More

  Niš: Uprkos molbama Vučića da zbog korone sede kući, penzioneri “zaposeli” apoteke i prodavnice

  • U Srbiji je od novog korona virusa obolelo 57 osoba, od kojih su dve na respiratorima, dok je u niškom Kliničkom centru hospitalizovano pet osoba sa potvrđenim virusom
  • Na veb- sajtu KC Niš danas nije bilo ikakvih informacija o organizaciji rada te ustanove nakon uvođenja vanrednog stanja i potencijalnog povećanja pacijenata sa novim korona virusom
  • Rukovodstvo KC odbilo je da odgovori na pitanja novinara da li su i u kom broju pacijenti koji nemaju najteže bolesti otpuštani, koliko je “lakših” operacija odloženo, kao i da li stara Klinika opšte hirurgije ima uslove da preuzme zbrinjavanje pacijenata sa korona virusom
  • Resorni ministar Zlatibor Lončar juče je najavio da će biti odložene sve operacije koje nisu hitne, a primani samo hitni slučajevi, kao i da će ukoliko infektivne klinike budu pune, zbrinjavanje pacijenata preuzeti još četiri klinike, među kojima i ova klinika u Nišu
  • Niški Štab za vanredne situacije usvojio je večeras naredbu kojom je između ostalog utvrđeno da će se obustaviti rad na šalterima u gradskom javnom sektoru, da će se gradski autobusi dezinfikovati a vozači biti zaštićeni maskama i rukavicama, te da će plaćanje komunalnih računa građana biti odloženo do ukidanja vanrednog stanja

  U Nišu je danas, prvog dana po uvođenju vanrednog stanja zbog epidemije novog korona virusa, situacija bila prilično haotična- kako na ulicama, tako i u Kliničkom centru.

  Mada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sinoć “preklinjali” i “molili” najstarije građane Srbije da ostanu kod kuće jer su najugroženiji virusom, oni su danas u velikom broju izašli na niške ulice.

  Primetno je bilo da su “zaposeli” lokalne apoteke, gde su uglavnom tražili redovnu terapiju za ceo mesec ili “nešto za imunitet”, kao i hipermarkete  i pijace, kako bi ozbezbedili bar minimalne zalihe.

  Prema rečima zdravstvenih radnika, ni situacija u Kliničkom centru Niš nije bila manje konfuzna.

  Na veb- sajtu KC-a danas nije bilo ikakvih informacija o organizaciji rada ove ustanove nakon uvođenja vanrednog stanja i potencijalnog povećanja pacijenata sa virusom korone.

  Resorni ministar Zlatibor Lončar juče je najavio da će biti odložene sve operacije koje nisu hitne, a da će zdravstvene ustanove primati samo hitne slučajeve.

  – Sve operacije koje mogu da čekaju biće odložene, kao i kontrolni pregledi. Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemio terapiji nastavljaju lečenje po planu- navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  Ministar je, takođe, kazao da će ukoliko se popune kapaciteti infektivnih klinika pacijente sa virusom korone zbrinjavati još četiri klinike u Srbiji, među kojima i stara Klinika opšte hirurgije u Nišu.

  Rukovodstvo niškog KC danas je odbilo da odgovori na pitanja novinara da li su i u kom broju pacijenti koji nemaju najteže bolesti otpuštani, koliko je “lakših” operacija odloženo, kao i da li Klinika opšte hirurgije ima izolacione, organizacione i druge uslove da preuzme zbrinjavanje pacijenata sa korona virusom.

  foto: sajt Kliničkog centra

  Pojedini nezvanični izvori iz KC su kazali da se “odlažu sve operacije izuzev onih koje su hitne i urgentne”, a drugi da je “sve još uvek nejasno i da se čeka uputstvo iz Beograda”.

  Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Niš trenutno se leči petoro pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa, objavljeno je večeras na veb- sajtu ove ustanove.

  Na sajtu je navedeno da je je u toku dana jedan pacijent, koji je primljen juče, otpušten sa te klinike zbog nepostojanja bilo kakvih simptoma i dobrog opšteg stanja, te smešten u kućnu izolaciju.

  Prema navodima niškog KC, jedan hospitalizovani pacijent “ima umerene simptome uzrokovane virusom, i u stabilnom je stanju”, dok ostali uglavnom ne pokazuju simptome.

  Štab za vanredne situacije Grada Niša usvojio je večeras naredbu kojom je između ostalog utvrđeno da se obustavlja rad na šalterima Gradske uprave, kao i svih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad.

  U gradskom javnom prevozu biće uveden letnji režim vožnje i ukinuti svi noćni polasci. Detaljna dezinfekcija autobusa će se obavljati prilikom svakog ulaska autobusa u garažu, a posle svake završene vožnje na jednoj liniji, na poslednjoj stanici, dezinfikovaće se dodirne površine- rukohvati, sedišta, stakla.

  Vozači gradskih autobusa moraju biti opremljeni zaštitnom maskom i rukavicama.

  U naredbi se navodi i da će građanima biti omogućeno odlaganje plaćanja svih komunalnih računa do ukidanja vanrednog stanja, bez obračunavanja kamate.

  Radno vreme svih ugostiteljskih objekata biće ograničeno na period od 10 do 20 časova.

  Kol centri, koji su formirani pri Gradskim opštinama, nastaviće da pružaju pomoć u dostavi neophodnih životnih namirnica i lekova građanima starijim od 65 godina i osobama sa invaliditetom.

  Brojevi telefona na kojima ove kategorije građana mogu zatražiti tu vrstu pomoći su za gradsku opštinu Niška Banja 018/4548-130 i 018/4548-108, za opštinu Pantelej 018/201-260, za opštinu Crveni krst 018/583-600, za opštinu Medijanu 063/8641145 i 063/8640308, a za gradsku opštinu Palilula 018/282-380.


  U Srbiji 57 slučajeva, dva teža

  U Srbiji je danas do 18 časova registrovano ukupno 57 potvrđenih slučajeva zaraze novim korona virusom COVID-19, saopštilo je Ministartsvo zdravlja.

  Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, dva su teža, odnosno pacijenti su na respiratorima.

  U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta “Torlak” testirano je ukupno 316 osoba koje su ispunjavala kriterijume “definicije slučaja”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi