More

  NEŠTO NORMALNO

  foto; privatna arhiva

  Ovog 1. decembra, na Svetski dan borbe protiv side, član engleskog Parlamenta javno je saopstio da je HIV pozitivan i- dobio veliki aplauz.

  Lojd  Rasel je iskoristio parlamentarnu debatu da kaže da je HIV pozitivan. Lojd, inače član Laburisticke partije, prvi je parlamentarac koji je javno, u parlamentu, saopštio takvu informaciju. On je rekao da mu je HIV virus dijagnostifikovan pre deset godina,  kada je imao 22 godine, a da je medicinski progres učinio da sa tim virusom može živeti celovit i neporemećen zivot.

  “Ja sam u mogućnosti da danas stojim u parlamentu i da kažem da sida ne limitira onoga ko sa njom živi“, rekao je Lojd, inače poslanik za Brajton Kemptaun od 2017. godine. Govoreći povodom Svetskog dana borbe protiv side, on je naglasio da decenija koju je proživeo kao HIV pozitivna osoba daje dobru mogućnost da se vidi koliko je medicina daleko otisla. “Danas, na sreću, znamo da različiti medicinski tretmani održavaju HIV pozitivne osobe u dobrom stanju i omogućavaju da svaki partner bude zaštićen“.

  Na kraju Lojdovog govora članovi Parlamenta su ustali i aplauzom pozdravili njegov govor, iako službeno to nije dozvoljeno u tom domu. Lider laburista Džeremi Kolbrin je odao priznanje Lojdu, rekavši da globalno treba više da se čini za osobe sa HIV-om. “Mi
  treba da pošaljemo poruku svetu iz ove kuće da je Velika Britanija promenila stav. Treba da zatvorimo naše umove za predrasude i da ih otvorimo za ljudska prava ljudi širom sveta. Lojd je pokazao izuzetnu hrabrost. Znam da je cela Laburistička partija ponosna na njega”. Lindsi Hojl, koja vodi debatu u parlamentu, izrazila je oduševljenje za “hrabrost i dirljivo priznanje“, koje, kako je rekla, „daje nadu mnogim ljudima sirom sveta“.

  Ali, zašto ja ovo danas pišem?

  U jednoj Engleskoj je ovakva situacija i moguća i normalna.

  Zapitajmo se da li bi tako nešto ili slično moglo da se dogodi u našem, srpskom Parlamentu.

  Ako bi se neko usudio da iznese ovakvu ili sličnu intimu- da li bi bilo ljudskog reagovanja ili bi, kao i obično, i pozicija i opozicija, optužujući jedni druge, pokušali da na račun tuđe nesreće uberu neki politički poen, sluđujući tako naciju i zaboravljajuci na elementarnu humanost i ljudska prava?

  (Autorka je novinar)

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi