More

  ZBOG ODLUKE VKS O KREDITIMA U „ŠVAJCARCIMA“ IZVRŠITELJI PRVI PUT U SRBIJI ZAUSTAVILI LICITACIJU ZA PRODAJU STANA

  • Vojkan Đorđević iz Niša pokrenuo je 12 sporova protiv banke zbog kredita u švajcarskim francima, jedan spor je pravosnažno okončan, sedam sporova su okončani u prvom stepenu, a ostali se još vode
  • Izvršitelj Miljan Trajković obustavio je postupak prodaje Đorđevićevog stana pod hipotekom, pročitavši pismo Eurobanke u kojem ona saopštava da suspenduje aktiviranje hipoteke do pravosnažnog okončanja sudskog spora u tom slučaju
  • Đorđević je prvi građanin kome je preporuka Vrhovnog kasacionog suda(VKS) privremeno “sačuvala“ stan 
  • On je uveren da će dobiti sve sudske sporove pred domaćim sudovima, a ako to ne bude tako najavljuje da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu
  • Već 2014. godine postalo je jasno da sa ovako indeksiranm kreditima nešto ozbiljno nije u redu, i to ne samo u Srbiji, već u 14 evropskih zemalja. U svim drugim zemljama su ti slučajevi okončani, izuzev ovde-kaže Đorđević
  • On dodaje da je ugovorena rata iznosila 29.000 dinara i predstavljala je 50 odsto porodičnih primanja, a već treći mesec rata je premašila taj iznos, a za par godina dostigla je 120 odsto primanja
  foto: twitter 1 od 5 miliona

  Iako je Nišlija Vojkan Đorđević zbog stambenog kredita indeksiranih u švajcarskim francima pokrenuo 12 sudskih sporova protiv banke, koji još nisu okončani, 3. aprila bila je zakazana licitacija njegovog stana, ali mu je preporuka  Vrhovnog kasacionog suda(VKS) privremeno „sačuvala“ stan.

  Izvršitelj Miljan Trajković obustavio je postupak prodaje Đorđevićevog stana pod hipotekom, pročitavši pismo Eurobanke u kojem ona saopštava da suspenduje aktiviranje hipoteke do pravosnažnog okončanja sudskog spora u tom slučaju.

  VKS je dan ranije zauzeo stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ukoliko banka nije dostavila dokaz da se zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava, preporučujući kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke na stanove.

  -Dobio sam jedan spor koji je pravosnažno okončan i sedam sporova koji su okončani u prvom stepenu, a ostali se još vode. Verovatno sam građanin Srbije koji je pokrenuo najviše sporova protiv banake zbog stambenih kredita indeksiranih u „švajcarcima“ -kaže Đorđević.

  On je uveren sam da će svi sudski sporovi biti završeni njegovu korist, a u slučaju da to ne bude tako najavljuje da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, gde su građani nekih drugih država već dobijali ovakve sporove.

  Đorđević kaže da je pred nadležnim sudovima u Beogradu podneo tužbe protiv banke zbog „nezakonite“ jednostrane promene kamatne stope sa 4,85 na oko sedam odsto, „nezakonite“ indeksacije jer „zakoni u Srbiji dozvoljavaju indeksaciju samo u evrima“, „nezakonite“ troškove obrade kredita, povrede prava na suđenje u razumnom roku jer neki od njegovih sporova traju i duže od 3,5 godina…

   – Već 2014. godine postalo je jasno da sa ovako indeksiranim kreditima nešto ozbiljno nije u redu, i to ne samo u Srbiji, već u 14 evropskih zemalja. U svim drugim zemljama su ti slučajevi okončani, izuzev ovde. U Strazburu već postoji presude protiv države Mađarske zbog jednostrane promene kamatne stope od strane banaka, kao i one u korist građana zbog troškova obrade kredita, kao i zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku- kaže on.

  Đorđević kaže da je „već našao drugi stan i kaparisao ga  jer sam bio ubeđen da će im stan biti oduzet.

  – Došao sam u fazu da pristanem da taj veliki i vredan stan bude prodat i za jedan evro, samo da se ova agonija završi. Razmišljao sam: dajte da to rešimo bilo kako, pa da počnemo da živimo-kaže Đorđević.

   On dodaje da je ta situacija bila neizdrživa jer je „iz dana u dan bio sve dužniji i tome nije bilo kraja.

  -Svakog meseca naša zaduženja su rasla ne samo zbog stambenog kredita već i zbog komunalija i ostalih stvari koje zbog tog kredita nismo mogli da plaćamo. Izvršitelji su nam malo- malo dolazili na vrata- kaže Đorđević.

  On naglašava da svi građani koji su uzeli stambene kredite u „švajcarcima“ već godinama jako teško žive.

  -Znate li koliko je ljudi pobeglo iz zemlje zbog ovakvih dugovanja, izvršitelja, teškog života? Imam četvoročlanu porodicu, jedno dete je student a drugo je u srednjoj školi, i prinuđen sam da se snalazm na različite načine. Verovatno sam  jedan od retkih građana koji je bio prinuđen da da otkaz u javnom predzeću, jer mu je kompletna zarada bila blokirana zbog duga, i da počne da radi na drugim mestima-kaže naš sagovornik.

  On precizira da je stambeni kredit na 30 godina indeksiran u švajcarskim francima, zajedno sa suprugom kao solidarnim dužnikom, podigao 2007. godine.

  -Ugovorena rata je iznosila 29.000 dinara i predstavljala je 50 odsto porodičnih primanja. Iako ih niko ni na koji način nije informisao da to može da se dogodi, već treći mesec rata je premašila taj iznos, a za par godina dostigla je 120 odsto primanja. U februaru 2014. godine dobio sam obaveštenje od Eurobanke da će ugovor o kreditu biti raskinut ukoliko ne izmiri tri rate koje duguje, a da će hipoteka na stanu, na koju je u ugovoru pristao, biti aktivirana-kaže on.


   NA LICITACIJI ZA ĐORĐEVIĆEV STAN BILO 11 ZAINTERESOVANIH KUPACA

  Stan Vojkana Đorđevića, koji na tržištu vredi oko deset miliona dinara, procenjen je na sedam miliona, a na „neuspeloj“ licitaciji 3. aprila njegova početna cena iznosila je pet miliona dinara.

  Inače, za učešće na već zakazanu javnu prodaju Đorđevićevog stana, površine  81 kvadratnog metra, u „najlepšoj zgradi u Nišu“, javilo se 11 zainteresovanih.

  Banka je prvi put pokušala da proda stan 2014. godine, a krajem prošle godine pokrenut je novi postupak, po Zakonu o obezbeđenju i izvršenju, koji predviđa da se na prvoj licitaciji stan prodaje po ceni od 60 odsto od procenjene vrednosti, a na drugoj za 30 odsto od takve vrednosti.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi