More

  Nebojša Bradić i još trojica članova istupili iz Programskog saveta niškog festivala “Teatar na raskršću”

  • Reditelj Nebojša Bradić saopštio je da se povukao iz Programskog saveta niškog festivala “ Teatar na raskršću” jer nisu uzimani u obzir njegovi predlozi i sugestije
  • On je rekao da je (ne)očekivanog rata koji se iz politike direktno preneo na Festival što je rezultiralo time da se usvojeni programski sadržaj menja na način koji ozbiljno dovodi u pitanje i njegovu prvobitnu ideju i njegov dignitet”
  • Pored Bradića, Programski savet su napustili i Aleksandar Milosavljević iz Novog Sada, koji je bio selektor Festivala, kao i Darko Lukić iz Zagreba i Dejan Petković iz Niša
  • Petković je rekao da se povukao iz Programskog saveta koji nije mogao da funkcioniše na pravi način zbog nesuglasica i razmimoilaženja u mišljenjima kako Festival programski treba da izgleda
  • Direktor Spasoje Ž. Milovanovića kazao je da povlačenje članova Programskog saveta “nije ništa strašno”
  • Zbog najave da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj Festivala, reditelji Igor Vuk Torbica i Kokan Mladenović odbili su da režiraju predstave u Nišu, a Čiki Gergelji“ teatar iz Temišvara iz Rumunije povukao je svoju predstavu iz zvanične selekcije

  Nebojša Bradić, reditelj i bivši ministar kulture Srbije, saopštio je da se povukao iz Programskog saveta pozorišnog festivala balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ u Nišu jer nisu uzimani u obzir njegovi predlozi i sugestije.

  Bradić, koji je jedan od osnivača i predsednik Programskog saveta festivala, naveo je da je Festival  pokrenut sa uverenjem da će omogućiti povezivanje pozorišta i pozorišnih stvaralaca sa širokog prostora omeđenog balkanskim istorijskim uticajima, ali i u kontekstu aktuelnih okolnosti, „koje se u najširoj javnosti doživljavaju kao faktori razdvajanja, a ređe kao kohezioni elementi“.

  -Ali, usledio je (ne)očekivani rat koji se iz politike, putem medija, direktno preneo na Festival, i pre njegove realizacije. To je rezultiralo time da se usvojeni programski sadržaj ovog međunarodnog pozorišnog festivala menja na način koji ozbiljno dovodi u pitanje i njegovu prvobitnu ideju i njegov dignitet- naveo je Bradić u obrazloženju svoje ostavke.

  Bradić je napomenuo da je kao osnivač Festivala smatrao da njegov koncept, profil i značenje treba zadržati „trenutnim snažnim turbulentnim (ne)prilikama“.

  -Iz toga razloga u proteklom periodu davao veći broj predloga koji bi doprineli njegovom opstanku. Međutim, to nije uvaženo, pa smo se povukli, iako smo želeli da kasniji život Festivala odgovori mnogim izazovima koje raskršće različitosti u promišljanju, stvaranju i izvođenju pred pozorišta iz regiona stavlja kao zadatak. Ambicioznija očekivanja od pomenutih odnosila bi se na stalni rat sa narcizmom malih razlika-rekao je Bradić.

  Pored Bradića, Programski savet su napustili i Aleksandar Milosavljević iz Novog Sada, koji je bio selektor Festivala, kao i Darko Lukić iz Zagreba i Dejan Petković iz Niša.

  -Moja odluka da se povučem iz Programskog saveta je usledila jer zaista nismo mogli da funkcionišemo na pravi način zbog nesuglasica i razmimoilaženja u mišljenjima kako Festival programski treba da izgleda. Duže vreme je trajala prepiska između nas članova i direktora Spasoja Ž. Milovanovića. Nismo uspeli da se dogovorimo, pa smo se povukli da ne bismo dodatno ugrozili Festival-rekao je Petković za Medijsku kutiju.

  Direktor Narodnog pozorišta i “ Teatra na raskršču” Milovanović kratko je za Medijsku kutiju prokomentarisao da povlačenje članova Programskog saveta “nije ništa strašno”.

  -Iskren da budem očekivao da se to desi mnogo ranije zbog pritisaka koje su trpeli. Nema tu nikakve zle krvi među nama, ali došlo je do programskih nesuglasica koje nismo mogli da prevaziđemo-kazao je Milovanović.

  Inače, problemi oko Festivala su počeli nakon objave da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj drugog izdanja „Teatra na raskršću“. Iako je Milovanović to ocenio kao veliku čast i ponos, reditelji Igor Vuk Torbica i Kokan Mladenović su odlučili da zbog Vučićevog pokroviteljstva ne režiraju u Nišu.

  Mladenović je u decembru povukao režiju, naslov i autorski tim predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo 11.marta na rođendan niškog taetra da bude premijerno izvedena i otvori drugo izdanje festivala “Teatar na raskršću”.

  Zbog ovog reditelja sa festivala se iz zvanične selekcije povukao „Čiki Gergelji“ teatar iz Temišvara iz Rumunije , koji je trebalo da odigra “Labudovo jezero – novo viđenje” u režiji  Mladenovića.

  I Narodni teatar Bitolj, iz Severne Makedonije, doneo je odluku  da povuče predstavu “Bakhe” Euripida, u režiji Torbice, ali su, prema rečima izvora Medijske kutije, nakon žestokih pritisaka Ministarstva kulture Makedonije Bitoljčani povukli tu odluku i doći će na festival.

  U drugom izdanju Festivala “ Teatar na raskršću”, koji će održan od 11. do 19. marta u Narodnom pozorištu u Nišu, u takmičarskom delu trebalo je da bude izvedeno osam predstava, koje govore o odnosu čoveka prema slobodi.


  Predstava “ 1789” za Dan pozorišta

  Predstava “ 1789” po tekstu Mirhada Hadija Kurića, koji potpisuje i režiju biće izvedena11. marta- na Dan pozorišta, kad će biti i otvoren Festival “ Teatar na raskršću”.

  U predstavi igraju: Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Aleksandar Marinković, Danilo Petrović, Nađa Nedović Tekinder, Miloš Cvetković, Jovana Golubović i Bratislava Milić.

  Kurić je pozvan da režira ovu predstavu nakon odluke Kokana Mladenovića da ne režira „Sitničarnica kod srećne ruke“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi