More

  NIŠ: U PRVOM KVARTALU OVE GODINE VIŠE JAVNIH PREDUZEĆA BILO U GUBITKU NEGO ŠTO JE POSLOVALO POZITIVNO

  • U prva tri meseca ove godine šest gradskih javnih preduzeća u Nišu poslovalo je sa gubitkom, a pet  je bilo „u plusu“, navodi se u izveštajima o poslovanju tih preduzeća
  • Resorno zadužena gradska sekretarka Vladislava Ivković, kao i sami izveštaji, gubitke obrazlažu okolnostima koje nisu povezane sa lošim poslovanjem tih preduzeća, mežu kojima su „način fakturisanja“, „sezonski karakter delatnosti preduzeća“ ili „duži period sa niskim temperatirima“
  • Najveći gibitak je zabeležila Gradska toplana- 150 miliona, a najmanji Mediana- 325.000 dinara
  • U gubitku su Gorica, Gradska toplana, Mediana, Tržnica, Gradska stambena agencija i Nišstan
  • Pozitivno su poslovali gradski vodovod Naissus, Objedinjena naplata, Parking servis, Direkcija za javni prevoz i Direkcija za izgradnju Niša
  foto: sajt grada Niša

  U prva tri meseca ove godine šest gradskih javnih preduzeća u Nišu poslovalo je sa gubitkom, a pet  je bilo „u plusu“, navodi se u izveštajima o poslovanju tih preduzeća razmatranim na poslednjoj sednici Gradskog veća.

  U gubitku su Gorica, Gradska toplana, Mediana, Tržnica, Gradska stambena agencija i Nišstan.

  Najveći gubitak zabeležila je Gradska toplana- 150 miliona dinara, a potom Nišstan- 7,2 miliona, pogrebno preduzeće Gorica- 4,5 miliona, Gradska stambena agencija- 3,2 miliona, Tržnica- tri miliona. Iznenađenje je da je gubitak- od 325.000 dinara, zabeležilo i komunalno preduzeće Medijana.

  Sekretarka za komunalne delatnosti Vladislava Ivković je svako negativno poslovanje javnih preduzeća obrazložila okolnostima koje nisu povezane sa njihovim lošim poslovanjem, a slična objašnjenja data su i u samim izveštajima.

  Sekretarka Ivković je, recimo, navela da je Gradska toplana u gubitku od 150 miliona zbog „načina finansiranja usluge i fakturisanja obaveza po osnovu energenata“.

  U izveštaju o poslovanju Nišstana u prvom tromesečju navodi se da je ono „u granicama planiranog“ i da su „isplaćivali plate“, a Ivković je kazala da se „očekuje da će u drugom kvartalu preduzeće bolje poslovati“.

  Prema njenim rečima, pogrebno preduzeće Gorica, koje je inače višegodišnji gubitaš, u lošem je stanju jer „i dalje postoje sudski sporovi koje ono vodi sa radnicima u vezi sa isplatom zaostalih primanja“.

  Kod Gradske stambene agencije postoji odstupanje ostvarenih prihoda od vrednosti planiranih Programom poslovanja za 2019. godinu jer je u 2018. okončan postupak prodaje izgrađenih stanova za socijalno stanovanje na lokaciji u Ulici Majakovskog u Nišu, navedeno je u izveštaju.

  Ivković je navela da je gubitak Tržnice posledica „sezonskog karaktera delatnosti preduzeća, pa ono i planira takav rezultat u prvom kvartalu“, dodajući da je takav rezultat bio i prethodnih godina.

  Medijana je zabeležila minus, kako je rekla, zbog „pada prihoda u sektoru Zelenilo nastalog zbog dužeg perioda sa niskim temperaturama“.

  – Mogu da kažem da je gubitak od 325.000 za preduzeće kao što je Mediana i neznatan- zaključila je ona.

  U prvom kvartalu ove godine pozitivno su poslovali gradski vodovod Naissus, Objedinjena naplata, Parking servis, Direkcija za javni prevoz i Direkcija za izgradnju Niša.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi