More

  NICIĆ: GRADOVI KOJI NE IZRADE LOKALNE ANTIKORUPCIJSKE PLANOVE I NE FORMIRAJU ANTIKORUPCIJSKA TELA MORAJU DA BUDU SANKCIONISANI

  • Iako je oko 50 odsto lokalnih samouprava usvojilo lokalne antikorupcijske planove, pitanje je koliko su oni u skladu sa modelom Agencije za borbu protiv korupcije, a često su “ mrtvo slovo na papiru” rekao je Jovan Nicić, samostalni  konsultant i bivši viši savetnik u Odseku za nadzor nad sprovođenjem Strategije i Akcionog plana u Agenciji za borbu protiv korupcije.
  • On je naglasio da zbog zbog nedostatka političke volje da se stvarno bori protiv korupcije Model sadrži samo preporuke, nema spoljne kontrole načina usvajanja i primene LAP-ova ili načina izbora i funkcionisanja lokalnih antikorupcijskih tela.
  • Do sredine ove godine od 145 gradova i opština u Srbiji njih 77 je usvojilo  LAP-ove, od kojih 70 po Modelu LAP-a, kazao je Mirko Popović, autor analize ispunjavanja Akcionog plana za poglavlje 23 na lokalnom nivou.
  • Popović je istakao da je deset  od 15 gradova i  opština u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu, koje je Nacionalna koalicija za decentralizaciju( NKD) posmatrala, usvojilo LAP-ove, ali da među njima nisu Niš, Pirot i Prokuplje.
  • Vlast nema nameru da suštinski bori protiv korupcije, koja je ovde sistemska, već to godinama čini samo deklarativno, selektivno i zloupotrebljavajući temu borbe protiv korupcije u političke svrhe, ocenila je Zorica Miladinović, koordinatorka niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma u ostavci.
  • U Požarevcu u antikorupcijsko telo izabrali dvojicu finansijera SNS, rekao je Zoran Gavrilović direktor BIRODI-ja.

  foto: Vesna Torović

  – Izrada Lokalnih antikorupcijskih planova(LAP) i formiranje antikorupcijskih tela koja prate njihovu primenu trebalo bi da budu zakonska obaveza, a njihovo nepostojanje i nefunkcionisanje moralo bi da bude sankcionisano, jedan je od zaključaka današnjeg  diskusionog foruma o primeni mera iz Akcionog plana za Poglavlje 23 u Niškom, Pirotskom i Topličkom okrugu.

  Zbog nedostatka političke volje kasni usvajanje LAP-ova I formiranjem antikorupcijskih tela

  -Oko 50 odsto lokalnih samouprava usvojilo LAP-ove, ali da je veliko pitanje koliko su oni u skladu sa Modelom LAP-a, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, kao i da je problem što su “često mrtvo slobo na papiru”-ocenio je Jovan Nicić, samostalni  konsultant i bivši viši savetnik u Odseku za nadzor nad sprovođenjem Strategije i Akcionog plana u Agenciji za borbu protiv korupcije.

  On je konstatovao da je nedostatak političke volje vlasti da se suštinski bori protiv korupcije jedan od osnovnih razloga zašto se toliko kasni sa usvajanjem LAP-ova i  formiranjem antikorupcijskih tela.

  – Zbog nedostatka političke volje da se stvarno povede borba protiv korupcije Model  sadrži samo preporuke, nema spoljne kontrole načina usvajanja i primene LAP-ova ili načina izbora i funkcionisanja lokalnih antikorupcijskih tela, kao ni bilo kakve odgovornosti ukoliko to ne bude urađeno ili je urađeno protivno Modelu, samo su neki od razloga zašto se kasni sa usvajanjem LAP-ova-rekao je Nicić.

  U Nišu, Pirotu i Prokuplju još nisu usvojeni LAP-ovi i formirana antikorupcijska tela

  Mirko Popović, autor analize ispunjavanja Akcionog plana za poglavlje 23 na lokalnom nivou, kazao je da prema poslednjim podacima, do sredine ove godine od 145 gradova i opština u Srbiji njih  77 je usvojilo  LAP-ove, od kojih 70 po Modelu LAP-a.

  – Samo 14 lokalnih samouprava formirale su lokalna antikorupcijska tela, odnosno tela za praćenje primene LAP-a. Inače, do 30. juna prošle godine,kad je bio rok za usvajanje LAP-ova, samo jedna lokalna samouporava ga je usvojila, ali ni on nije bio u skladu sa Modelom- rekao je Popović.

  Popović je istakao da  je deset  od 15 gradova i  opština u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu, koje je Nacionalna koalicija za decentralizaciju( NKD) posmatrala, usvojilo LAP-ove, ali da među njima nisu i centri ovih okruga- Niš, Pirot i Prokuplje.

  -Alarmantna je činjenica da nijedna lokalna samouprava u ovim okruzima nije formirala tela za praćenje primene LAP-a-ocenio je on.

  Analitičar je naglasio da se na osnovu podataka dobijenih u analizi NKD može zaključiti da borba protiv korupcije nije prioritet Srbije, iako je to jedna od najvažnijih obaveza za unapređenje sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23 i uspostavljanja delotvornih mehanizama za prevenciju korupcije na lokalnom nivou.

  Srbija želi da zatvori Poglavlje 23 štikliranjem ispunjavanja propisanih obaveza

  Zorica Miladinović, koordinatorka niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma u ostavci ocenila je da  je očigledna  tendencija da Srbija zatvori Poglavlje 23 tako što će štiklirati da je ispunila propisane obaveze, a da ni za jotu ne podgne strandarde u borbi protiv korupcije i ne popravi rezultat.

  -Vlast nema nameru da suštinski bori protiv korupcije, koja je ovde sistemska, već to godinama čini samo deklarativno, selektivno i zloupotrebljavajući temu borbe protiv korupcije u političke svrhe- konstatovala je ona.

  Prema njenim rečima,  Niš je  od grada koji je prednjačio u institucionalnoj borbi protiv korupcije “na lokalu”došao na “začelje kolone”

  – Niš je još 2011. godine usvojio LAP, u okviru projekta BIRODI-ja “Gradovi protiv korupcije”, a od 2013. imao i samostalni i nezavisni LAF, koji se starao o primeni tog plana.Ali Niš sada 14 meseci kasni  sa usvajanjem novog LAP-a, a formiranje novog antikorupcijskog tela “nije ni na vidiku”-rekla je ona.

  Koordinatorka LAF-a  u ostavci je ocenila da  lokalna  vlast u Nišu želi da  usvoji LAP “po svojoj meri”, ne poštujući već dostignute antokoruocijske standarde u tom gradu.

  Model LAP-a mora da bude jednostavniji

  Zoran Gavrilović, direktor BIRODI-ja,  rekao je  i sam Model LAP-a mora da se menja, te da bi morao da bude jednostavniji, kako bi LAP-ove mogle da usvoje i primene ili formiraju -antikorupcijska tela  i male ili nerazvijene opštine, bez odgovarajućih kapaciteta.

  -Jedan od   od značajnih problema je I to  što u Srbiji postoji antikporupcijska industrija koja ne daje rezultate, a u kojoj se nalazi i deo nevladinog sektora, i koju podržavaju i donatori.-ocenio je on.

  On je naveo primer Požarevca koji je u svom radnom telu za praćenje primene LAP-a izabrao u četvoročlanom Antikorupcijskom telu dvojicu finansijeraSNS.

  – U tom gradu se vodi sudski postupak zbog toga. Na dobrom smo putu da sudskim putem osporima da u  takvom telu mogu da budu oni koji finansiraju političke stranke-rekao je Gavrilović.


  POPOVIĆ: BEZ KOMENTARA GRAĐANA

  -Ni u jednoj od deset opština u ova tri okruga koje su usvojile lAP-ove nije stigla nijedna primedba ili sugestija građana na nacrte tih planova. Javna rasprava o njima trajala je najčešće pet dana, a vest o javnoj raspravi objavljivana je na sajtovima lokalnih samouprava, koji su prilično slabo posećeni, a na nekima nije objavljen ni način na koji građani mogu da pošalju  komentare-rekao je Mirko Popović.

  (Tekst je realizovan u okviru projekta „Gradovi i opštine u Srbiji protiv korupcije“ koji je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja).

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi