasku lou kost kompanija koje je ugovorilo prethodno aerodromsko rukovodstvo.

  NKD je naglasila da je u finansijskim izveštajima, u koje je imala uvid, „nemoguće uočiti ‘investicije’ Republike o kojima političari redovno govore“.

  – Posebno brine što Aerodrom ostvaruje jedva 81 odsto planiranih prihoda u 2018. godini, dok je taj procenat u 2017. iznosio i više od 90 odsto. Isti dokumenti, do kojih smo došli, svedoče da je neraspoređeni dobitak iz prethodnih godina izosio preko 135 miliona dinara i da je taj novac ušao u potrošnju u 2018. Dakle, ne samo što je aerodrom zabeležio gubitak, već je potrošen i novac koji je iz dobitka prethodnih godina prenet u 2018. godinu- navela je NKD u saopštenju.

  U njemu se dodaje da je centralizacija niškog aerodroma dovela i do pada kvaliteta u njegovom radu u toku prošle godine.

  Neto zarada zaposlenih je pala, a zarade zaposlenih se isplaćuju u iznosu koji je 13 odsto manji od planiranog.

  – Upravo taj plan ukazuje da je „novi vlasnik“ aerodroma planirao da prosečne zarade budu u proseku 10.000 dinara niže u odnosu na plan rada dok je Grad bio vlasnik. To je direktno u suprotnosti sa obećanjem da će plate radnika biti veće kada ih preuzme Republika- navela je NKD.

  Koalicija je dodala da su, dok plate zaposlenih na aerodromu padaju, naknade za članove Nadzornog odbora- koji su takođe promenjeni političkom odlukom nakon preuzimanja, povećane sa 1,9 miliona dinara na 3,9 miliona dinara godišnje. Nadzorni odbor pri tom ima isti broj članova kao ranije.

  – Za razliku od plata zaposlenih koje su  isplaćene u iznosu od 87 odsto od planiranog, članovi Nadzornog odbora su dobili 100 odsto iznosa planiranih naknada- navodi Koalicija.

  Dokumentacija do koje je došla pokazuje da sastancima NO ne prisustvuju svi članovi.


  PAD BROJA PUTNIKA I KARGO SAOBRAĆAJA I OVE GODINE

  U prvih pet meseci ove godine, niški aerodrom je imao 6,37 odsto manje putnika nego u istom periodu prošle. Broj putnika je takođe u opadanju za 5,2 odsto po letu u istom periodu. Pad u kargo saobraćaju je obeležen prelaskom kargo saobraćaja iz Niša za Beograd, što se takođe može videti u dokumentima i zapisnicima koje poseduje NKD, navodi se u njenom saopštenju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi