More

  Niš poklonio aerodrom državi, ali mu ostao dug od devet milijardi za aerodromsko zemljište

  • Nacionalna koalicija za decentralizaciju pozvala je danas državu Srbiju da “promtno i bez odlaganja” oprosti dug Grada Niša prema Ministarstvu odbrane za ustupljeno zemljište na aerodromu “Konstantin Veliki” i tako ukine predstojeću obavezu Grada da mesečno plaća oko 200.000 evra samo na ime kamata
  • U saopštenju NKD se precizira da će Grad Niš od 29. jula 2020. godine početi da plaća dnevnu kamatu od 6.313 evra Ministarstvu odbrane zbog dugovanja za aerodromsko zemljište, koje je Grad ustupio Republici sredinom 2018, istovremeno sa poklanjanjem niškog aerodroma
  • Dva ministarstva i Grad Niš do danas nisu preduzeli ništa da se reguliše pitanje tog dugovanja, uprkos tome što ono može ozbiljno da ugrozi funkcionisanje grada, upozorila je NKD
  • Republički i lokalni zvaničnici su kao jedan od ključnih razloga za državno preuzimanje vlasništva i upravljanja nad ovom aerodromom navodili da niški budžet „nije u stanju da isplati dug“ za ovo zemljište, sugerišući da za Republiku to neće biti problem
  • Prema ugovoru između Grada Niša i Ministarstva odbrane iz 2010. godine, Niš je u obavezi da kompletan dug za ustupljeno aerodromsko zemljište od 157 hektara izmiri do 29. jula 2020. godine, a u protivnom će, na ime ugovorne kazne, za svaki dan kašnjenja plaćati 6.313 evra u dinarskoj protivrednosti
  • Grad je do sada isplatio tek par procenata vrednosti tog zemljišta
  foto: sajt Aerodroma Niš

  Republika je preuzela to zemljište u avgustu 2018, zajedno sa besplatnim preuzimanjem vlasništva nad aerodromom, ali prema dostupnim podacima nije regulisala način izmirenja ovog niškog duga u iznosu od oko devet milijardi dinara, inače nastalog 2010. godine

  Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) pozvala je danas državu Srbiju da “promtno i bez odlaganja” oprosti dug Grada Niša prema Ministarstvu odbrane za ustupljeno zemljište na aerodromu “Konstantin Veliki” i tako ukine predstojeću obavezu Grada da mesečno plaća oko 200.000 evra samo na ime kamata.

  Republika je preuzela to zemljište u avgustu 2018, zajedno sa besplatnim preuzimanjem vlasništva nad aerodromom, ali prema dostupnim podacima nije regulisala način izmirenja ovog niškog duga u iznosu od oko devet milijardi dinara, inače nastalog pre deset godina.

  – Pozivamo rukovodstvo Grada Niša i predstavnike Ministarstva građevinarstva i saobraćaja, kao i Ministarstva odbrane, da promptno i bez odlaganja oproste dug gradu za oduzeto zemljište. Zahtevamo da se to učini pre održavanja izbora, 21. juna, i tako makar malo umanji šteta nastala neopravdanom i očigledno nepromišljenom centralizacijom niškog aerodroma-  navodi se u saopštenju NKD.

  U saopštenju NKD se precizira da će Grad Niš od 29. jula 2020. godine početi da plaća dnevnu kamatu od 6.313 evra Ministarstvu odbrane zbog dugovanja za aerodromsko zemljište “koje su Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja oduzeli Nišu pre dve godine, zajedno sa aerodromom”.

  – Dva ministarstva i Grad Niš do danas nisu preduzeli ništa da se reguliše pitanje tog dugovanja, uprkos tome što ono može ozbiljno da ugrozi funkcionisanje grada, navela je NKD.

  Prema ugovoru između Grada Niša i Ministarstva odbrane iz 2010. godine, Niš je u obavezi da kompletan dug za ustupljeno aerodromsko zemljište od 157 hektara izmiri do 29. jula 2020. godine, a u protivnom će, na ime ugovorne kazne, za svaki dan kašnjenja plaćati 6.313 evra u dinarskoj protivrednosti.

  Grad je, po dostupnim podacima, isplatio tek par procenata vrednosti tog zemljišta.


  Kontroverzna obećanja vlasti o dugu za aerodromsko zemljište

  Prilikom besplatnog ustupanja niškog aerodroma državi, republički i lokalni zvaničnici su kao jedan od ključnih razloga za takvu odluku isticali da niški budžet „nije u stanju da isplati dug“ za ovo zemljište, sugerišući  da za Republiku to neće biti problem.

  Gradonačelnik Darko Bulatović je početkom 2019. godine saopštio da će država „oprostiti“ ovaj dug, navodeći da je njegovo otpisivanje „u proceduri“, a ugovor po kojem je nastao u „fazi raskida“. Resorna ministarka Zorana Mihajlović je, međutim, dve sedmice kasnije kazala da ovaj dug predstavlja „ozbiljan problem“ i da bi Ministarstvo odbrane i Grad Niš trebalo da formiraju komisiju koja će se „pozabaviti tim pitanjem“, ne navodeći da će država preuzeti isplatu duga.

  Prema dostupnim podacima, u vreme besplatnog podržavljenja niškog aerodroma nije postojao nijedan zvaničan dokument koji obavezuje Republiku da oprosti ili izmiri dug Grada Niša za ovo aerodromsko zemljište. 

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi