More

  NIŠKA OPOZICIJA PORUČILA ODBORNICIMA VLADAJUĆE KOALICIJE DA ĆE BITI LUSTRIRANI AKO DRŽAVI PREDAJU NIŠKI AERODROM

  • Niška opozicija zahteva od odbornika vladajuće koalicije da ne izglasaju odluku o besplatnom ustupanju Niškog aerodroma državi.
  • Vlast sprovod represiju nad odbornicima koji su javno saopštili da će glasati protiv te odluke, a slučaj odbornice Jelene Đorđević je najbolji dokaz za to-kaže čelnik niških demokrata Miodrag Stanković.
  • Predaja aerodroma nije ekonomski opravdana, da Vlada zna da upravlja javnim preduzećima ne bi Beogradski aerodrom dala u koncesiju. Da li oni misli da Niš ne ume da napravi ugovor o koncesiji?-pita Tamara Milenković Kerković iz “ Dveri”.
  • Ujedinjena niška opozicija najavljuje da će bez stranačkih obeležja podržati protest Inicijative “ Ne damo niški aerodrom” na dan održavanja sednice Skupštine grada Niša.

  foto: Vesna Torović

  Predstavnici deset opozicionih stranaka I pokreta u Nišu zatražili su od odbornika vladajuće koalicije u Skupštini grada da “odustanu od ideje da državi poklone Aerodrom“ Konstantin Veliki” jer ako sprovedu tu odluku mogu biti na spisku za lustraciju”.

  -Pokret slobodnih građana će nakon smene nedemokratskog režima sprovesti lustraciju. Zato još jednom apelujemo na sve odbornike da se prisete zakletve i da glasaju protiv ili rizikuju da se i njihovo ime nađe na spisku za lustraciju – poručio je  Nemanja Mirković iz Pokreta slobodnih građana.

  Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke  naglasio je da vlast nema većinu da izglasa odluku o besplatnom ustupanju Niškog aerodroma Republici.

  -To je razlog što  sprovode represiju nad odbornicima koji su  javno saopštili da će glasati protiv te odluke. Slučaj odbornice Jelene Đorđević je najbolji dokaz za to-rekao je ispred Stanković ispred Niškog aerodroma, gde je niška opozija simbolično stala u odbranu Niškog  aerodroma.

  U ujedinjenoj niškoj opoziciji su Demokratska stranka, Pokret Dosta je bilo, Pokret Dveri, Narodna stranka, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Levica Srbije, Pokret za preokret, Socijaldemokratska stranka i Niška inicijativa.

  – Postoji ozbiljan otpor Nišlija protiv poklanjanja aerodroma, mi stojimo uz građane. Ova vlast će se jako brzo završiti, a ako ne odustanu ostaće zapečaćeno to da su naneli ogromnu štetu građanima Niša – kazao je  Stanković.

  Tamara Milenković Kerković iz “Dveri” istakla je da Niš kao centar ekonomski devastiranog juga danas kao nadu drži aerodrom da će se u gradu živeti bolje.

  -Predaja aerodroma nije ekonomski opravdana, da Vlada zna da upravlja javnim preduzećima ne bi Beogradski aerodrom dala u koncesiju. Da li oni misli da Niš ne ume da napravi ugovor o koncesiji? Čak i da je pravno ispravna odluka, čak i da Niški aerodrom ima samo 1.000 putnika, ova odluka ne bi bila legitimna, jer nju ne podržava 90 odsto Nišlija –naglasila je predstavnica “ Dveri”.

  Ona je dodala da joj se “čini mi se da će Niški aerodrom imati sudbinu  neprocenjive bronzane Konstantinove glave”.

  -Ta glava je  pre mnogo desetina godina pronađena na jednom polju kraj Niša ,  onda uzeta i odneta u Narodni muzej u Beogradu, gde i danas čami zatvorena u nekom depou. Oduzeta je sa objašnjenjem da Niš ne ume da je čuva-rekla je Milenković Kerković.

  Inicijativa “ Ne damo niški aerodrom” zakazala je protest građana na dan održavanja sednica Skupštine grada Niša na kojoj će se odbornici izjašnjavati o odluci Gradskog veća da prepusti aerodrom Konstantin Veliki državi Srbiji, ali još nije poznat datum održavanja sednice.

  Gradsko veće Niša je 30. marta donelo odluku o besplatnom ustupanju osnivačkih prava, kompletne imovine, sertifikata i licenci Niškog aerodroma  Republici, na preporuku Vlade Srbije.

  Odluka je izazvala građanske proteste, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodromom kako bi ograničila njegov razvoj zbog koncesije francuskoj kompaniji Vansi erport za Beogradski aerodrom.


  STOJANOVIĆČ: ZAHTEVAMO DA SE SKUPŠTINI NIŠA RASPAVLJA O RASPISIVANJU REFENDUMA O NIŠKOM AERODROMU

  -Zvanično smo predali zahtev za proširenje sledeće skupštinske sednice  tačkom dnevnog reda – Odluka o raspisivanju referendum o vlasništvu Niškog aerodroma. Samo građani Niša mogu o tome da se izjasne, jer se ovde radi samo o njihovoj imovini – rekao je Marko Stojanović, odbornik Pokreta “ Dosta je bilo”.

  1 KOMENTAR

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi