More

  NASTAVLJA SE GRADNJA STANOVA ZA BEZBEDNJAKE I U NOVOM SADU, A FIRMA KOJA JE POVEZANA SA BRATOM MINISTRA FINANSIJA DOBILA DEO POSLA

  • Izgradnja 548 stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu počeće 7. avgusta, najavila je danas ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović
  • Preduzeće „SPV Dunav“, koji je formirala Vlada Srbije, raspisalo je tender na kojem su za izvođače radova na izgradnji tih stanova izabrane firme „Best izgradnja“ i „Set“, a potom i drugu javnu nabavku, na kojoj je za poslove razminiranja terena izabrana firma “Milenijum tim”, koja će ga obaviti za 36,2 miliona dinara bez PDV-a
  • Ministarstvo građevinarstva je u aprilu ove godine sa “Milenijum timom” zaključilo ugovor za razminiranje lokacije u Nišu namenjene za izgradnju ovakvih stanova, koje će koštati 20,1 milion sa PDV-om, a dva meseca kasnije je na toj lokaciji eksplodirala “najverovatnije kasetna bomba”, od koje su dva radnika povređena
  • Firma “Milenijum tim” je, kao deo konzorcijuma, u kojem je i turska firma “Tasjapi insaat taahhut sanayi ve ticaret”, u pregovaračkim postupcima dobila i poslove izgradnje stanova za bezbednjake u Nišu i Vranju, što će taj konzorcijum naplatiti bezmalo dve milijarde dinara
  • Ova firma je proteklih godina dobijala poslove i na drugim najunosnijim državnim projektima, među kojima je i “Beograd na vodi”
  • Istraživački portal KRIK je nedavno objavio tekst o mogućim koruptivnim vezama “Milenijum tima” sa bratom ministra finansija Siniše Malog, što su iz te firme demantovali
  foto: Ministarstvo gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture

  Izgradnja 548 stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu počeće 7. avgusta, najavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

  – Iduće nedelje počinjemo radove na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu, uskoro će početi u Sremskoj Mitrovici, a radovi se već izvode u Nišu, Vranju, Kraljevu i Kragujevcu. Takođe, očekujemo da do kraja godine počne izgradnja ovih stanova i u Beogradu- rekla je Mihajlović na TV Hepi.

  Ona je kazala  da očekuje da prvi stanari u novoizgrađene stanove za bezbednjake budu useljeni u februaru sledeće godine, i to u Vranju, gde su najpre i počeli radovi.

  – Kao i za mnoge druge stvari koje smo rekli da ćemo raditi, i za ovaj projekat ljudi nisu verovali da će to biti urađeno, ali će se uveriti i imaće i više poverenja kad vide ljude koji se useljavaju u nove stanove- rekla je Mihajlović.

  Ona je dodala da je ovaj projekat, pored rešavanja stambenog pitanja za pripadnike snaga bezbednosti “važan i zbog domaće građevinske industrije i svih firmi koje učestvuju u realizaciji projekta”.

  U prethodno izdatom saopštenju Ministarstva građevinarstva je precizirano da je realizacija projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti razmatrana na sedmoj sednici Komisije za koordinaciju aktivnosti u izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojem je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

  – Izgradnja stanova za snage bezbednosti je projekat koji se veoma efikasno realizuje, počev od svega što je urađeno na pripremi lokacija i tehničke dokumentacije, do izdavanja građevinskih dozvola i otpočinjanja radova. Od februara ove godine krenula je izgradnja oko 800 stanova u četiri grada- rekla je tom prilikom ministarka Mihajlović.

  Na sastanku je razmatrana i dinamika izgradnje stanova u Nišu, Vranju, Kragujevcu i Kraljevu, gde su radovi već u toku, a čija ukupna ugovorena vrednost iznosi oko tri milijarde dinara. Takođe, u završnoj fazi su i pripreme za početak izgradnje 190 stanova u Sremskoj Mitrovici, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

  Izgradnja stanova u Novom Sadu započeta je nakon što su, kako je navelo Ministarstvo građevinarstva, “sprovedene javne nabavke za izvođača radova i stručni nadzor”, a ono izdalo građevinske dozvole za ove radove.

  Radio 021 objavio je da će izgradnja 548 stanova za bezbednjake koštati 2.264.466,94 dinara bez PDV-a i trajati najmanje 480 kalendarskih dana.

  Na tenderu koji je sprovelo preduzeće „SPV Dunav“, koje je formirala Vlada Srbije u novembru prošle godine sa ciljem izgradnje stanova za bezbednjake u Novom Sadu, pripao je firmama „Best izgradnja“ iz Novog Sada i „Set“ iz Šapca .

  Iz dokumentacije „SPV Dunav“, kojim direktno upravlja Građevinska direkcija Srbije, a u koju je 021 imao uvid, može se zaključiti da će se izgradnja finansirati preko kredita od 2,4 milijarde dinara, koji će biti obezbeđen direktnim pregovorima sa bankama mimo postupka javne nabavke.

  Naime, „SPV Dunav“ na računu nema toliki iznos, pošto je vrednost firme 128 miliona dinara, koliko je Vlada Srbije zaključno sa 15. julom ove godine upisala kao osnivački kapital tog preduzeća.

  „SPV Dunav“ je, takođe, sproveo i posebnu javnu nabavku, za razminiranje od neneksplodiranih ubojnih sredstava na ttom terenu, a koje će realizovati „Milenijum tim“ (Millennium team) iz Beograda, po ceni od 36,2 miliona dinara bez PDV-a.

  Firma “Milenijum tim” je dobila i posao razminiranja i u niškom naselju “Stevan Sinđelić”, gde bi u prvoj fazi trebalo da se izgradi 188 stanova za bezbednjake. Ona je izabrana u otvorenom postupku javne nabavke, a zod tog posla inkasiraće  20.141.772,78 dinara sa PDV-om.

  Resorno ministarstvo je sa “Milenijum timom” u aprilu ove godine zaključilo ugovor o izvođenju tih radova.

  U junu ove godine, međutim, na gradilištu  u naselju „Stevan Sinđelić“, u jakoj eksploziji povređena su tri radnika izvođača radova.

  Prema nezvaničnim informacijama iz Policijske uprave Niš, najverovatnije je eksplodirala kasetna bomba, zaostala iz NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Do eksplozije je došlo kada je jedan od radnika navodno krampom udario u bombu i aktivirao je.

  “Milenijum tim” je, inače, kao deo konzorcijuma, u kojem je i turska firma “Tasjapi insaat taahhut sanayi ve ticaret”, i koji je bio jedini ponuđač u “pregovaračkim postupcima sa objavljivanjem poziva za podnošenje ponuda”, dobio i poslove izgradnje stanova za bezbednjake u Nišu i Vranju.

  Prema ugovorima zaključenim sa resornim ministarstvom, konzorcijum u kojem je “Milenijum tim” će za radove na izgradnji stanova u Nišu inkasirati 959.069.570,52 dinara sa PDV-om, a u Vranju 896.134.511,64 dinara, sa PDV-om.

  Firma “Milenijum tim” je, inače, pobeđivala i na drugim tenderima za najunosnije državne projekte, među kojima je i “Beograd na vodi”.

  Prema pisanju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), brat ministra finansija i funkcionera SNS- a Siniše Malog, Predrag, već pet godina koristi “audi” koji je bio u vlasništvu “Milenijum tima”, a kasnije je preregistrovan na firmu “KBV datakom“, koja je u vlasništvu istih biznismena, Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka.

  Osim automobila, biznismeni su ustupili i stan koji je koristila Predragova devojka.

  Stručnjaci za borbu protiv korupcije su za KRIK ocenili da se ovakav vid ustupanja automobila i nekretnina može tumačiti kao klasičan primer korupcije, pogotovu što je Siniša Mali bio povezan sa nekim od državnih projekata na kojima je “Milenijum tim” dobijao poslove.


  “MILENIJUM TIM”: PITANJA O NAŠIM VEZAMA SA PORODICOM MALI SU NEUMESNA, POSLOVE DOBIJAMO ZBOG NAŠEG KVALITETA

  Marketinška služba „Milenijum tima“ je “u potpunosti odbacila navode da je bilo šta ustupila ili poklonila Predragu Malom”, tvrdeći da sa njim ta kompanija “nema nikakve odnose”.

  – Zgrada o kojoj govorite građena je 2009. godine, svi stanovi su prodati i nemamo evidenciju ko u njima stanuje. Gospodina Sinišu Malog, kao i mnoge druge predstavnike izvršne vlasti smo imali prilike da upoznamo prilikom obilaska naših gradilišta. Mimo toga, nemamo nikakve odnose- navodi se u dopisu KRIK-u, uz ocenu da su pitanja o njihovom odnosu sa porodicom Mali „neumesna“.

  U “Milenijum timu” su kazali da su “jedini kriterijumi” na osnovu kojih on dobija poslove “kvalitet, pouzdanost i odgovornost”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi