More

  Niš: Odluka PSG da izađe na izbore „obradovala“ vlast i Evropu, a zbunila opozicione glasače

  • Odluka Sergeja Trifunovića da sa Pokretom slobodnih gradjana (PSG) izadje na naredne parlamentarne i lokalne izbore jeste racionalna i oportuna, ali i neprincipijelna i neodgovorna, jer daje legitimitet lažnim izborima, a pri tom ugrožava bezbednost građana, saopštilo je sinoć Povereništvo Narodne stranke u Nišu
  • Saopštenje te stranke je ujedno jedino stranačko reagovanje u Nišu nakon što je PSG juče saopštio da će izaći na parlamentarnje i lokalne izbore 21. juna, uprkos tome što je u januaru doneo odluku da će izbore bojkotovati zajedno sa strankama u Savezu za Srbiju
  • Izvesno je da se vest o izlasku na izbore PSG, a potencijalno i još nekih stranaka koje ne pripadaju takozvanoj “vladinoj opoziciji”, dopala vlastima u Srbiji i političko- birokratskim krugovima EU, a dodatno zbunila ovdašnjeg opozicionog glasača, koji je i do sada bio poprilično konfuzan, kolebljiv i pasivan, ocenjuje Zorica Miladinović, novinarka dnevnog lista Danas
  • Miladinović kaže da je odluka PSG dodatno oslabila ideju bojkota, tim pre što je ohrabrila još neke stranke u Savezu za Srbiju da izađu na izbore, a da će izbore bojkotovati samo opoziciono orijentisani građani koji misle da nemaju za koga da glasaju jer im stranke koje vode Sergej Trifunović, Zoran Živković ili neko treći ne ulivaju poverenje
  • Neposredno nakon odluke centrale PSG o izlasku na izbore, niška filijala te stranke pozvala je građane Niša da na njih izađu, uprkos tome što “znamo da će biti teško, prljavo i opasno”
  foto: m.k.

  Odluka Sergeja Trifunovića da sa Pokretom slobodnih gradjana (PSG) izadje na naredne parlamentarne i lokalne izbore jeste  racionalna i oportuna, ali i neprincipijelna i neodgovorna, jer daje legitimitet lažnim izborima, a pri tom ugrožava bezbednost građana, saopštilo je sinoć Povereništvo Narodne stranke (NS) u Nišu.

  Saopštenje te stranke je ujedno jedino stranačko reagovanje u Nišu nakon što je PSG juče saopštio da će izaći na parlamentarnje i lokalne izbore 21. juna, uprkos tome što je u januaru doneo odluku da će te izbore bojkotovati, zajedno sa političkim strankama u Savezu za Srbiju (SzS).

  Za sada izostaju i reagovanja političkih analitičara u Nišu na novonastalu situaciju nakon odluke PSG.

  – Svojim učescem PSG će predstojećim izborima samo dati politički legitimitet, što Sergeja i taj Pokret čini nesvesnim saučesnikom režima. Održavanje tih izbora ugrožava bezbednost gradjana, a PSG svojim učešćem daje legitimitet odluci da se oni održe. I pored toga što će PSG verovatno ostvariti relativno dobar rezultat, ti lažni izbori neće dovesti do političkih promena. Dakle, učešce PSG na narednim izborima jeste oprotuno za PSG, ali je loše po Srbiju- naveo je predstavnik Povereništva NS Dragan Stojadinović.

  Stojadinović je u saopštenju ocenio da će PSG na predstojećim izborima “napraviti nesrazmerno dobar rezultat i dobiti nesrazmerno veliki broj poslanika u odnosu na realni rejting ove organizacije” zbog toga što je neuspešna borba protiv epidemije korona virusa u Srbiji “stvorila veliki broj nezadovoljnih gradjana, koji će želeti da glasaju protiv naprednjačkog režima”, a PSG će zbog bojkota  opozicije “biti jedina relevantna opozicija”.

  – Poštovani gospodine Trifunoviću, javno Vas pitam, koji rezultat na izborima bi opravdao Vašu odluku da na njih izađete? Šta će Srbija imati od toga ako Vi na izborima ostvarite 10 odsto? Vi ćete imati veliki broj dobro plaćenih poslaničkih mandata, ali šta će imati Srbija?- upitao je Stojadinović.

  On je ponovio da Narodna stranka, kao državotvorna organizacija, i pored očigledne oportunosti učesca na izborima, neće učestvovati “u nečemu što ugrožava bezbednost gradjana i daje politički legitimitet naprednjačkom režimu”.

  – Izvesno je da se vest vest o izlasku na izbore PSG, a potencijalno i još nekih stranaka koje ne pripadaju takozvanoj “vladinoj opoziciji” dopala vlastima u Srbiji i političko- birokratskim krugovima u EU, a dodatno zbunila ovdašnjeg opozicionog glasača, koji je i do sada bio poprilično konfuzan, kolebljiv i pasivan- rekla je za Medijsku kutiju Zorica Miladinović, novinarka dnevnog lista Danas.

  Naša sagovornica je ocenila da je pragmatizam još jednom pobedio principijelnost, što, inače, nije ništa neobično u politici.

  – PSG je, tako, zaključio da je dobar trenutak da politički kanališe i kapitalizuje što veći deo građanskog gneva koji je isprovociralo vanredno stanje uvedeno zbog epidemije koronavirusa ,tim pre što su stranke u SzS do sada ozbiljno kasnile i bile mlitave, neaktivne i neefikasne u objašnjavanju ideje bojkota i motivisanju građana da u bojkotu učestvuju- rekla je ona.

  Miladinović je kazala da je odluka PSG dodatno oslabila ideju bojkota, tim pre što je ohrabrila i druge političke stranke u “nevladinoj opoziciji” da izađu na izbore, što će se verovatno u nekim slučajevima i dogoditi.

  – Stoga se već sada sa priličnom verovatnoćom može oceniti da će na predstojeće izbore izaći veliki broj građana, što automatski znači da bojkot neće biti uspešan- rekla je ona, naglašavajući da je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i u u vranrednom stanju bio u svojevrsnoj predizbornoj kampanji.

  Ona je dodala da će izbore bojkotovati samo opoziciono orijentisani građani koji misle da nemaju za koga da glasaju jer stranke koje vode Sergej Trifunović, Zoran Živković ili neki treći opoziconi političar koji već sutra može napustiti ideju bojkota nisu opcija koja uliva poverenje.


  PSG Niš: Moramo na izborima da stanemo na crtu ovoj pošasti

  Nakon odluke centrale PSG, niška filijala ove stranke juče je pozvala građane Niša da izađu na predstojeće izbore, uprkos tome što je njihov legitimitet pod velikim znakom pitanja.

  – Znamo da će biti teško, prljavo i opasno. Potrebni su nam svi naši prijatelji, sve naše porodice, svi građani čiji je duh slobodan da zajedno stanemo na crtu ovoj pošasti, sačuvamo ovo što je ostalo od našeg grada i naše zemlje i napokon ozbiljno krenemo da gradimo društvo dostojno svakog građanina Srbije. Pridružite nam se- naveli su u niškom PSG.

  U saopštenju na Fejsbuku niški PSG je dodao da je potrebno krenuti u izbornu borbu protiv aktuelne vlasti jer “ne možemo da se nadamo ničemu drugom osim još većim poniženjima, lažima, krađama, političkim hapšenjima, progonima, klevetama iz botovskih brloga koje plaćamo našim novcem”.

  Niški PSG je, međutim, pre tri i po meseca, a nakon odluke centrale stranke o bojkotu izbora, pozvao građane da na njih ne izađu, uprkos tome što je ocenio da su “pojedinačno najjača opoziciona organizacija u Nišu”, a da bi “udružena opozicija osvojila najveći procenat glasova” u tom gradu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi