More

  Niš danas bez ikakvih podataka o koroni zbog zaključka Vlade o kontroli informisanja u vreme pandemije?

  • Državne i zdravstvene vlasti u Beogradu i Nišu danas nisu saopštile bilo kakve informacije o stanju i posledicama zaraženosti novim korona virusom u Nišu, iako pandemija uzima sve više maha
  • Jedina dostupna informacija saopštena je na konferenciji za novinare članova Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje virusa KOVID- 19, u Beogradu, po kojoj se u  Kliničkom centru Niš na respiratorima nalazi 14 pacijenata
  • Najnovije obustavljanje bilo kakvih informacija o zarazi korona virusom u Nišu moglo bi se dovesti u vezu sa jučerašnjim zaključkom Vlade Srbije o informisanju u vreme pandemije, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica”, preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja
  • Prema ovom zaključku, obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen je isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade
  foto: sajt Kliničkog centra Niš

  Državne i zdravstvene vlasti u Beogradu i Nišu danas nisu saopštile bilo kakve informacije o stanju i posledicama zaraženosti novim korona virusom u Nišu, iako pandemija uzima sve više maha .

  Građani su ostali uskraćeni za informacije od javnog značaja, kao što je broj umrlih, kao i broj i stanje hospitalizovanih i izolovanih osoba kod kojih je potvrđen ili suspektan virus.

  Jedina dostupna informacija saopštena je na konferenciji za novinare članova Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje virusa KOVID- 19, u Beogradu, po kojoj se u  Kliničkom centru Niš na respiratorima nalazi 14 pacijenata.

  Niški KC danas u 15.30 časova na svom veb- sajtu nije objavio bilo kakvu informaciju o broju i stanju pacijenata kod kojih je potvrđen virus, iako je to prethodnih dana činio.

  Gradski štab za vanredne situacije, takođe, nije saopštio bilo kakvu informaciju u vezi sa stanjem i posledicama zaraze.

  Ni na veb- sajtu Grada Niša danas nije objavljena takva informacija, već su preneti podaci sa sajta Ministarstva zdravlja, koji su vezani za Srbiju, i u kojima nema podataka o stanju u ovom gradu.

  Najnovije obustavljanje bilo kakvih informacija o zarazi korona virusom u Nišu moglo bi se dovesti u vezu sa jučerašnjim zaključkom Vlade Srbije o informisanju u vreme pandemije, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica”, preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

  Zaključak je juče po podne objavljen u Službenom glasniku i na veb- sajtu Vlade.

  – Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja- navodi se u zaključku Vlade.

  U ovom dokumentu, pritom, nije precizirano koja se sve lica smatraju “ovlašćenim” za davanje informacija o lečenju pacijenta kod kojih postoji sumnja ili potvrda da su oboleli od novog korona virusa.

  U zaključku se navodi i da je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade.

  – Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab- navodi se.

  Prema Vladinoj odluci, svi gradonačelnici, predsednici opština i lokalni štabovi za vanredne situacije zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2 na svojim teritorijama “usmeravaju isključivo” ka Vladinom Kriznom štabu, koji će “obezbediti da se izvrše neophodne provere u preduzmu odgovarajuiće mere na pravovremenom i tačnom  informisanju javnosti”.

  Ka Vladinom Kriznom štabu se, takođe, “usmeravaju” i “sve medicinske informacije u delu mera koje sprovode zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost”, i to posredstvom instituta i zavoda za javno zdravlje.


  U Srbiji 1060 potvrđenih slučajeva, a zvanično preminulo 28 ljudi

  U Republici Srbiji je danas do 15 časova registrovano ukupno 1060 potvrđenih slučajeva COVID 19, navodi Ministarstvo zdravlja.

  Do sada je preminulo ukupno 28 ljudi, od kojih petoro u poslednja 24 časa. Među preminulima je i državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Branislav Blažić (63).

  Hospitalizovano je ukupno 648 pacijenata, a na respiratoru je 72.

  U poslednja 24 časa testirani su uzorci 810 osoba od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na virus.

  Do 15 časova testirano je ukupno 4371 osoba “koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi