More

  Niš, Leskovac i Pirot: 24 slučaja sporne privatizacije u Srbiji su “žrtva” političke korupcije

  • Promocije knjige “Oči u oči sa političkom korupcijom” autora Siniše Jankovića, inspektora MUP-a i člana Radne grupe MUP-a za 24 slučaja sporne privatizacije u Srbiji, biće organizovana  naredne sedmice u ova tri grada
  • Bili smo marionete u rukama političke korupcije, a nama su upravljali neformalni centri moći, naveo je Janković u knjizi o svom neposrednom iskustvu u Radnoj grupi
  • Radnoj grupi MUP-a, koja je formirana posle izbora 2012. godine, nova vlast predvođena SNS-om u početku je pružala punu podršku, ali je podrška ukinuta kada je Grupa počela da radi i na ostalim slučajevima koji bi mogli da budu povezani sa aktuelnom vlašću
  • Na 24 slučaja spornih privatizacija koje su realizovane od 2000. godine prvi je ukazao  Savet za borbu protiv korupcije, a organi i tela Evropske unije zatražili su njihovo razrešenje
  • Mada je Aleksandar Vučić krajem 2013. godine kazao da su svi ovi slučajevi “rešeni”, do sredine prošle godine sudski je okonačno 14 slučaja, a konkretna odgovornost nadležnih utvrđena je u samo dva

  U Nišu, Leskovcu i Pirotu naredne sedmice biće održane promocije knjige “Oči u oči sa političkom korupcijom” autora Siniše Jankovića, inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova i člana Radne grupe MUP-a za 24 slučaja sporne privatizacije u Srbiji.

  Janković u knjizi “iz prve ruke” opisuje događaje koji su obeležili njegov rad na predmetu “Azotara Pančevo”, jednom od 24 slučaja kontroverzna privatizacije. On govori o akterima političke korupcije, citira razgovore sa nadređenima i iznosi detalje policijske akcije koje je politika zaustavila.

  – Bili smo marionete u rukama političke korupcije, nama su upravljali neformalni centri moći. Sve što smo mogli da učinimo bilo je da se izvučemo sa što manje štetnih posledica, kako na profesionalnom tako i na ličnom planu. Poraz smo jednostavno morali da prihvatimo i samo je od nas zavisilo koliko će nas koštati. (…) Tog dana sam shvatio da je đavo odneo šalu i rekao koleginici da mi svaki dokument koji ima naše zaglavlje iskopira i da ubuduće sve radi u još jednom primerku više za mene- odlomak je iz knjige.

  Janković je na oko 300 stranica opisao kratki vek Radne grupe MUP-a koja je između ostalog zaslužna za hapšenje biznismena Miroslava Miškovića, bivšeg ministra Saše Dragina i drugih.

  Radna grupa, koju je činilo do 300 pripadnika policije, formirana je posle izbora 2012. godine i nova vlast predvođena Srpskom naprednom strankom joj je u početku pružala punu podršku, rukovodeći se predizbornim obećanjem o borbi protiv korupcije i “nultoj toleranciji” prema toj društvenoj pojavi.

  Međutim, po rečima autora knjige, Radna grupa je prekinula rad u novembru 2014, kada su policajci, pored 24 kontroverzna slučaja, nastala u vreme prethodne vlasti predvođene Demokratskom strankom, počeli da rade i na ostalim slučajevima koji bi mogli da budu povezani sa aktuelnom vlašću.

  On je kazao da se u kratkom roku rad Radne grupe sa 24 predmeta povećao na najmanje 40.

  Radna grupa nikada formalno nije rasformirana, ali je kao osnovni razlog prestanka njenog rada navedeno da je “koštala” 1,5 miliona evra i da je potrebno smanjenje troškova.

  Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije, predstavio je rezultate rada Radne grupe u decembru 2013. godine, te saopštio da su svi slučajevi “rešeni”.

  Prema pisanju Centra za istraživačko novonarstvo (CINS), međutim, do sredine prošle okonačno je svega od 14 od 24 slučaja, a odgovornost nadležnih utvrđena je u oštećenju samo dve firme. Poslednji postupci u toku prošle godine završeni su oslobađanjem optuženih od krivice.

  Istraživanje CINS-a, realizovano krajem 2018, pokazalo je da su za sporne privatizacije “HIP Azotare”, “Nuba investa”, “Srboleka”, “Zastave elektro”, “ATP Vojvodine”, “Jugoremedije”, “Luke Beograd” i “Tehnohemije” suđenja još uvek u toku.

  Privatizacije “Večernjih novosti”, “Prosvete”, “Sartid” i aktera na koje je Savet ukazao u svom izveštaju “Pritisci na medije” još su u stražnom postupku.

  Za privatizaciju “Keramike Kanjiža” nije podignuta optužnica, a za loše poslovanje do stečaja doneto je šest uslovnih osuđujućih presuda, dok je za privatizaciju “Veterinarskog zavoda” izrečena kazna od 12 meseci kućnog zatvora.

  Za izvoz šećera u Evropsku uniju izrečena je oslobađajuća presuda.

  U slučaju privatizacije “Nacionalne štedionice”, “Zavoda za obračun i plaćanje”, “Mobtela”, Autoputa Horgoš-Požega, “Trudbenik gradnje”, “Telekoma Srbije”, “Delreala 1”, “Šinvoza” i “C marketa” utvrđeno je da nema krivičnog dela.

  Od 21 firme, koliko ih je bilo u ova 24 sporna slučaja, trećina je ugašena, a trećina je u stečaju.

  Rasvetljavavanje ovih kontrovernih slučajeva zatražili su 2011. i 2012. godine Evropska komisija o aplikaciji Srbije za članstvo u EU, kao i Evropski parlament  svojom Rezolucijom o evrointegracijama Srbije.

  Delegacija Evropske unije je u svojim godišnjim izveštajima ove slučajeve takođe navodila kao ozbiljan problem i prepreku za pristupanje EU.

  Na 24 slučaja kontroverznih privatizacija, u kojima je od 2000. godine do danas opljačkane neke od najvećih društvenih firmi, ukazao je Savet za borbu protiv korupcije kroz svoje izveštaje i obimnu dokumentaciju.


  Promocije u utorak i sredu

  Promocija knjige “Oči u oči sa političkom korupcijom” biće održana u u Nišu, u Medija & reform centru, u sredu  12. februara  u 14,30 časova.

  Promociju će voditi i sa autorom o knjizi razgovarati Anđela Milivojević, doskorašnja novinarka CINS-a. Organizator promocije je Udruženje građana Kareja iz Pančeva, uz podršku Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša.

  Promocija će istog dana, u sredu, biti održana i u Leskovcu, sa početkom u 18 časova, u sali leskovačkog “Murphy’s Puba”.

  Knjiga će dan ranije, u utorak 11. februara, biti promovisana u Pirotu, u Narodnoj biblioteci, sa početkom od 18 časova.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi