More

  NIŠKOM AERODROMU NI DANAS NIJE STIGLA SAGLASNOST VLADE NA ZAPOSLENJE RADNIKA

  • Aerodromu ni danas do kraja radnog vremena nije stigla saglasnost nadležne Vladine komisije za zaposlenje 36 radnika čiji su ugovori o radu istekli, iako je Vlada sinoć saopštila da je komisija dala takvu saglasnost 27. aprila, kažu izvori Medijske kutije
  • Na aerodromu je uprkos tome „počela izrada novih ugovora o radu za te radnike“ pošto je ovo niško javno preduzeće moralo da ih otpusti jer im je 30. aprila istekao predhodni ugovor, a saglasnost Vladine komisije nije stigla

  foto: sajt aerodroma

  Aerodromu „Konstantin Veliki“ ni danas do kraja radnog vremena nije stigla saglasnost nadležne Vladine komisije za zaposlenje 36 radnika čiji su ugovori o radu istekli, iako je Vlada sinoć saopštila da je komisija dala takvu saglasnost na sednici 27. aprila, saznaje Medijska kutija u ovoj vazdušnoj luci.

  Uprkos nedostatku saglasnosti, a rukovodeći se samo izjavom Vlade, na Aerodromu su „počeli izradu novih ugovora o radu za sve te radnike“.

  – Počeli smo tehnički da pripremamo ova rešenja jer to nije mali posao. Ovi radnici su, kada im je 30. aprila istekao ugovor u radu, dobili rešenje o otkazu. Odmah su, kako se ne bi našli na ulici, zaposleni u Agenciji sa kojom Aerodrom ima sklopljen ugovor o ustupanju ljudskih resursa. Preko Agencije su mogli da rade najduže 20 dana. Sada moramo da ih odjavimo iz Agencije, pa da ih ponovo zaposlimo na aerodromu- kazali su naši izvori.

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović danas je odbio da odgovori na pitanja da li je i kada Gradu stigla saglasnost komisije, te da li je i kada Grad prosledio saglasnost Aerodromu.

  On se oglasio saopštenjem u kojem je uglavnom ponovljena Vladina informacija da je nadležna komisija 27. aprila dala saglasnost  za produženje ugovora grupi radnika na aerodromu.

  Rešenje Vladine komisije o davanju saglasnosti se, inače, dostavlja Gradu, kao osnivaču Aerodroma.

  Medijska kutija je predhodno izvestila, pozivajući se na nezvanične izvore sa Aerodroma, da za 36 radnika nije stigla saglasnost nadležne Vladine komisije za produženje ugovora o radu, iako je Aerodrom to tražio još 30. marta, a Grad prosledio Vladi 20. aprila.

  Na Aerodromu su upozorili da bi bez tih radnika njegovo funkcionisanje bilo ugroženo, a broj putnika vrlo brzo smanjen.

  Gradsko veće Niša je, inače, 30. marta donelo odluku o besplatnom ustupanju osnivačkih prava, kompletne imovine, sertifikata i licenci niškog aerodroma  „Konstrantin Veliki“ Republici, na preporuku Vlade Srbije.

  Odluka je izazvala građanske proteste, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad niškim aerodromom kako bi ograničila njegov razvoj zbog koncesije francuskoj kompaniji Vansi erport za beogradski aerodrom.

  Nakon više suprotstavljenih izjava, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić „priznali“ su da je u koncesionom ugovoru predviđeno da niški i drugi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok beogradski aerodrom ne dostigne 12 miliona putnika.

  Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ pokrenula je zbog ovakvog ugovornog ograničenja za niški i druge aerodrome u Srbiji postupak pred Direkcijom za zaštitu konkurencije Komisije Evropske unije u Briselu.

  Konačnu odluku o vlasničkom statusu Aaerodroma „Konstantin Veliki“  trebalo bi uskoro da donese Skupština grada Niša.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi