More

  NIŠKI AERODROM: POSLE PODRŽAVLJENJA BROJ PUTNIKA STAGNIRA, ALI Ć E DO KRAJA GODINE BITI VEĆI NEGO PROŠLE GODINE

  •  Aerodrom “Konstantin Veliki” saopštio je da je od avgusta ove godine, kada ga je država besplatno preuzela od grada Niša, broj putnika smanjen za 1,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali je naveo da do kraja godine očekuje 360.000 putnika, što je rast od 8,6 odsto  u odnosu na prošlu godinu.
  •  Bivši direktor aerodroma Vladica Đurđanović je pre nego što je država postala vlasnik te vazdušne luke najavio da će ona ove godine imati više od 400.000 putnika.
  • U studiji koja se bavi poslovanjem aerodroma do 2022. godine  predviđeno je da će do kraja ove godine ukoliko uopšte ne bude investicija u njega broj putnika iznositi 332.000, a ukoliko ih bude- 450.000.
  • Nakon državnog preuzimanja vlasništva i upravljanja nad Niškim aerodromom, u avgustu ove godine, ukinuta je linija Viz era do Malmea i smanjen broj letova Rajanera do Dizeldorfa, a prema najavama od 17. novembra trebalo bi da budu uvedene linije Viz era do Beča i Ohrida.

  foto: sajt fly from nis

  Aerodrom “Konstantin Veliki” je saopštio da od avgusta ove godine, kada ga je država besplatno preuzela  od grada Niša, broj putnika stagnira, ali je naveo da do kraja godine očekuje 360.000 putnika, što je rast  od 8,6 odsto u odnosu na prošlu godinu.

  Bivši direktor aerodroma Vladica Đurđanović  je pre nego što je Republika postala vlasnik te vazdušne luke najavljivao  da će ona ove godine imati više od 400.000 putnika.

  – Ukupan broj putnika kojima je naš aerodrom pružio uslugu od 1. januara do 31. oktobra ove godine bio je 296.844 što je za 8,2 odsto više nego u istom periodu 2017. godine, kada je iznosio 274.299. To znači da se broj putnika ne smanjuje, naprotiv- rekao je v.d. direktora Niškog aerodroma Dušan Knežević.

  On je dodao da ne treba zaboraviti da u toku ovog meseca kreće i linija za Beč, i to dva i tri puta sedmično, u zavisnosti od perioda koje je definisao prevoznik.

  Ipak, prema njegovim rečima, nakon “podržavljenja” ovog aerodroma, u periodu od avgusta do novembra ove godine, broj putnika koji su koristili njegove usluge iznosio je 90.859, što je za 1,1 odsto manje nego u istom periodu 2017, kada ih je bilo 91.846.

  – Bivše rukovodstvo aerodroma planiralo je više od 400.000 putnika do kraja ove godine, a oko pola miliona putnika do kraja 2019- kažu doboro upućeni izvori bliski aerodromu.

  Oni kažu da su  projekcije za obe godine rađene na osnovu činjenice da je već bilo dogovoreno da Turkiš erlajns počne da leti u junu ove godne na relaciji Istanbul- Niš, od čega su Turci odustali čim su počela previranja u vezi sa promenom vlasništva nad aerodromom.

  Takođe, skoro su u potpunosti bili završeni dogovori sa Rajanerom, da u predstojećoj zimskoj sezoni počne da leti do Atine, kao i sa Viz erom, da u istoj sezoni leti do Pariza, kazali su oni.

  Ovakve podatke indirektno potvrđuje Studija održivosti i opravdanosti proširenja kapaciteta aerodroma „Konstantin Veliki“ 2017-2022 godine.

  U Studiji je navedeno da će broj putnika na niškom aerodromu do kraja ove godine u najgorem slučaju biti 332.000, a u najboljem 450.000. „Najgora“ projekcija data je ukoliko  niški aerodrom ostane bez bilo kakvih investicija, a „najbolja“ u slučaju da investicija bude.

  Kao potencijalni izvori finansiranja predviđeni su država, banke kroz kredite, EU kroz donacije, berza kroz dokapitalizaciju i sopstvena sredstva.

  Niški aerodrom je, nakon što je država preuzela vlasništvo, osnivačka prava i upravljanje nad njim, u septembru ostao bez linije Viz era do Malmea. Od  4. novembra Rajaner je smanjio broja letova na relaciji Niš- Dizeldorf, sa dva na jedan sedmično.

  Prema navodima portala „Airlineroute“, kompanija Viz er će redukovati i letove na linijama Beč – Niš i Beč – Ohrid i pre nego što ih je pustila u rad.

  Iako je najavljeno da će ona iz Niša leteti  tri puta sedmično, saobraćaj na toj relaciji odvijaće se do 14. februara sledeće godine dva puta sedmično, a tek nakon toga biti povećan na tri linije.

  Viz er bi, po ranijim najavama,  do ovih destinacija trebalo da poleti 17. novembra.

   EKSPANZIJA

  Niški aerodrom u poslednje četiri godine beleži  izuzetno veliku ekspanziju putnika. On je 2014. godine opslužio  1.300 putnika, a 2017. čak 330.000, zahvaljujući pre svega izuzetno niskim cenama aerodromskih usluga

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi