More

  Nišlije šesti put protestovale protiv vlasti, traže ekspertsku vladu

  • Na večerašnjem protestu zatražene su ostavke članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, kao i poništavanje izbora, nakon čega će biti formirana ekspertska, a ne politička Vlada
  • Nasilje nigde ne vodi, apsolutno nigde, morate da ipotrebite mozak da pravite strategiju, poručila demonstrantima starija sugrađanka
  • Dušan Arsenijević, jedan od demonstranata, poručio je svojim kolegama da ne smeju da odustanu od protesta
  • Protest je završen  ispred Gradske kuće, u kojoj je sedište gradonačelnika Niša, gde su na stepenicama ostavili toalet-rolne sa porukama “ Vaše diploma “ i “ Glasački listići”

  Nekoliko stotina, uglavnom, mlađih Nišlija, večeras je po šesti put protestovalo da bi iskazali, kako su rekli, bunt i istrajnost u borbi protiv ove vlasti, ali i zatražili ostavke članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19.

  Demonstranti kažu da žele poništavanje izbora, nakon čega će biti formirana ekspertska, a ne politička Vlada.

  “Ja znam da smo svi razočarani. Nasilje nigde ne vodi, apsolutno nigde. Upotrebite mozak da pravite strategiju. Hajde da igramo šah, na svaki njihov potez odgovorimo potezom, ali pametnim”, poručila im je starija Nišlijka.

  Dušan Arsenijević, jedan od demonstranata, poručio je svojim kolegama da ne smeju da odustanu od protesta.

   “Došao sam na čelo kolone da iskažem svoje nezadovoljstvo, pozivam i vas da uradite isto. Neka me uhapse. Ja sutra odlazim za Švedsku, ali vi ne treba da odustanete. Ovaj protest smo dugo čekali i ne smemo da dozvolimo da ga ugase – rekao je on.

  Protestanti su i večeras prošli pored sedišta SNS, ali nije bilo kordona policije, niti je bilo nekog incidenta. Demonstarnti su uzvikivali parole „Lopovi“ i „Niko vas neće“.

  Demonstranti su i večeras blokirali Dušanovu ulicu, šetali po niškim bulevarima, a protest su završili ispred Gradske kuće, u kojoj je sedište gradonačelnika Niša, gde su na stepenicama ostavili toalet-rolne sa porukama “ Vaše diploma “ I “ Glasački listići”. Okupljeni građani su uzvikivali “ Ostavke, ostavke”.

  Na Bulevaru Nemanjića demonstrantima su podršku davali građani sa prozora koji su udarali u šerpe, a pojedini prolaznici aplaudiraju, a iz automobile ih pozdravljaju sirenama.

  Tokom šetnje uz  zvuke pištaljki čuli su se povici  „Vučiću, lopove, pokrao si izbore“, „Izađite napolje“ i „Niš, Niš, budi se“,  „Dole Vlada“ i „Kosovo je srce Srbije“ i pozivaju Nišlije da im se pridruže na ulici. Nosili su transparente „Čast ne možeš da ukradeš“, „Uhapsi se da te mi ne hapsimo“, a tokom šetnje su puštali pesmu „Sistem te laže“.

  Na šestom protestu nije bilo nikakvih incidenata, niti je bilo vidljive policije i kordona. U subotu uveče išli su u protestnu šetnju Bulevarom 12. februar, do ulaza u grad sa auto puta Beograd- Niš, ali ih je tu, kod skretanja ka aerodromu “Konstantin Veliki”, sačekao kordon od više desetina policajaca pod punom opremom za suzbijanje demonstracija, ne dozvoljavajući im da blokiraju auto put.

   Studenti su duže od pola časa poručivali policajcima preko megafona da “spuste štitove” i “pridriže se svom narodu”, jer imaju “istog neprijatelja”, Aleksandra Vučića, koji je, kako su kazali, “kovid Srbije”.

  U četvrtak uveče kordon policije je obezbeđivao sedište niških naprednjaka, ali, iako je na trenutke situacija bila napeta, nije bilo nikakvih sukoba između policajaca i demonstranata.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi