More

  Na vrata 60 izbegličkih porodica u Nišu kucaju izvršitelji zbog dugova za gradsku kiriju

  • Na vrata 60 izbegličkih porodica smeštenih u 60 stanova solidarnosti u zgradi u niškom prigradskom naselju Pasi Poljana sve češće kucaju izvršitelji kako bi im popisali stvari i izbacili ih iz stana zbog njihovog duga za gradsku kiriju
  • Mada su ovi stanovi solidarnosti napravljeni iz donacija, a u okviru projekta Vlade Srbije, Vlade Italije i Ujedinjenih nacija koji je trebalo da obezbedi „trajnu integraciju izbeglica“, Grad Niš im od trenutka useljenja 2008. godine naplaćuje zakupninu po tržišnoj, a ne beneficiranoj ceni
  • Ove izbegličke porodice, od kojih su mnoge socijalno ugrožene, zbog čega su i nagomilale dugove za gradsku kiriju, stanove nisu dobili u vlasništvo, niti imaju pravo da ih otkupe, uprkos drugačijim obećanjima predstavnika vlasti u vreme kada su im dati ključevi

  Na vrata 60 izbegličkih porodica smeštenih u 60 stanova solidarnosti u zgradi u niškom prigradskom naselju Pasi Poljana sve češće kucaju izvršitelji kako bi im popisali stvari i izbacili ih iz stana zbog njihovog duga za gradsku kiriju

  Mada su ovi stanovi solidarnosti napravljeni iz donacija, a u okviru projekta Vlade Srbije, Vlade Italije i Ujedinjenih nacija koji je trebalo da obezbedi „trajnu integraciju izbeglica“, Grad Niš im od trenutka useljenja 2008. godine naplaćuje zakupninu po tržišnoj, a ne beneficiranoj ceni.

  Ove izbegličke porodice, od kojih su mnoge socijalno ugrožene, zbog čega su i nagomilali dugove za gradsku kiriju, ove stanove nisu dobili u vlasništvo, niti imaju pravo da ih otkupe, uprkos drugačijim obećanjima predstavnika vlasti u vreme kada su im dati ključevi.

  Zora Krnjaja: Izgleda da smo došli u gore od onog od čega smo utekli

  – Zakucali su uveče u devet sati na vrata, suprug ih je pustio, takav je čovek, ja ne bih. Popisali su nam televizor, mašinu za veš, zamrzivač, fotelje koje nisu za upotrebu- ono malo sirotinje što smo iz Hrvatske uspeli da donesemo ili smo kupili od naše izbegličke muke, berući višnje, jagode i kruške ili skupljajući puževe. Čekamo svaki dan da zazvone i pokupe tu sirotinju, a posle I da nas izbace- kaže Zora Krnjaja, jedna od stanara u ovoj zgradi.

  Krnjaja kaže da je konkurisala za za ovaj stan jer je tada primala samo 4.500 dinara sa Biroa za zapošljavanje, a majka, suprug i ćerka nisu radili.

  Ona kaže da su joj tada rekli: “Gospođo, ne brinite, to je vaše” i da su “mislili da su došli do nekog krovića nad glavom”.

  Foto: privatna arhiva

  – Nije postalo naše, a kiriju smo plaćali koliko smo mogli. Muž i ja smo stari i bolesni, živimo od 15.000 dinara socijalne pomoći, više gladujemo nego što smo siti. Zbog izvršitelja živimo ni na nebu ni na zemlji. Izgleda da smo došli u gore od onog od čega smo utekli- kaže.

  Ona dodaje da su četiri godine bili u ratu pa proterani iz Kninske krajine, zatim su morali da odu i sa Kosova i Metohije gde su preživeli bombardovanje, a pre Niša su živeli u nekoliko gradova u užoj Srbiji.

  Jovica Medoš: Rečeno nam je da nećemo plaćati zakupninu, a govorilo se da ćemo stanove dobiti u vlasništvo ili otkupiti

  Njen komšija Jovica Medoš, rodom iz Knina, precizira da su svi oni stanove u Pasi Poljani dobili nakon 13 godina potucanja po privatnim stanovima i izbegličkim centrima.

  Tada su se, kaže, dodelom tih stanova hvalili Ivica Dačić i ostali, a danas Aleksandar Vučić „priča priče“, kojima „apsolutno ne treba verovati“, jer narod teško živi.

  – Tačno je da smo tada potpisali rešenja za zakup ovih stanova, bilo je hitno, ali nam je rečeno da ih niko od nas „neće plaćati“, a govorilo se da ćemo ih dobiti u vlasništvo ili otkupiti- kaže Medoš.

  Umesto toga, već 13 godina Gradskoj stambenoj agenciji plaćaju 1,60 evra po kvadratu, pa stan od 60.tak kvadrata dostiže stotinak evra, kolika je kirija po tržišnoj vrednosti u tom prigradskom naselju.

  – Umesto „trajne integracije izbeglica“, sada nam šalju i sudske izvršitelje- kaže on.

  Dveri apeluju, gradonačelnica ćuti

  Zbog problema 60 izbegličkih porodica iz Republike Srpske Krajine koje sada žive u Pasi Poljani, a preti im zaplena pokretne imovine i iseljenje iz stanova, Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i predsednica niškog odbora te stranke, uputila je ovih dana dopis gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski.

  Dveri u dopisu apeluju da Grad u saradnji sa Republikom što je moguće pre reši ovakav problem i ovim ljudima obezbedi porodični mir.

  U dopisu su predložena i moguća rešenja, kao što su “dodela stanova u trajno vlasništvo onim porodicama koje nemaju drugu imovinu, ili davanje prava otkupa stanova po povlašćenoj ceni, ili određivanje visine gradske kirije u zavisnosti od stepena socijalne ugroženosti porodica“.

  Gradonačelnica Sotirovski nije odgovorila na dopis, a izbegla je i odgovore na pitanja medija o ovom slučaju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi