More

  NAMEŠTANJE OVOGODIŠNJEG NIŠKOG KONKURSA ZA NAJVEĆE PROREŽIMSKE MEDIJE U GRADU?

  • Grad Niš je za ovogodišnji konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa izdvojio 79 miliona dinara i propisao gornji limit po projektu od 15 miliona
  • Ovakav ukupan iznos budžetskih sredstava značajno je veći nego na svim prethodnim niškim konkursima, a gornji limit višestruko veći od maksimalnog iznosa po projektu koji opredeljuje Ministarstvo kulture i informisanja
  • Deo medija je upozorio da ovoliki limit po projektu ukazuje na mogućnost „nameštanja“ konkursa za medije koji su bliski vlastima, a posebno one najveće, čiji su osnivači članovi niške porodice Radomirović i porodice direktora BIA Bratislava Gašića
  • Načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić danas nije odgovarao na pozive novinara i imejlove u kojima su mu postavljena pitanja vezana za medijski konkurs
  • Novinarka Danasa i bivša članica Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš Zorica Miladinović kaže da nas iskustvo uči da niški, kao i drugi konkursi ove vrste koje raspisuje vlast prioritetno služe da se novcem građana finansiraju takozvani režimski mediji koji zauzvrat proizvode sadržaje u korist te vlasti
  • U takvim slučajevima reč je o korupciji u najširem smislu, odnosno o klijentelizmu ili trgovini uticajem, ocenila je ona i dodala da će to „morati da se promeni“, inače konkursno sufinansiranje gubi i smisao i svrhu
  foto: Andy Leung HK

  Grad Niš je za ovogodišnji konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa izdvojio 79 miliona dinara i propisao gornji limit po projektu od 15 miliona, navedeno je u konkursu koji je na gradskom veb sajtu objavljen 9. marta.

  Ovakav iznos budžetskih sredstava značajno je veći nego u prethodne četiri godine, koliko se konkursi raspisuju, a gornji limit višestruko veći od maksimalnog iznosa po projektu koji opredeljuje Ministarstvo kulture i informisanja.

  Pojedini mediji su današnjim tekstovima i izjavama upozorili da je iznos od 15 miliona dinara previsoka svota za medijski sadržaj koji treba da se proizvede za sedam meseci, te da „ni EU ne daje toliki novac po projektu“.

  Oni su naveli da takvo rešenje ukazuje na mogućnost „nameštanja“ konkursa za medije koji su vlasnički, finansijski i uređivački bliski vlastima, a posebno za one najveće, čiji su osnivači članovi niške porodice Radomirović i porodice direktora BIA Bratislava Gašića, ili lica povezana sa njima, koji su prethodnih godina dobijali najveće konkursne iznose.

  Medijima bliskim vlastima je, recimo, prošle godine, od 54 miliona dinara pripalo oko 80 odsto ukupnih sredstava (42,8 miliona), a medijima u vlasništvu Radimirovića i Gašića čak oko 70 odsto (37,4 miliona).

  – Rezultati konkursa će pokazati koliko su ovakve sumnje opravdane. Sve u skladu sa mudrošću koja, otprilike, glasi: kraj sve kaže- kaže Zorica Miladinović, novinarka dnevnog lista Danas i bivša članica Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš (LAF).

  Ona ocenjuje da je „loše“ to što nas iskustvo, istraživanja i analize uče da niški, kao i drugi konkursi ove vrste, koje suštinski raspisuje i realizuje vlast, (pre)često služe da se novcem građana finansiraju takozvani prorežimski mediji, koji zauzvrat ne proizvode sadržaje od značaja za građane, već se bave propagandom u korist vlasti.

  – U takvim slučajevima reč je, dakle, o korupciji u najširem smislu, odnosno o klijentelizmu i svojevrsnoj trgovini uticajem- kaže ona, dodajući da će to „morati da se promeni“, inače konkursno sufinansiranje gubi i smisao i svrhu.

  Načelnik niške Gradske uprave Ljubiša Janić danas nije odgovorao na pozive novinara i imejlove u kojima su mu postavljena pitanja vezana za ovogodišnji medijski konkurs.

  Janić je prošle godine, kada je prvi put gornji limit po projektu značajno uvećan u odnosu na prethodni period, i iznosio devet miliona dinara, kazao da nije reč o „konkursu sa slikom“, već „nameri gradske vlasti“ da kvalitetni projekti i mediji koji stoje iza njih „zarade više para“.

  Grupa niških medija, kao i Medijska koalicija, tada su bezuspešno zahtevali od gradonačelnika Darka Bulatovića da povuče konkursno rešenje o gornjem limitu po projektu jer „otvara sumnju da se uslovi konkursa podređuju interesima pojedinaca koji drže medije u Nišu, umesto javnom interesu građana Niša“.

  Internet portal Južne vesti odbio je da primi dodeljeni iznos od 600.000 dinara, uz obrazloženje da ne želi da pruži legitimitet fingiranom konkursu i korupciji.

  Grad Niš je prethodnih godina uglavnom prednjačio među lokalnim samoupravama po budžetskim izdvajanjima za medijske projekte od javnog interesa.

  Na prvom konkursu, raspisanom 2015. godine, raspodeljeno je 57.235.000 dinara, 2016- 68.205.000 dinara, a 2017- 20.500.000 dinara.


  MNOGI MEDIJSKI KONKURSI U SRBIJI KASNE ZBOG NEUSVAJANJA NOVOG PRAVILNIKA

  Medijska koalicija je upozorila danas da je zbog neprihvatljivog odlaganja da se usvoji novi Pravilnik za sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja zaustavljeno raspisivanje konkursa, što „predstavlja ozbiljan udarac medijima, pogotovo onim lokalnim i regionalnim“.

  Ona je zahtevala od Vlade Srbije i drugih nadležnih tela da odmah obaveste stručnu, ali i celokupnu javnost o tome šta se dešava sa tim pravilnikom.

  – Podsećamo na to da se među oročenim zahtevima koje je Tim za dijalog uputio Koordinacionom telu Vlade Srbije za saradnju sa medijima nalazi i zahtev da se do 31. decembra 2018. godine, a u skladu sa preporukama novinarskih i medijskih udruženja, izradi i usvoji novi pravilnik o sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja- navodi Medijska koalicija u saopštenju.

  Novinarska i medijska udruženja su ove preporuke, koje imaju za cilj unapređenje konkursnog sufinansranja u skladu sa važećim zakonima i smanjenje mogućnosti brojnih zloupotreba, dostavila Ministarstvu kulture i informisanja.

  – Prema našim informacija, novi pravilnik se nalazi bezmalo dva meseca na mišljenju kod Republičkog odbora za zakonodavstvo, koji predstavlja organ Vlade Srbije- navodi se u saopštenju i dodaje da će se Medijska koalicija o novom pravilniku izjasniti kada taj dokument bude usvojen i objavljen.

  Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije,Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi