More

  Nišvil otpušta polovinu zaposlenih i najavljuje moguće gašenje

  • Direktor internacionalnog džez festivala Nišvil Ivan Blagojević saopštio je da će Nišvil od 1. januara otpustiti polovinu radnika jer tokom ove godine nije prihodovao dovoljno da isplati njihove zarade, poreze i doprinose, te upozorio da je moguće i gašenje festivala
  • Savet Nišvila nedavno je odlučio da će, ukoliko se epidemiološka situacija popravi, Nišvil 2021. biti održan od 6. do 15. avgusta, ali sa finansijskim planom koji je za 30 odsto manji nego poslednjih godina
  • Na sednici Saveta usvojen je kompletan program festivalskog izdanja za sledeću godinu

  Direktor internacionalnog džez festivala Nišvil Ivan Blagojević saopštio je danas da će Nišvil od 1. januara otpustiti polovinu radnika jer tokom ove godine nije prihodovao dovoljno da isplati njihove zarade, poreze i doprinose, te upozorio da je moguće i gašenje festivala. 

  – Svesni da nije realno očekivati bilo kakvu bespovratnu podršku države najznačajnijim festivalima ove zemlje, zatražili smo kredit kod Fonda za razvoj, da bar premostimo ove dve teške godine, ali smo odbijeni uz obrazloženje da Fond ne daje kredite udruženjima građana i fondacijama- iako smo imali validne garancije i dobru volju kabineta premijerke – kazao je Blagojević.

  On je precizirao da je plate moguće isplaćivati samo iz sopstvenih prihoda- od prodaje ulaznica i sponzorstava, a da su oni ove godine bili minorni. Sredstva koja festival dobija na državnim i drugim konkursima su namenska i ne mogu služiti za isplatu zarada.

  – Ukoliko epidemija korona virusa bude trajala tokom sledećeg avgusta razmišljamo i o gašenju Nišvila. To će se, uostalom, dogoditi prirodno, i samo od sebe, jer ćemo biti blokirani zbog nedostatka prihoda. Gubi se iz vida da su festivali najugroženiji ovom epidemijom, pošto su im prihodi pali i do 100 odsto, više nego, recimo, prihodi u ugostiteljstvu. Zato su se neki od festivala izvan Srbije ugasili već u prvoj godini epidemije- rekao je Blagojević.

  Savet Nišvila nedavno je odlučio da će ukoliko se epidemiološka situacija popravi Nišvil 2021. biti održan od 6. do 15. avgusta, ali sa finansijskim planom koji je za 30 odsto manji nego poslednjih godina.

  -Naša je procena da će to biti izuzetno teška godina i da se moramo prilagoditi teškoćama punjenja budžeta, kako Grada Niša, tako i ministarstava kod kojih apliciramo po konkursima. Naravno, moramo se prilagoditi i slabijoj  zainteresovanosti sponzora i verovatnom padu prodaje ulaznica- rekao je Blagojević.

  Na sednici Saveta usvojen je kompletan program festivalskog izdanja za sledeću godinu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi