More

  Nesuglasice među niškim naprednjacima zbog “minuta ćutanja” za mitropolita Amfilohija u Skupštini grada

  • Odbornici SG Niša odali su danas poštu preminulom mitropolitu crnogorsko- primorskom Amfilohiju, iako je zbog toga vođena polemika u niškom SNS
  • Miloš Banđur, aktuelni gradski odbornik i zamenik prethodnog niškog gradonačelnika Darka Bulatovića, kritikovao je u viber prepisci gradonačelnicu Sotirovski, koja je, kako je naveo, bila protiv predloga da sednica SG tako počne
  • Gradonačelnica ne može da naređuje odbornicima šta će da rade na svojoj sednici, a to što je pripadnica Iluminata i Templara ne daje joj za pravo da se meša u verska osećanja odbornika Srba, koji osim pripadnosti svojoj crkvi ne pripadaju nijednoj sekti ili tajnoj organizaciji, naveo je Banđur
  • Sotirovski je, pak, kazala da je ovakva tvrdnja “notorna laž”, a da je iznose oni koji nisu ni prisustvovali sastanku odborničke grupe SNS
  • Moj komentar je bio da ćemo se upravljati prema predsedniku Srbije Vučiću i njegovom odlasku u Podgoricu, a pošto su pojedini odbornici rekli da je već objavljeno da će in prisustvovali sahrani, moj odgovor na to je bio- onda dileme nema, rekla je gradonačelnica
  • Među niškim naprednjacima već duže vreme postoje sporenja različitih struja, koja, po ocenama izvora Danasa, ulazak Sotirovski u stranku pre nepune tri godine, kao i njeno brzo napredovanje, “nisu pacifikovali, već dodatno produbili”
  foto: Dimitrije Nikolić

  Sednica Skupštine grada Niša počela je danas odavanjem pošte minutom ćutanja preminulom mitropolitu crnogorsko- primorskom Amfilohiju, iako je pre toga unutar niških naprednjaka vođena polemika, u koju je bila uključena i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, i koja je “procurila” u javnost.

  Sporenja suprotstavljenih struja u niškoj Srpskoj naprednoj stranci(SNS) su, inače, već godinama “javna tajna”, a na njih su ukazivali i predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i predsednik Izvršnog odbora stranke Darko Glišić.

  Pre sednice SG među pripadnicima SNS je došlo do nesuglasica o tome ko je bio za “minut ćutanja” preminulom mitropolitu Srpske pravoslavne crkve, a ko protiv toga. Miloš Banđur, aktuelni gradski odbornik i zamenik prethodnog niškog gradonačelnika Darka Bulatovića, kritikovao je u viber prepisci gradonačelnicu Sotirovski, koja je, kako je naveo, bila protiv predloga da sednica SG tako počne, ali je odbio da za Danas komentariše takve tvrdnje. Gradonačenica ih je za taj list kategorički demantovala.

  Banđur je u ovakvoj prepisci, objavljenoj na društvenim mrežama, objavio da je na sastanku odborničke grupe SNS, održanom pred današnju sednicu Skupštine grada, gradonačelnica Sotirovski “oštro odbacila predlog odbornika da sednica počne minutom ćutanja upokojenom duhovnom predvodniku našeg naroda mitropolitu Amfilohiju”.

  – Vrisnula žena do neba da to ne može. Ali, kao prvo, gradonačelnica ne može da naređuje odbornicima šta će da rade na svojoj sednici. Kao drugo, to što je gradonačelnica pripadnica Iluminata i Templara ne daje joj za pravo da se meša u verska osećanja odbornika Srba, koji osim pripadnosti svojoj crkvi ne pripadaju nijednoj sekti ili tajnoj organizaciji- naveo je Banđur.

  Sotirovski je, pak, kazala da je ovakva tvrdnja “notorna laž”, a da je iznose oni koji nisu ni prisustvovali sastanku odborničke grupe SNS.

  – Na odborničkih grupi SNS je doneta odluka da sednica SG počne minutom ćutanja. Nismo glasali, samo razgovarali. Predlog je dao odbornik Goran Milisavljević, koji ga nije obrazlagao. Pošto je predsednik Skupštine (Boban Džunić, p.a.) rekao da ćemo se o tome naknadno dogovoriti, moj komentar je bio da ćemo se upravljati prema predsedniku Srbije Vučiću i njegovom odlasku u Podgoricu. Pojedini odbornici su rekli da je već objavljeno da će predsednik Vučić prisustvovali sahrani, a moj odgovor na to je bio- onda dileme nema- objasnila je Sotirovski za naš Danas.

  Među niškim naprednjacima već duže vreme postoje sporenja različitih struja, koja, po ocenama izvora Danasa, ulazak Sotirovski u stranku pre nepune tri godine, kao i njeno brzo napredovanje, “nisu pacifikovali, već dodatno produbili”. Prema našim izvorima, razmimoilaženja te vrste bila su jedan od ključnih razloga zbog kojeg je Gradski odbor SNS u martu 2015. raspušten, a niška filijala stranke i danas funkcioniše na nivou povereništva.

  I sam Vučić je u aprilu 2018. godine, u vreme građanskih protesta povodom preuzimanja niškog aerodroma “Konstantin Veliki” od strane države, prilično ljutito ocenio da su to preuzimanje “iskomplikovale” podele unutar niškog SNS-a. Predsednik IO SNS Glišić je godinu dana ranije precizirao da u niškom odboru SNS “postoje tri struje”, te da stranka to vidi kao problem.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi