More

  NI POSLE PET MESECI NEMA OPTUŽNICE I SNIMAKA O NESREĆI KOJU JE IZAZVAO VOZAČ DIREKTORA „KORIDORA SRBIJE“ NA NAPLATNOJ RAMPI DOLJEVAC

  • Osnovno tužilaštvo u Nišu ni posle skoro pet meseci nije podiglo optužnicu protiv Dejana S. (35), vozača v.d. direktora „Koridora Srbije“ Zorana Babića, koji je osumnjičen za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja jer je na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara ove godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Stanika G. (52), a pet osoba povređeno
  • Obavili smo saobraćajno- tehničko veštačenje, na koje osumnjičeni i branioci imaju imaju pravo na prigovor na nalaz, a ostalo je da saslušamo još jednog svedoka, rekao je portparol OJT Ivan Marković
  • Marković je kazao da „ne može da licitira“ kada će optužnica eventualno biti podignuta
  foto: sajt Osnovnog suda

  Osnovno tužilaštvo u Nišu (OJT) ni posle skoro pet meseci nije podiglo optužnicu protiv Dejana S. (35), vozača v.d. direktora „Koridora Srbije“ Zorana Babića, koji je osumnjičen za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja jer je na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara ove godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula  Stanika G. (52), a pet osoba povređeno.

  – Još uvek je u toku postupak sprovođenja dokaznih radnji. Obavili smo saobraćajno- tehničko veštačenje i dostavili ga osumnjičenom i braniocima, koji sada imaju imaju pravo na prigovor na nalaz. Takođe, ostalo je da saslušamo još jednog svedoka- rekao je portparol OJT Ivan Marković.

  On je kazao da „ne može da licitira“ kada će optužnica eventualno biti podignuta.  

  Javnosti još uvek nisu dostupni ni snimci sa naplatne rampe u trenutku nesreće, koje su zahtevali mediji, a u niškom OJT su kazali da će im oni biti dostavljeni „nakon podizanja optužnice“.

  Niški Klinički centar je odbio da pojedinim medijima dostavi informacije i dokumenta koji objašnjavaju zašto je Babić, koji je, kako je zvanično saopšteno, u ovoj nesreći „zadobio prelom butne kosti i naprslinu lumbalnog pršljena“, odmah nakon nesreće i „adekvatnog“ zbrinjavanja u toj ustanovi, koju zvaničnici predstavljaju kao „jednu od najboljih na Balkanu“, prebačen u Urgentni centar u Beogradu.

  – Nismo u mogućnosti da vam pružimo odgovore na postavljena pitanja jer bismo time  kao zdravstvena ustanova tercijatnog tipa prekršili Zakon o pravima pacijenata, i to članove 20, 21. i 22-  navodi se u odgovoru niškog KC na zahtev medija za dostavljanje informacija i dokumentacije koji bi objasnili zašto je Babić „hitno“ prebačen za Beograd.

  Navedeni članovi zakona propisuju da podaci iz medicinske dokumentacije spadaju u „naročito osetljive podatke o ličnosti pacijenta“, te da nadležni zdravstveni radnici mogu biti oslobođeni njihovog čuvanja „samo na osnovu pismenog pristanka pacijenta, odnosno njegovog zakonskog zastupnika, ili na osnovu odluke suda“.

  Niška Policijska uprava i KC su ovih dana, a nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, pojedinim medijima dostavila službene beleške sačinjene odmah nakon nesreće, iz kojih se zbog „zamagljivanja“ nekih podataka između ostalog ne može videti ni ko je upravljao „škodom superb“, koja je izazvala nesreću.

  Prema zvaničnoj verziji niškog OJT, „škodu “ je vozio Dejan S, vozač „Koridora Srbije“, a Babić je, prema sopstvenoj izjavi u istrazi, „spavao na zadnjem sedištu“, dok je prema nezvaničnim verzijama za volanom navodno bio sam Babić.

  Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović kazao je da je, prema saznanjima koje ima, posle nesreće „šest  ili sedam ljudi vadilo Babića sa mesta vozača i prebacivalo ga na zadnje sedište“.

  On je ocenio da su snimci sa naplatne rampe Doljevac, na kojima se vidi da nakon nesreće sa vozačevog mesta izlazi Dejan S, a koje su objavili pojedini mediji, „samo loša montaža iza koje stoji BIA“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi