More

  Nišvil poručio Ministarstvu turizma: Poštedite nas konkursa

  • Internacionalni džez festival Nišvil apelovao je danas na Ministarstvo turizma da ovaj i još nekoliko
   najznačajnijih muzičkih festivala u Srbiji “poštedi učešća na konkursima” i da utiče da se oni od sledeće
   godine finansiraju direktno iz budžeta, kao što se to već čini sa Egzitom Direktor Nišvila Ivan Blagojević je kazao da analize pokazuju da se svaki dinar uložen u najveće
   festivale budžetu Srbije vraća trostruko kroz direktno i indirektno ubiranje poreza i doprinosa
  • Nišvil je ovog avgusta zabelezio 100.000 posetilaca, a prema podacima Turisticke organizacije Niša, u
   niškim hotelima bilo je 70 odsto stranih gostiju, dodao je on
  • Nišvil je uputio apel povodom Svetskog dana turizma koji se obeležava danas i sutra, a koji je ustanovio
   Unesko 1979. godine

  Internacionalni džez festival Nišvil apelovao je danas na Ministarstvo turizma da ovaj i još nekoliko
  najznačajnijih muzičkih festivala “poštedi učešća na konkursima” i da utiče da se oni od sledeće godine finansiraju direktno iz budžeta.

  -Nišvil kao promoter kulturnog turizma Srbije upućuje apel Ministarstvu turizma da poštedi Nišvil
  dugogodišnjeg učešća na konkursima i da zajedno sa Ministarstvom finansija pronadje modus da Nišvil i nekoliko najznačajnijih srpskih muzičkih festivala, koji privlače najviše turista i generišu značajna sredstva za budžet Srbije, budu direktno sagledani prilikom projekcije budžeta za 2022. godinu, na sličan način kako je poslednjih godina sagledan najznačajniji srpski festival, Egzit- naveo je direktor Nišvila Ivan Blagojević u saopštenju.
  Nišvil je uputio ovakav apel povodom Svetskog dana turizma koji se obeležava danas i sutra, a koji je ustanovio Unesko 1979. godine.

  U postojećoj situaciji, izuzimajući Egzit, svi festivali apliciraju  svojim projektima na konkursu Ministarstva turizma, na kojem dobijaju skromna sredstva, a rezultate često saznaju tek juna meseca tekuće godine. Prelazak na budžet umnogome bi pomogao usvajanju realnog finansijskog plana i pravovremenom organizovanju festivala i njegove medjunarodne promocije, kako bi privukli što vise turista i višestruko vratili državi finansijsku podršku- rekao je Blagojević.

  On je kazao da analize pokazuju da se svaki dinar uložen u najveće festivale budžetu Srbije vraća trostruko kroz direktno i indirektno ubiranje poreza i doprinosa.

  Nišvil je ovog avgusta zabelezio 100.000 posetilaca, a prema podacima Turisticke organizacije Niša, u niškim hotelima bilo je 70 odsto stranih gostiju. Sledeće godine sa prestankom kovid mera, očekuju se daleko bolji rezultati i opstanak Nišvila u Top 10 najboljih evropskih festivala, po kriterijumima londonskog Gardijana-rekao je Blagojević, dodajući da je Nišvil dobitnik priznanja “Turistički cvet”, a prošle godine kategorisan kao turistička manifestacija prve kategorije.

  Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma, ulaz u Nišvil džez muzej danas i sutra biće besplatan za posetioce.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi