More

  NI POSLE TRI GODINE OD „FANTOMSKOG“ RUŠENJA U SAVAMALI NISU OTKRIVENI NALOGODAVCI I POČINIOCI

  • U Beogradu je večeras održan protest „Za grad bez fantoma na vlasti“ povodom trogodišnjice nezakonitog noćnog rušenja privatnih objekata u gradskoj četvrti Savamala od strane još uvek nepoznatih osoba pod fantomkama
  • Na protestu u organizaciji Inicijative Ne da(vi)mo Beograd otkriven je „spomenik“ zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i ministru finansija Siniši Malom, koji je bio gradonačelnik u vreme rušenja, koji su označeni kao odgovorni za taj čin i nazvani „vizionarima destrukcije“ 
  • Portparolka Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Aleksandra Đenadić izjavila je ovih dana da je slučaj rušenja u Savamali još uvek u fazi predistražnog postupka jer policija, ni nakon četiri urgencije tužilaštva, nije odgovorila na zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u cilju identifikovanja počinilaca, što je preduslov da oni budu gonjeni
  • Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ranije su kazali da tužilaštvo može i samostalno da preduzme tužilačku istragu
  • Slobodan Tanasković, čuvar objekata u Hercegovačkoj, koji je bio svedok rušenja i kog su maskirani napadači vezali, oduzeli mu mobilni telefon i lična dokumenta, preminuo je mesecdana nakon rušenja
  • Jedini procesuirani akter u ovom događaju je Goran Stamenković, šef smene u policiji u vreme rušenja, koji je osuđen uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad
  • Tadašnji premijer Aleksandar Vučić je ocenio da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a potom da je za to „odgovorna gradska vlast“
  foto: facebook NDMBGD

  U Beogradu je večeras održan protest „Za grad bez fantoma na vlasti“ povodom trogodišnjice nezakonitog rušenja objekata u gradskoj četvrti Savamala za koje do danas nisu otkriveni nalogodavci i počinioci, uprkos obećanjima najviših državnih funkcionera da će to biti učinjeno.

  Protestni skup je organizovala Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“.

  Protest je počeo je posle 18 časova u Hercegovačkoj ulici ispred zgrade „Geozavoda“, a nakon šetnje do Skupštine grada otkriven je „spomenik“ zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i ministru finansija Siniši Malom, koji je bio gradonačelnik u vreme rušenja objekata u Savamali od strane još uvek nepoznatih osoba sa fantomkama.

  Spomenik čine velike lutke Vesića koji drži gondolu i Malog koji ima bager.

  Pred više stotina građana, predsednik Inicijative Radomir Lazović rekao je da će na spomenicima „njihova imena zauvek ostati uklesana u istoriji Beograda kao opomena kako se nikad više ne bi ponovila ponovila situacija da Beogradom vladaju fantomi“.

  On je ocenio da su Vesić i Mali „na vrhu piramide zla“ i „vrsni vizionari destrukcije“, koji za svoja nedela prema gradu još nisu odgovarali.

  Prema njegovim rečima, situacija u Beogradu danas je „mračna“, ali ujedinjeni i solidarni građani mogu da je poprave.

  – Beogradska gondola, muzička fontana, Beograd na vodi, virtuelni metro, seča drveća, nelegalna gradnja, iseljavanje ljudi, kolaps saobraćaja, novogodišnja rasveta, otimačina, bahatost, bezobzirnost, mržnja, to je danas slika našeg grada- kazao je on.

  Sa kamiona na kojem je transparent sa natpisom „Solidarnost“ puštana je muzika, a građani su nosili transparente „Dok svi nisu slobodni – niko nije slobodan“, „Nećemo samo promenu već promenu sistema“, „Pešaci nisu maratonci“, „Ne davimo Beograd“, „Čiji grad?“, „Beograd je naša zajednička kuća i dvorište“.

  Među transparentima je bio i transparent „Jedan od pet miliona“, što je naziv višemeečnog građanskog protesta na kojem govore lideri opozicionog Saveza za Srbiju (SzS).

  Građani su nosili i zastave Grada Beograda i duginih boja, kao i onu na kojoj je žuta patka, jedan od simbola Incijative „Ne davimo Beograd“, te karikature Dušana Petričića koje se bave rušenjem u Savamali. 

  Među učesnicima protesta bili su lideri SzS Dragan Đilas, Boško Obradović, Balša Božović, Vuk Jeremić i članovi Pokreta ujedinjenih fantoma (PUF).

  Zamenica tužioca i portparolka Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Aleksandra Đenadić izjavila je ovih dana za Radio Slobodna Evropa da je slučaj rušenja u Savamali i dalje u fazi predistražnog postupka, a da će tužilaštvo moći da preduzme eventualno gonjenje počinilaca tek nakon što policija bude odgovorila na zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u cilju njihove identifikacije.

   – Poslednju urgenciju u vezi sa zahtevom policiji za prikupljanjem potrebnih obaveštenja u cilju identifikovanja učinioca rušenja objekata u Savamali poslali smo u januaru, ali odgovor još nije stigao- rekla je ona i dodala da je tužilaštvo do sada policiji „pisalo urgenciju četiri puta“.

  Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ranije su kazali da tužilaštvo može i samostalno da preduzme tužilačku istragu, bez čekanja na postupanje policije.

  Nezakonito rušenje privatnih objekata u Hercegovačkoj ulici dogodilo se u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine neposredno po okončanju glasanja na parlamentarnim izborima.

  Maskirane osobe su tada bagerima i drugim građevinskim mašinama srušile više objekata koji se nalaze u zoni izgradnje državnog projekta „Beograd na vodi“, navedeno je u izveštaju tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o ovom događaju.

  Te noći ulično osvetljenje u Savamali nije radilo.

  U izveštaju zaštitnika građana piše i da su maskirane osobe uz primenu fizičke sile i pretnje protivpravno lišavale slobode građane koji su se zatekli na licu mesta i oduzimale im dokumenta i mobilne telefone.

  Policija se nije odazvala na pozive građana koji su telefonom prijavljivali nezakonito rušenje i lišavanje slobode prisutnih od strane nepoznatih lica, a iz izveštaja proizilazi da je policijskim službenicima„iz vrha“ naređeno da tako postupe.

  Načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali ovu policiju, iako se pokazalo suprotno.

  Slobodan Tanasković (1958 – 2016), čuvar objekata u Hercegovačkoj, koji je bio svedok rušenja i kog su maskirani napadači vezali, oduzeli mu mobilni telefon i lična dokumenta, preminuo je mesec dana nakon ovog događaja.

  Jedini procesuirani akter u akciji rušenja je tadašnji šef smene u beogradskoj policiji Goran Stamenković, koji je osuđen uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad. On je u maju 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu. 

  Bivša supruga gradonačelnika Malog u intervjuu za portal KRIK istakla je da joj je suprug ispričao da je organizovao rušenje, što je on demantovao.

  Tadašnji premijer Aleksandar Vučić je insistirao na tome da su svi porušeni objekti bili „nelegalni“, ali je ocenio da su  noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a potom da je za rušenje „odgovorna gradska vlast“.

  Niko od predstavnika gradske vlasti na čelu sa Malim i Vesićem do danas nije krivično i politički odgovarao, već su ostali na funkcijama ili napredovali.


  VELIKO, A PUSTO I „SUMNJIVO“ GRADILIŠTE

  Savamala je danas veliko gradilište na kome niče Beograd na vodi. Novih stanara gotovo da i nema, uprkos svečanom useljenju prvih „kupaca stanova“ u julu prošle godine kojem je prisustvovao i Vučić.

  Uprkos  insistiranju Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, kao i drugih aktera, ugovori vezani za izgradnju ovog naselja, koje prate brojne kontroverze i sumnje u kriminal i korupciju, do danas nisu poznati javnosti.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi