More

  Niški kardiohirurzi predlažu usvajanje Zakona o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika

  Foto: m.k.

  Kolegijum Klinike za kardiohirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu predložio je usvajanje Zakona o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika, kako bi se rešili “brojni i nagomilani problemi u zdravstvenom sistemu Srbije, odnosno da pacijent i njegove potrebe budu u centru pažnje”.

  -Platni razredi, zabrana zdravstvenim radnicima da rade i privatno i državno, zapošljavanje medicinara najviše tri meseca nakon položenog državnog ispita, samo su pojedini su predlozi- kaže direktor te klinike Dragan Milić.ž

  On napominje da bi taj zakon sprečio odliv zdravstvenog osoblja iz Srbije u inostranstvo i time dugoročno obezbedio budućnost, sigurnost i stabilnost zdravstvenog sistema Srbije.

  -Zakon bi podrazumevao da se svi zdravstveni radnici zaposle najviše tri meseca nakon položenog državnog ispita, kao i da budu u radnom odnosu na neodređeno vreme najviše godinu dana nakon polaganja državnog. Pet godina mora da se zabrani medicinarima da rade i privatno i državno, odnosno da se ukine dvojni radni odnos. U tom periodu doneti zakonske odredbe kojima će se obezbediti isti uslovi za rad državnog i privatnog zdravstva. U tom periodu, takođe, eliminisati sve liste čekanja i obezbediti pacijentu pravo na izbor gde će se lečiti- navodi Milić.

  Prema tom novom zakonu, uvode se platni razredi, koji bi definisali težinu i odgovornost za svako radno mesto u zdravstvu.

  -Osnovni koeficijent definisaće osnovnu platu, ali se uvode se još tri. Oni će se razlikovati za 20, 40 i 60 odsto  u odnosu na bazični. Kriterijumi za određivanje platnih razreda definisaće se posebnim Pravilnikom, koji će doneti Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima u Srbiji –naglašava director Kardiohiruške klinike.

  Niški kardiohirurzi su početkom aprila ukinuli liste čekanja za operacije, jer su prethodno nekoliko meseci operisali pacijente u toku vikenda, iako za to nisu bili posebno plaćeni.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi