More

  Niš: Počelo opremanje hale “Čair” za masovni smeštaj obolelih od virusa korona

  • Zdravstvene vlasti i stručnjaci u Nišu, kao i u Republici, danas nisu saopštili broj i stanje obolelih od virusa Kovid- 19 u tom gradu, koji je označen kao jedan od tri najveća žarista korona virusa u Srbiji
  • Medijima danas pre podne nije bilo dopušteno da na licu mesta prate početak opremanja Sportske hale “Čair” za potrebe zbrinjavanja oko 1.000 obolelih sa lakšom kliničkom  slikom
  • Uprkos tome što su članovi Gradskog štaba za vanredne situacije prethodno kazali da će u hali biti “interneta, prostora za rekreaciju i dovoljno kapaciteta za ličnu higijenu”, deo javnosti ovakav smeštaj komentariše krajnje negativno
  • Dragan Milić, direktor niške Klinike za kardiohirurgiju, saopštio je da je ta klinika spremna da organizuje rad na aparatu koji joj je nedavno donirala Vojska SAD, a koji za 24 sata može da uradi 1.200 testova biološkog materijala na prisustvo korona virusa
  • Osnovni sud u Dimitrovgradu osudio je danas u onlajn suđenju  Nišliju S.Z. (38) na maksimalnu zakonsku kaznu od tri godine zatvora zbog kršenja mere obavezne samoizolacije nakon po povratku iz inostranstva
  • Policijska uprava Niš potvrdila je da je zbog nepoštovanja naredbe o ograničenju i zabrani kretanja od početka vanrednog stanja podnela prekršajne prijave protiv 33 osobe, od kojih su 12 starije od 65 godina

  Zdravstvene vlasti i stručnjaci u Nišu, kao i u Republici, danas nisu saopštili broj i stanje obolelih od virusa Kovid- 19 u tom gradu, koji je označen kao jedan od tri najveća žarista korona virusa u Srbiji.

  Na redovnoj konferenciji za novinare u Beogradu moglo se čuti jedino da je na respiratorima na niškoj Klinici za infektivne bolesti troje pacijenata, a u zgradi stare Klinike za hirurgiju još 11.

  Medijima danas pre podne nije bilo dopušteno da na licu mesta prate početak opremanja Sportske hale “Čair” za potrebe zbrinjavanja oko 1.000 obolelih sa lakšom kliničkom  slikom. Halu su krevetima i drugom opremom snabdevali pripadnici Vojske Srbije.

  Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije prethodno su kazali da će u hali biti “interneta, prostora za rekreaciju i dovoljno kapaciteta za ličnu higijenu”.

  Uprkos takvim “obećanjima”, reakcije dela javnosti na ovakav “smeštaj” obolelih izuzetno su negativne.

  Uprava Kliničkog centra Niš danas je potvrdila da je na Ginekološko-akušerskoj klinici, uz poštovanje svih zaštitnih mera, sinoć oko ponoći uspešno obavljen porođaj Nišlijke I. T. (37) čiji je suprug u izolaciji zbog sumnje da je zaražen korona virusom.

  Nišlijka je na svet donela zdravu devojčicu, a nakon porođaja su obe smeštene u posebni izolacioni boks. Porođaj je obavljen u bezbednim okolnostima za majku i dete, osoblje i sve pacijente, kazali su u upravi.

  Uprava ovog KC je, inače, od 18. marta potpuno zatvorena za medije u Nišu. KC je tada na svom veb- sajtu prestao da objavljuje informacije o broju i stanju hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđen virus.

  Direktor Zoran Radovanović od početka pandemije nije odgovarao na pitanja novinara u tom gradu, prethodno izdavši naredbu i direktorima klinika da ne mogu komunicirati sa medijima bez njegove saglasnosti.

  Kako saznajemo, niški KC je danas obišla delegacija medicinskih eksperata iz Kine, među kojima su bili i lekari koji su se izborili sa korona virusom.

  Prema dostupnim informacijama, kineski stručnjaci će svoje primedbe i preporuke u vezi sa organizacijom niškog KC-a “dati tek kada obiđu sve zdravstvene ustanove u Srbiji”.

  Dragan Milić, direktor niške Klinike za kardiohirurgiju, saopštio je danas da je ta klinika spremna da organizuje rad na aparatu koji joj je nedavno donirala Vojska SAD, a koji za 24 sata može da uradi 1.200 testiranja biološkog materijala na prisustvo korona virusa.

  Milić je na svom fejsbuk profilu kazao da je ova klinika spremna i da ovakav aparat  “prebaci na korišćenje tamo gde nadležni organi procene da je najpotrebniji”. Aparat je u stanju da obavi analizu 96 uzoraka odjednom, a rezultati se dobijaju za samo dva sata, kazao je.

  On je podsetio da je Klinika za kardiohirurgiju ovakav, “najmoderniji i najsavremeniji aparat “Real Time PCR – Quant Studio 5”, koji je od strane nadležnih svetskih institucija preporučen za ispitivanje biološkog materijala za prisustvo korona virusa”, dobila na poklon od Evropske komande Američke vojske u novembru prošle godine.


  Prva onlajn presuda zbog kršenja samoizolacije

  Osnovni sud u Dimitrovgradu osudio je danas S.Z. (38) iz Niša na tri godine zatvora zbog kršenja mere obavezne samoizolacije, nakon povratka iz inostranstva.

  Ovo je maksimalna kazna za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije, a ujedno i prvo suđenje za kršenje mere samoizolacije. Suđenje je održano putem skajpa – video vezom između suda i pritvorske jedinice u Pirotu, u kojoj se S.Z. nalazi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi