More

  Niš kupio parcelu za zgradu Narodnog muzeja

  Narodni muzej u Nišu će dobiti novu zgradu pošto je Grad nedavno kupio parcelu u Ulici Milorada Veljkovića Špaje, tako da će ova kulturna institucija da reši višedecenijski problem nedostatka prostora, pre svega za depoe.

  Parcela je bila u vlasništvu Republike Srbije, a korisnik je bilo Ministarstvo odbrane.

  Prve korake smo uradili, i mislim da grad, ne samo da zaslužuje zgradu muzeja, već sve ono blago koje je godinama sakriveno od očiju javnosti pokažemo posetiocima, i pre svega, nama koji ovde živimo- rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

  Upravna zgrada Narodnog muzeja u Nišu, inače, u postupku restitucije vraćena je potomcima vlasnika. Grad za korišćenje prostora u Ulici Milojka Lešjanina već nekoliko godina plaća kiriju.

  Izgradnja nove zgrade planirana je decenijama, čak je izabrano idejno rešenje nove zgrade narodnog muzeja u Nišu, u kojoj bi bili stvoreni uslovi koji će omogućiti zaštitu, čuvanje i dostupnost muzejskog nasleđa i na taj način doprineti kulturno-turističkoj ponudi grada Niša.

  Međutim, to rešenje za zgradu Narodnog muzeja je bilo za drugu lokaciju, pa nije sigurno da će biti pogodno na novoj parceli.

  U sastavu Narodnog muzeja u Nišu je vrednih kulturno-istorijskih spomenika-Ćele kula, Arheološko nalazište Medijana, Logor 12. februar, Izložbena sala, Sinagoga i Spomen soba Branka Miljkovića i Stevana Sremca.

  2 KOMENTARA

  1. Где ће се на тој локацији направити велики паркинг за туристичке аутобусе и аутомобиле, аутобусе са школским екскурзијама…Да ли се размишљало о подземним водама, с обзиром на близину Нишаве, и чување музејских предмета у депоима, који су углавном у подрумима и сутеренима?

  2. Kada treba drzavada zida nema problema , para ima ,akada treba nadoknada onda 10% id 15% tada nema para za trzisnu vrednost. Gde je tu logika.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi