More

  Niš: Epidemiološka situacija teška, 300 građana pod nadzorom, 40 obolelo

  • Epidemiloška situacija u Nišu je teška i ozbiljna, ali uvedene mere kojih se građani sve više pridržavaju donoprinose suzbijanju epidemije, izjavio je danas predsednik Saveta za zdravlje grada Niša i epidemilog Branislav Tiodorović
  • Tiodorović je za Radio televiziju Srbije rekao da je u Nišu novi korona virus potvrđen kod 40 osoba, a da se više od 300 građana nalazi pod nadzorom jer su imali kontak sa nekim od zaraženih
  • Prema njegovim rečima, od ukupnog broja osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, njih 17 se nalazi na bolničkom lečenju, a osmoro na respiratoru.
  • Među osobama sa kojima je kontaktiralo 11 obolelih zdravstvenih radnika u Nišu “nema zaraženih”, kazao je
  • U niškom Domu zdravlja saopštili su da Služba za zdravstvenu zaštitu žena, u kojoj je radila ginekološkinja koja je preminula u utorak popodne, preseljena iz centralnog objekta te ustanove na drugu adresu, u Odeljenje medicine sporta
  • Niko od zvaničnika do sada nije saopštio da li je preminula lekarka i u vreme inkubacije radila sa pacijentima i da li su i koliko oni ugroženi
  foto: screenshot

  Epidemiloška situacija u Nišu je teška i ozbiljna, ali uvedene mere kojih se građani sve više pridržavaju donoprinose suzbijanju epidemije, izjavio je danas predsednik Saveta za zdravlje grada Niša i epidemilog Branislav Tiodorović.

  Tiodorović je za Radio televiziju Srbije rekao da je u Nišu novi korona virus potvrđen kod 40 osoba, a da se više od 300 građana nalazi pod nadzorom jer su imali kontak sa nekim od zaraženih.

  Prema njegovim rečima, od ukupnog broja osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, njih 17 se nalazi na bolničkom lečenju, a osmoro na respiratoru.

  Među osobama sa kojima je kontaktiralo 11 obolelih zdravstvenih radnika u Nišu “nema zaraženih”, kazao je.

  Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković juče je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da se u Nišu “nije zarazio nijedan zdravstveni radnik koji učestvuje u lečenju obolelih od korona virusa”.

  Naši izvori su, međutim, kazali da je “jedino izvesno da za sada nije zaražen nijedan zdravstveni radnik sa Klinike za infektivne bolesti”, ali da se pacijenti leče i u “ispostavama” ove klinike na neki drugim klinikama, kao i u zgradi stare Klinike za hirurgiju, na kojoj je intenzivna nega, te na Klinici za plučne bolesti, gde su umereno teški pacijenti.

  Janković je tada rekao da je ginekološklinja niškog Doma zdravlja koja je preminulau utorak 24. marta po podne, kao prvi zdravstvenin radnik u Srbiji koji je podlegao virusu, izolovana na Klinici za infektivne bolesti nakon potvrde da je osoba iz Lugana sa kojom je bila u kontaktu pozitivna na korona virus.

  Roditelji žene iz Lugana, koja je dolazila u Niš, i koja se smatra “rezervoarom” za prva oboljevanja u tom gradu, međutim, kazali su novinarima da njihova ćerka “nije imala bilo kakav kontakt sa preminulom doktorkom, niti bila kod nje na pregledu u Domu zdravlja ili na privatnoj klinici na kojoj je radila”.

  U niškom Domu zdravlja saopštili su da Služba za zdravstvenu zaštitu žena, u kojoj je radila preminula ginekološkinja, preseljena iz centralnog objekta te ustanove na drugu adresu, u Odeljenje medicine sporta.

  U Domu zdravlja su kazali da lekari koji i dalje rade sa trudnicama “nisu bili u kontaktu” sa preminulom, a da su u toj ustanovi “preduzete sve mere zaštite”.

  Niko od zvaničnika, međutim,  nije saopštio da li je preminula lekarka i u vreme inkubacije radila sa pacijentima i da li su i koliko oni ugroženi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi