More

  INICIJATIVA “NE DAMO NIŠKI AERODROM: POKREĆEMO POSTUPKE PRED UPRAVNIM SUDOM ZBOG NEREGULARNOSTI PRILIKOM GLASANJA O POKLANJANJU AERODROMA

  • Došlo je do brojnih proceduralnih propusta i prilikom zakazivanja sednice Skupštine grada Niša ali i tokom održavanja sednice niškog parlamenta-navodi Inicijativa “ Ne damo niški aerodrom”.
  • Inicijativa saopštava da je predsednik Skupštine Niša Rade Rajković tokom sednice grubo prekršio poslovnik o radu Skupštine Niša.
  • Prilikom ponovnog izjašnjavanja o tački 3.-Predlogu odluke o prenosu udela i osnivačkih prava nad javnim preduzećem za aerodromske usluge „Aerodrom Niš“- na snimku se jasno vidi da je devet odbornika glasalo protiv, a predsednik Skupštine grada proglašava da je osam bilo protiv te odluke-precizira Inicijativa.
  • Inicijativa navodi da je dokaz snimak sednice na kojem se vidi da prilikom izjašnjavanja po 3. tački utvrđen  pogrešan kvorum jer je prisutnih 49 pošto je e rezultat glasanja bio 42 “za” i dever “protiv”.
  • Rajković odbio prigovor opozicije koja je uzrazila sumnju u regularnost glasanja i zahtevala, u skladu sa Poslovnikom, da se glasa prozivkom gde bi svako od odbornika morao da se izjasni imenom I prezimenom-naglašava Inicijativa.
  • Grupa od 43 odbornika iz Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista, SDPS, Jedinstvene Srbije, Ruske stranke, Srpske narodne partije, Ujedinjene seljačke stranke, grupe Odgovorno za Niš je glasala „ZA“ poklanjanje Niškog aerodroma čime je naneta ogromna šteta građanima Niša-zaključuje Inicijativa.
  • Odbornici iz opozicionih stranaka koji su glasali protiv poklanjanja Niškog aerodrome su: Srđan Nonić, Dejan Petković, Radmila Popović( Niška inicijativa), Branislav Jovanović, Dragoslav Ćirković, Vladimir Domazet i Miodrag Stanković ( Koalicija Niš, moj grad), Jelena Đorđević (samostlana odbornica) i Marko Stojanović iz “ Dosta je bilo”.

  foto: Vesna Torović

  -Pokrenućemo  postupke pred Upravnim sudom jer se odluka o poklanjanju Aerodroma “ Konstantin i Veliki”  može se smatrati neregularnom jer je došlo do brojnih proceduralnih propusta i prilikom zakazivanja sednice Skupštine grada Niša ali i tokom održavanja sednice niškog parlamenta-saopštila je Inicijativa “ Ne damo niški aerodrom”.

  Inicijativa navodi da je predsednik Skupštine grada Rade Rajković tokom sednice.grubo prekršio  poslovnik o radu Skupštine grada Niša.

  -Prilikom ponovnog izjašnjavanja o tački 3.-Predlogu odluke o prenosu udela i osnivačkih prava nad javnim preduzećem za aerodromske usluge „Aerodrom Niš“- na snimku se jasno vidi da je devet odbornika glasalo protiv, a predsednik Skupštine grada proglašava da je osam bilo protiv te odluke-precizira Inicijativa.

  foto: Vesna Torović

  Kao dokaz Inicijativa navodi snimak sednice na kojem se vidi daje  prilikom  izjašnjavanja po 3. tački utvrđen  pogrešan kvorum jer je prisutnih 49 pošto je e rezultat glasanja bio 42 “za” i devet “protiv”.

  – Predsednik Skupštine traži da se ponovo utvrdi kvorum i ponovi glasanje. Nakon ponovo utvrđenog kvoruma (prisutni 52) rezultat glasanja je: “za” je glasalo 43 i “protiv” osam i jedan  “uzdržan”, dok se  na snimku sednice vidi da je „protiv“ poklanjanja aerodroma glasalo devet odbornika i samim tim i kvorum nije tačan-navode u “ Ne damo niški aerodrome”.

  Kao drugi razlog za sumnju u neregularnost odluke o Niškom aerodromu Inicijativa navodi e to što je nakon ponovljenog glasanja Rajković odbio  prigovor opozicije koja je uzrazila sumnju u regularnost glasanja i zahtevala, u skladu sa Poslovnikom, da se glasa prozivkom gde bi svako od odbornika morao da se izjasni imenom I prezimenom.

  -Rajković  nije dozvolio javljanje trećeg odbornika opozicije zbog povrede Poslovnika, sa namerom da izbegne u tom slučaju obavezno pojedinačno izjašnjavanje odbornika-vele u Inicijativi.

  Inicijativa “ Ne damo niški aerodrom” konstatuje da su  ddbornici vladajuće koalicije glasali  protivno interesu građana i građanki Niša.

  -Grupa od 43 odbornika iz Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista, SDPS, Jedinstvene Srbije, Ruske stranke, Srpske narodne partije, Ujedinjene seljačke stranke, grupe Odgovorno za Niš je glasala „ZA“ poklanjanje Niškog aerodroma čime je naneta ogromna šteta građanima Niša-zaključuje Inicijativa.

  Inicijativa upozorava da je Niš besplatno dao aerodrom koji već sada vredi 50 miliona evra, ne računajući stratešku vrednost i buduće prihode koje bi aerodrom ostvario za grad svojim rastom.

  -Niški aerodrom bi mogao da dostigne preko milion putnika, što republičke vlasti pokušavaju da onemoguće zbog ugovora sa Vincijem. Tada bi Niški aerodrom vredeo daleko više, a u Nišu bi imali preko 10.000 radnih mesta samo kroz raznovrsne turističke usluge, transport i ugostiteljstvo-navodi Inicijativa “ Ne damo niški aerodrom”.

  Na preporuku Vlade Srbije Gradsko veće je 30. marta usvojilo odluku da se državi besplatno ustupe osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika.

  Građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“počeli su odmah posle usvajanja te odluke, a na protestima je izražena sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodrom kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić potvrdili su da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja.

  Odbornici Skupštine Niša usvojili su prošlog petka apsolutnom većinom glasova odluku o ustupanju imovine i upravljačkih prava Niškog arerodroma Republici Srbije.

  Od 52 prisutna odbornika za tu odluku glasalo je 43, dok je osam odbornika je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

  U toku sednice  ispred zgrade Skupštine grada više stotina građana je protestvovalo tražeći od odbornika da ne usvoje odluku da Niški  aerodrom ustupe državi..


  ODBORNICI OPOZICIJE  KOJI SU GLASALI PROTIV USTUPANJU  NIŠKOG AERODROMA DRŽAVI

  Protiv odluke da se osnivačka I vlasnička prave Aerodroma “ Konstantin Veliki “ prenesu državi  glasali su  odbornici iz opozicionih stranaka : Srđan Nonić, Dejan Petković, Radmila Popović( Niška inicijativa), Branislav Jovanović, Dragoslav Ćirković, Vladimir Domazet i Miodrag Stanković ( Koalicija Niš, moj grad), Jelena Đorđević (samostlana odbornica) i Marko Stojanović iz “ Dosta je bilo”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi