More

  NIŠKI OPOZICIONI ODBORNIK NONIĆ: OKRUGLI STO O OSLOBAĐANJU OD MEDIJSKOG MRAKA ILI „GERILSKI PREPADI“

  • Šef odborničke grupe “Niške inicijative” u Skupštini grada Niša Srđan Nonić zatražio je danas od lokalnih zvaničnika da u naredne dve sedmice organizuju okrugli sto na kojem će predstavnici vlasti, opozicije i medija razgovarati o “izlasku iz medijskog mraka u gradu” i dati predloge za prevazilaženje takve situacije
  • On je kazao da će u slučaju da do toga ne dođe nastaviti sa svojim još intenzivnijim “gerilskim prepadima” na nadležne gradske zvaničnike ispred institucija u kojima rade
  • Nonić je od 20. maja svakog jutra protestvovao ispred Gradske kuće, noseći transparent “Stop cenzuri, oslobodite medije i ukinite mrak”, tako što je “presretao” gradske funkcionere koji dolaze na posao, a snimke u kojim se vidi da oni uglavnom beže od njega postavljao na društvene mreže
  foto: Medijska kutija

  Šef opozicione odborničke grupe “Niška inicijativa” u Skupštini grada Niša Srđan Nonić saopštio je danas da će ukoliko uskoro ne bude organizovan okrugli sto na kojem će biti dogovoreni predlozi za “izlazak iz medijskog mraka u gradu” nastaviti sa još intenzivnijim “gerilskim prepadima” na nadležne gradske zvaničnike ispred institucija u kojima rade.

  Nonić je danas uputio predlog nadležnim funkcionerima da u naredne dve sedmice organizuju okrugli sto, na kojem bi učestvovali  predstavnici grada, opozicije i medija, a na kojem bi se dogovorilo eventualno unapređenje niške “medijske slike”, koja je sada “katastrofalna”.

  On je na konferenciji za novinare ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnika i članova Gradskog veća, najavio da će u slučaju da do toga ne dođe, nastaviti sa “gerilskim” presretanjem nadležnih ispred gradskih institucija. 

  Nonić je od 20. maja svakog jutra protestvovao ispred Gradske kuće, noseći transparent “Stop cenzuri, oslobodite medije i ukinite mrak”.

  On je “presretao” gradske funkcionere koji dolaze na posao, a snimke u kojim se vidi da oni uglavnom beže od njega postavljao na društvene mreže. Ipak, “uspeo” je da razgovara sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i načelnikom Gradske uprave Ljubišom Janićem.

  – Iz izjava i obećanja koje sam dobio od njih proizilazi da postoji mogućnost rešenja izuzetno velikih medijskih problema u Nišu. Zato i predlažem organizovanje okruglog stola na kojem bi učestvovali predstavnici svih odborničkih grupa u Skupštini grada, predsednik Skupštine, gradonačelnik i načelnik Gradske uprave, kao i svi mediji, a na kojem će biti izneti predlozi o rešenju brojnih propusta u medijskoj oblasti u Nišu, (ne)ravnomernoj medijskoj zastupljenosti političkih činilaca ili greškama u konkursnom sufinansiranju medijskih projekata- rekao je Nonić na konferenciji za novinare.               

  On je ponovio da iako Niš iz ovogodišnjeg budžeta izdvaja 94 miliona dinara za medije, a građani “ko zna koliko još daju preko gradskih opština i javnih preduzeća”, skoro svi mediji u gradu “služe za promociju SNS kadra i njima bliskima”.

  Nonić je dodao da će, u slučaju da okrugli sto ne bude organizovan, ili na njemu ne bude postignut načelni dogovor o unapređenju medijske slike u Nišu, nastaviti  “gerilske prepade” na nadležne ispred institucija u kojima rade, kao i na skupovima na kojima oni budu učestvovali.

  – To će onda ostati jedini način da ih podsetim da treba da se uozbilje i pokrenu na rešavanje jednog velikog problema, kakvi su mediji u gradu- rekao je Nonić.


  GRAĐANSKI POSMATRAČ NA KONKURSIMA ZA SUFINANSIRANJE MEDIJSKIH PROJEKATA

  Građanski posmatrač je zatražio da u Stručnim komisijama za ocenu medijskih projekata, koje predlažu koji će se projekti od javnog interesa budžetski podržati na gradskim konkursima, budu i dva nezavisna posmatrača procea odlučivanja.

  Građanskog posmatrača je, inače, zahtevao Lokalni antikorupcijski forum Niš na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa 2015. i 2016. godine, ali su Stručne komisije to odbile, uz obrazloženje da će se na taj način “ugroziti njihova nezavisnost u radu”.

  Građanski posmatrač je jedna od mera u aktuelnom Lokalnom planu za borbu protiv korupcije grada Niša.

  Građanskog posmatrača su, takođe bezuspešno, zahtevale i pojedine nevladine organizacije.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi