More

  NIŠ VEĆ DVE GODINE NEMA SAVETNIKA ZA ZAŠTITU PRAVA PACIJENATA

  • Grad Niš nema Savetnika za zaštitu prava pacijenata od 29. juna 2016. godine, kada je Ružica Đorđević, koja je obavljala tu funkciju, imenovana za sekretarku Skupštine grada
  • Prema Zakonu o pravima pacijenata, Savetnika za prava pacijenata i Savet za zdravlje obrazuje lokalna samouprava
  • Za šest meseci ove godine zdravstvena inspekcija u Nišavskom okrugu „obradila je  oko 500 nadzora“, a da je u Nišu mesečno izricano od 20 do 30 mera
  • Od početka ove godine zdravstvena inspekcija je podnela oko 20 prekršajnih prijava protiv niških zdravstvenih radnika
  • Novčane kazne za prekršaje zdravstvenih radnika iznose od 50.000 do 500.000 dinara, a najstrožija kazna je oduzimanje licence, u slučajevima kada oni izvrše krivično delo

  foto: sajt Kliničkog centra

  Grad Niš već dve godine nema Kancelariju savetnika za zaštitu prava pacijenata, a svi rokovi za njeno formiranje su istekli, upozorio je Goran Stamenković, šef Odseka zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

  Niš nema Savetnika za zaštitu prava pacijenata od 29. juna 2016. godine, kada je Ružica Đorđević, koja je obavljala tu funkciju, imenovana za sekretarku Skupštine grada.

  Na sastanku republičkih inspektora sa predstavnicima grada, održanom krajem prošle sedmice, koji je Nišavski okrug organizovao u okviru svoje akcije „Karavan“, Stamenković je kazao da ona mora hitno da profunkcioniše jer je to jedini način da se zaštite sva prava pacijenata.

  – Očekujemo da grad Niš prepozna hitnost situacije i da se Kacelarija savetnika pacijenata stavi u funkciju. Mi kao inspekcija bićemo mu u svakodnevnom radu velika logistička podrška. Očekujemo i da Savet za zdravlje ostvari još bližu saradnju sa našom inspekcijom. Na taj način bismo lakše prevazišli neke probleme i krenuli ka kvalitetnijoj zdravstvenoj zastiti- rekao je on.

  Stamenković je kazao da građani u Zdravstvenoj inspekciji u Nišavskom upravnom okrugu „svakodnevno“ izražavaju nezadovoljstvo zdravstvenim uslugama ili ponašanjem zdravstvenih radnika, jer su ovu inspekciju prepoznali kao adresu kojoj se mogu obratiti.

  On je upozorio da ova Zdravstvena inspekcija „nema kadrovske potencijale da svakog trenutka i u svakom pogledu izađe u susret svakom pacijentu“.

  Prema Zakonu o pravima pacijenata, Savetnika za prava pacijenata i Savet za zdravlje obrazuje lokalna samouprava.

  Stamenković je dodao da je za šest meseci ove godine zdravstvena inspekcija u Nišavskom okrugu „obradila oko 500 nadzora“, a da je u Nišu mesečno izricano od 20 do 30 mera.

  Od početka ove godine zdravstvena inspekcija je podnela oko 20 prekršajnih prijava protiv niških zdravstvenih radnika.

  Novčane kazne za prekršaje zdravstvenih radnika iznose od 50.000 do 500.000 dinara, a najstrožija kazna je oduzimanje licence, u slučajevima kada oni izvrše krivično delo.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi