More

  “NIŠKA INICIJATIVA“ TUŽILAŠTVU DOSTAVILA DOKAZE O NACISTIČKIM GRUPAMA

  • Osnovno javno tužilaštvo obavešteno o incidentu na Nišavskom keju tokom antifašističke šetnje, kad je grupa mladića skandirala Ljotiću i Nediću i podizala ruke u nacistički pozdrav
  • Tužilaštvu smo dostavili ne samo snimke sa lica mesta, već i dokaze o povezanosti nekih udruženja, neformalnih nacističkih grupa i navijačkih grupa u Nišu, kazao je  šef opozicione odborničke grupe “ Niška inicijativa” Srđan Nonić
  • On je od Tužilaštva zatražio da reaguje po krivičnom zakonu, kao i po zakonu koji zabranjuje i sankcioniše upotrebu fašistički simbola
  • Nonić je organizovao antifašističku šetnju na Nišavskog keju zbog napada nožem na studenta Uroša Janjića 21. juna uveče, u parku pored keja, zbog toga što, po njegovim rečima, nije hteo da skine majicu sa natpisom „antifašista”
  • “ Niška inicijativa” od gradonačelnika i predsednika Skupštine Niša zahteva osudu nacizma i uklanjanje nacističkih i drugih grafita mržnje u gradu

  Opoziciona odbornička grupa “Niška inicijativa” danas je obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Nišu  i dostavila dokaze o incidentu koji se dogodio prošlog petka na Nišavskog keju, kad je grupa mladića podizanjem ruku u nacistički pozdrav i skandiranjem Ljotiću i Nediću propratila antifašističku šetnju.

  foto; screenshot

  – Tužilaštvu smo dostavili ne samo snimke sa lica mesta, već i dokaze o povezanosti nekih udruženja, neformalnih nacističkih grupa i navijačkih grupa u Nišu. Pripadnici tih udruženja su odgovorni za neke nacističke aktivnosti, ispisivanje nacistički grafita, jedan broj nereda na utakmicama i niz drugih problema u javnosti-rekao je šef “ Niške inicijative” Srđan Nonić, koji je potpisao obaveštenje tužilaštvu. 

  On je od nadležnih u Tužilaštvu zatražio da reaguje po krivičnom zakonu, kao i po zakonu koji zabranjuje i sankcioniše upotrebu fašistički simbola. 

  Nonić je organizovao antifašističku šetnju na Nišavskog keju zbog napada nožem na studenta Uroša Janjića 21. juna uveče, u parku pored keja, zbog toga što, po njegovim rečima, nije hteo da skine majicu sa natpisom „antifašista“, što su od njega zahtevala petorica mladića. U šetnji je učestvovalo stotinak ljudi, među kojima i Janjić, koji je nakon napada i dva uboda nožem bio hospitalizovan u Niškom kliničkom centru. 

  Međutim, u pisarnicu Osnovnog javnog tužilaštva  „još nije stigla“ krivična krivična prijava Policijske uprave Niš(PU) protiv petorice napadača. U Tužilaštvu kažu da će prijavu čim stigne uzeti u postupanje, kao i da kasni „možda zbog godišnjih odmora ili drugih tehničkih razloga“. 

  Niška PU je još pre nedelju dana saopštila da je privela napadače na Janjića i njegovog druga, inače stranog državljanina, zbog sumnje da su izvršili krivična dela nanošenje teške telesne povrede i učešće u tuči. Među privedenima bio je i N. R. (33) koji je osumnjičen da je Janjića izbo nožem, ali su svi nakon saslušanja pušteni i nije im određen pritvor.


  BEZ REAKCIJE ČELNIKA NIŠA
  “Niška inicijativa” zatražila je od gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da organizuje akciju uklanjanja nacističkih i drugih grafita mržnje u gradu, a od predsednika Skupštine grada Radeta Rajkovića da organizuje sastanak šefova odborničkih grupa, sa kojeg bi se poslala jasna poruka da Skupština grada osuđuje narastajući fašizam u Nišu. 
  Nijedna gradska institucija i funkcioner nije zvanično reagovao na napad nožem na studenta sa „antifašističkim majicom“ i neonacistički ispad na antifašističkoj šetnji. Bulatović je reagovao povodom napada na Janjića, ali tek kad su ga pozvali pojedini mediji.


  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi