More

  Ministar prosvete Mladen Šarčević vređao novinare u Nišu

  • Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević optužio je danas u Nišu novinare koji su ga pitali kada će biti doneta odluka o eventualnom razrešenju dekana tri niška fakulteta da “nisu normalni”, a da je  zbog toga što su “navalentni” moguće da “ne dobiju informacije nikada više”
  • Šarčević je novinaru Televizije N1 odgurnuo mikrofon, upozorivši ga “nemoj da ja budem siledžija”, a nakon toga prekinuo konferenciju za medije
  • Ministar je u junu prošle godine kazao da se aktuelni Zakon o visokom obrazovanju koji propisuje da „organ poslovođenja ne može biti lice za koje je Agencija dala preporuku za razrešenje“, ne može primenjivati retroaktivno, ali da za jednog od dekana „postoji dovoljan pravni osnov“ za smenu jer je pravosnažno osuđen i za kršenje etičkog kodeksa, aludirajući na dekanku Fakulteta umetnosti Suzanu Kostić
  • On je tada obećao da će “vrlo brzo” biti donate odluke u vezi sa tim
  • Ministarstvo prosvete je prošlog aprila uputilo zahtev za smenu dekanice Kostić, dekana Građevinsko- arhitektonskog fakulteta Petra Mitkovića i dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitana Milovana Bratić zbog kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, ali su Saveti fakulteta odbili da te preporuke sprovedu
  • Agencija je konstatovala da su oni prekršili zakon tako što su  zapošljavali bliske srodnike fakultetskih funkcionera i svojih saradnika ili angažovali i učestvovali u napredovanju svojih rođaka

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević optužio je danas u Nišu novinare koji su ga pitali kada će biti doneta odluka o eventualnom razrešenju dekana tri niška fakulteta, što je najavio prošle godine, da “nisu normalni”, a da je  zbog toga što su “navalentni” moguće da “ne dobiju informacije nikada više”.

  Šarčević je novinaru Televizije N1 odgurnuo mikrofon, upozorivši ga “nemoj da ja budem siledžija”, a nakon toga prekinuo konferenciju za medije.

  On je u sali Univerziteta Niš govorio o novoj strategiji obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, za predškolsko i osnovno obrazovanje, a pre početka skupa odgovarao na novinarska pitanja, ali ne i ona o spornim dekanima koja su mu postavili novinari Televizije N1 i internet portala Južne vesti.

  Negirao da je u junu prošle godine obećao da će za nedelju dana biti poznato da li će  dekani Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Fakulteta umetnosti ostati na svojim funkcijama nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila njihovu smenu, na šta su ga novinari podsetili.

  – Nisam vam ja obećao… Ljudi, ajde da vam ja nešto kažem, ako sam proverio u međuvremenu, i nemojte da budete navalantni, jer nećete dobiti odgovor nikad više… Naučite da budete civilizovani, prekidate ljudima lepu zamisao. Je l ste vi vaspitani?… Pa dobili bi odgovor da ste normalni, a niste- odgovarao je Šarčević na pitanja Južnih vesti i Televizije N1.

  foto: B. Ljubisavljević

  – Zašto mi gurate to (mikrofon) u oči?…  Ajde sklonite to da ne budem ja siledžija, sramota bre ljudi, gde ste naučili to- kazao je minustar.

  On je potom odgurnuo mikrofon Televizije N1 poručujuči novinaru da “snima sam sebe”.

  Konferenciju za medije je prekinuo rečima: “Ajde, završena konferencija, doviđenja”.

  Šarčević je, inače, prošlog juna  kazao novinarima da je Agencija preporučila smenu Kostićke, Mitkovića i Bratića pre nego što je stupio na snagu aktuelni Zakon o visokom obrazovanju koji propisuje da „organ poslovođenja ne može biti lice za koje je Agencija dala preporuku za razrešenje“, a da zakoni ne mogu da važe retroaktivno.

  Ipak, on je rekao da „postoji dovoljan pravni osnov“ za smenu dekana koji je pravosnažno osuđen za kršenje etičkog kodeksa, aludirajući na dekanku Fakulteta umetnosti Kostić, koja ima i takvu osudu.

  Dodao je da je “poslao inspekciju koja radi svoj posao” i obećao brz odgovor na ove slučajeve, što se do danas nije dogodilo.

  Svi dekani su i dalje na toj funkciji.


  Dekani zapošljavali svoje i srodnike saradnika

  Ministarstvo prosvete je, inače, u aprilu prošle godine uputilo zahtev za smenu dekanice Fakulteta umetnosti Sizane Kostić, dekana Građevinsko- arhitektonskog fakulteta Petra Mitkovića i dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitana Milovana Bratić zbog kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, ali su Saveti fakulteta odbili da te preporuke sprovedu.

  Agencija je konstatovala da su oni prekršili zakon tako što su  zapošljavali bliske srodnike fakultetskih funkcionera i svojih saradnika ili angažovali i učestvovali u napredovanju svojih rođaka.

  Dekani su negirali optužbe, navodeći da “poštuju zakon”, a da u spornim situacijama “nisu znali da ga krše”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi