More

  Nišlije na protestu zatražile izmenu zakona za saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom

  • Neophodna je izmena zakona i tretiranje saobraćajnih udesa sa smrtnim ishodom kao ubistvo, poručeno danas na protestu Nišlija kod Osnovnog suda
  • Goran Mladenović, ocenio je da „voziti velikom brzinom i ubiti nekoga ne može da bude saobraćajni prekršaj, već krivično delo sa adekvatnom kaznom”
  • Saobraćajnih nesreća je bilo i biće, ali kada neko napravi udes pod dejstvom droge, alkohola ili zbog prebrze vožnje, mora da odgovara za ubistvo, rekao je on
  • Milan Miljković je naglasio da niko od građana ne učestvuje u protestu iz političkih razloga, već zato da bi deca mogla da šetaju gradom bez opasnosti da će neko od vozača da ih „pokosi“
  • Građani Niša su već tri puta protestvovali zbog saobraćne nesreće koju je 4. januara izazvao vozač „audija“ Nemanja S. (20), a u kojoj su na trotoaru na Bulevaru Medijana stradala dvojica pešaka

  Građani Niša zatražili su danas na protestu na Sinđelićevom trgu kod zgrade niškog Osnovnog i Višeg suda izmenu zakona i tretiranje saobraćajnih udesa sa smrtnim ishodom kao ubistvo.

  Jedan od učesnika protesta, Goran Mladenović, ocenio je da „voziti velikom brzinom i ubiti nekoga ne može da bude saobraćajni prekršaj, već krivično delo sa adekvatnom kaznom“.

  On je dodao da je “saobraćajnih nesreća bilo i biće, ali kada neko napravi udes pod dejstvom droge, alkohola ili zbog prebrze vožnje, mora da odgovara za ubistvo”.

  Mladenović je konstatovao da je veliki problem društva i to što zakoni koji su na snazi nisu isti za sve i ne primenjuju se jednako.

  -Veliki broj kazni koje su proteklih dana policajci napisali vozačima u Nišu neće ništa suštinski rešiti. To što su pisali kazne za prljave tablice i zastarelu prvu pomoć neće rešiti problem. Svake noći na Bulevaru Medijana čujemo vozila koja “arlauču” i prolaze neverovatnom brzinom. Radar je na Bulevaru Medijana samo od 11 do 14 sati i ta mera je nikakva-rekao je Mladenović.

  Milan Miljković rekao je da su se građani okupili kako bi inicirali promenu zakona i tretiranje saobraćajnih nesreća kao krivičnih dela, a ne saobraćajnih prekršaja. Prema njegovim rečima, niko od građana ne učestvuje u protestu iz političkih razloga, već zato da bi deca mogla da šetaju gradom bez opasnosti da će neko od vozača da ih „pokosi“.

  On je kazao  da je ogorčen što ih pojedini sugrađane optužuju zbog “represije saobraćajne policije”, koja pojačano kontroliše vozače.

  -Da li je to što je ovih dana saobraćajna policija kaznila 1.700 naših sugrađana, kazna za to što smo kao građani izašli i zatražili da se nešto promeni u cilju veće bezbednosti naše dece-upitao je Miljković.

  Učesnici protesta su mirnom šetnjom od Sinđelićevog trga preko Bulevara Zorana Đinđića stigli do Bulevara Medijana i mesta na kojem je 4. januara, „audi“ usmrtio pešake Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48).

  Građani Niša su već tri puta protestvovali zbog saobraćne nesreće koju je izazvao vozač „audija“ Nemanja S. (20), kako bi ukazali na probleme u saobraćaju, kao i nedostatak reakcija nadležnih,  i promenu postojećeg zakona.

  Zbog te saobraćajne nesreće smenjen je načelnik Saobraćajne policije u Nišu Dragan Pešić, a prethodnih dana je bila i pojačala kontrola saobraćaja na teritoriji Grada Niš.

  Savet za bezbednost saobraćaja Niša odlučio je da se postave zaštitne pešačke ograde, razdelna ostrva u Knjaževačkoj ulici i nadzorne kamere na najprometnijim bulevarima i ulicama kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi