More

  NATO je pre 23 godine bacio kasetne bombe na civilne ciljeve u Nišu, poginulo 16, a teže ranjeno 18 građana

  • Na današnji dan NATO avioni su gađali Tvrđavsku pijacu, Univerzitet, autobusku stanicu i Klinički centar, kasetnim bombama, i tada je stradalo 16, a teško je ranjeni 18 građana
  • Pet dana kasnije NATO avijacija je opet bombardovala Niš, ali su tada kasetne bombe padale po Duvaništu
  • Tokom NATO agresije na Niš je bačeno 16 kontejnera, sa 3.000 kasetnih bombi
  A B-1B Lancer drops cluster munitions. The B-1B uses radar and inertial navigation equipment enabling aircrews to globally navigate, update mission profiles and target coordinates in-flight, and precision bomb without the need for ground-based navigation aids. (U.S. Air Force photo)

  Avioni NATO su tog 7. maja 1999.godine bacili kasetne bombe na civiljne ciljeve u Nišu, od kojih je pogunulo 16, a teže ranjeno 18 građana.

  Kasetnim bombama zasut je centar Niša – Univerzitet, pijaca, autobuska stanica i Klinički centar.

  Najviše Nišlija, među kojima trudnica u sedmom mesecu trudnoće, stradalo je u Šumatovačkoj ulici.

  -Bila sam u centru, kad je iznad hotela „Ambasador“ proleteo NATO avion. Bilo je jasno da je gađao nešto u blizini. Krenuli smo kolima na Tvrđavskoj pijaci, u poprečnim ulicama ka Šumatovačkoj su ležali mrtvi ljudi. Sećam se čoveka koji je nepomično ležao, a pored njega je bio bicikl. Krenula sam tamo, kad je eksplodirala još jedna bomba“, seća se tog strašnog zločina novinarka Danasa Vesna Torović.

  Pošto je bilo opasno, jer su kasetne bombe bile rasute svuda po ulici, nastavlja ona, kolima smo pošli ka Tvrđavskom mostu.

  -Tu scenu neću nikad da zaboravim. Na stotine ljudi trči preko mosta, neki viču „ima mrtvih“. Tek na mostu srećemo pripadnike policije i vojske, pitaju nas šta se dogodilo. Na svu sreću kasetne bombe nisu pale baš na Tvrđavsku pijacu, jer bi onda bilo na stotine mrtvih. NATO alijanska je počinila strašan zločin jer je nedozvoljenin kasetnim bombama gađala dva puta Niš, i to nikako i nikad ne smemo da zaboravimo-konstatuje novinarka.

  Tokom NATO agresije na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa 3.000 kasetnih bombi, projektovanih tako da mogu da ekslodiraju i godinama kasnije. Osim na današnji dan, NATO avioni su kasetnim bombama Niš, naselje Duvanište, gađali i 12. maja, ali tada niko nije poginuo, povređeno je 12 građana.

  Posle bombardovanja, više lokacija u Nišu čišćeno je od zaostalih kasetnih bombi.

  U znak sećanja na stradale civile održan je parastos i položeni su venci na spomenik žrtvama NATO agresije.

  -Treba da oprostimo, treba da sarađujemo sa svima, ali ne smemo da zaboravimo one naše žrtve i one naše gubitke koje smo podneli- rekao je Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

  Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša poručila je da je neophodno da prenosimo generacijama koje dolaze posle nas da ovako nešto više nikad ne sme da se ponovi, ne samo u našem gradu, nego uopšte u našoj državi.

  Niš je jedini je grad na koji su bačene kasetne bombe, projektovane tako da sem trenutnog razornog dejstva mogu da eksplodiraju i godinama, čak decenijama kasnije.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi