More

  Niš u vanrednom stanju zbog korone: Od dezinfekcije autobuske stanice do maski iz domaće radinosti

  • Na Кlinici za infektivne bolesti nije uvećan broj pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa, tako da ih je večeras četvoro, koliko i jutros
  • Za razliku od prethodnog dana, kada se na ulicama- od apoteka, preko hipermarketa do kafića, nalazio prilično veliki broj građana, danas su ulice bile poluprazne
  • Dom zdravlja je formirao punkt, u zdravstvenoj stanici „Duvanište“, koji će biti namenjen isključivo za prijem pacijenata sa povišenom temperaturom i akutnim respiratornim tegobama
  • Ekipe Specijalističkog veterinarskog institituta sinoć su dezinfikovale Glavnu autobusku i prigradsku stanicu u Nišu, a najavljeno je da će narednih dana dezinfikovati i pijace, šetališta, pešačke zone i druga visokofrekventna mesta
  • Prema dostupnim informacijama, u niškim apotekama ni danas nije bilo zaštitnih maski i medicinskog alkohola, a u deficitu su dezinfekciona sredstva i zaštitne rukavice
  • Na društvenim mrežama pojavile su se grupe žena koje u domaćoj radinosti prave maske od pamuka, koje su, kako su kazale, “dobra opcija”, tako da su ih “ponudile bolnicama i čekaju odgovor”

  Na Кlinici za infektivne bolesti nije uvećan broj pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virursa, tako da ih je i večeras četvoro, koliko ih je bilo  jutros, saopšteno je u Kliničkom centru Niš.

  Na veb- sajtu niškog KC navodi se da pacijent koji je prvi hospitalizovan, 10. marta, ima umerene simptome uzrokovane virusom i u stabilnom je stanju. Ostali pacijenti uglavnom ne pokazuju simptome, ali su i oni pod 24-časovnim monitoringom infektologa, navodi se.

  Za razliku od prethodnog dana, kada se na ulicama Niša- od apoteka, preko hipermarketa do kafića, nalazio prilično veliki broj građana, danas su ulice bile poluprazne. Upadljivo je manji i broj najstarijih građana nego juče, kada su upravo oni u najvećoj meri “zaposeli” apoteke i prodavnice.

  Dom zdravlja danas je formirao punkt, u zdravstvenoj stanici „Duvanište“, koji će biti namenjen isključivo za prijem pacijenata sa povišenom temperaturom i akutnim respiratornim tegobama, poručili su iz ove zdravstvene utanove. Punkt u Duvaništu će raditi svakoga dana od 7 do 20 časova, a posebni telefoni za kontakt pacijenata su 018/553-444 i 069/45550259.

  Ekipe Specijalističkog veterinarskog institituta sinoć su dezinfikovale Glavnu autobusku i prigradsku stanicu u Nišu i sva vozila u garažama prevoznika koja se koriste za gradski prevoz putnika. Predstavnici grada su najavili da će narednih dana one dezinfikovati i ostala visokofrekventna mesta, kao što su pijace, šetališta, pešačke zone.

  Javno komunalno preduzeće “Mediana“ počelo je danas sa pranjem centralnih gradskih ulica dezinfekcionim sredstvima, a iz tog preduzeća su najavili da će u narednim danima na taj način prati i ulice oko gradskih pijaca, kao i u ostalim delovima grada.

  Prema dostupnim informacijama, u niškim apotekama ni danas nije bilo zaštitnih maski i medicinskog alkohola, a postoji i deficit dezinfekcionih sredstava i zaštitinih rukavica.

  Na društvenim mrežama pojavile su se grupe žena koje u domaćoj radinosti prave maske od pamuka, koje su, kako su kazale, “dobra opcija”, tako da su ih “ponudile bolnicama i čekaju odgovor”.

  Psihijatar iz  Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici Dragan Vukadinović, sa ćerkom psihološkinjom i sinom koji je student informatike, otvorili su na Fejsbuku stranicu “Trezvenoumlje Niš” i nalog na Viberu da bi besplatno pomogli građanima da prevaziđu strah od pandemije korona virusa.

  Građani će besplatno moći da dobiju dogovore na pitanja koja pošalju u „Inboks“ stranice “Trezvenoumlje Niš” ili putem Vibera (065 555 8702). Građani će odgovore dobijati od 19 do 22 sati.


  U Srbiji sedam novih slučajeva, tako da je broj obolelih 72

  U Srbiji je danas do 18 sati registrovano još sedam novih slučajeva korona virusa, tako da su ukupno zaražene 72 osobe, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja.

  Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je danas pre podne, kada je bilo registrovano 65 pacijenata sa virusom korona, da su 34 pacijenta na bolničkom lečenju, 31 pacijent na kućnom lečenju, dok su četiri osobe na respiratorima.

  Od ta četiri pacijenta, tri su u Kliničkom centru Vojvodine, a  jedan je na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi