More

  NA UNIVERZITETU U NIŠU, UPRKOS “PRILAGOĐAVANJU POTREBAMA TRŽIŠTA”, I DALJE DOSTA NEPOPUNJENIH MESTA NA PRIRODNIM NAUKAMA

  • Na 13 fakulteta Niškog univerziteta za septembarski rok ostalo ostalo 1.598 mesta- 436 budžetskih i 1.162 samofinansirajućih
  • Iako godinama vlada slabo interesovanje za prirodne nauke, Prirodno-matematički fakultet i dalje raspisuje konkus za veliki broj brucoša
  • Prorektor Univerziteta u Nišu Vlastimir Nikolić tvrdi da su na fakultetima rađene analize na osnovu kojih je prilagođen broj brucoša
  • On smatra da je razlog za slabo interesavanje za matematiku i informatiku to što ih mladi smatraju teškim studijama, sa kojima se nije lako zaposliti
  • U junu je upisano 3.425 studenata- na budžetu 2.920 i na samofinansiranju 711 brucoša, a najpopularnije su bile studije elektronike, medicine i za gotovo svi programi Filozofskog fakulteta

  Na Univerzitetu u Nišu posle junskog roka na Prirodno-matematičkom fakultetu ostalo je čak 126 nepopunjenih mesta na budžetskim studijama, i to na svim studijskim grupama-matematici (50), fizici (40), hemiji(13), biologiji(14), geografiji (11) i računarskim naukama (3).

  Inače, na 13 fakulteta Niškog univerziteta za drugi, septembarski upisni rok, ostalo je upražnjeno 1.598 mesta- 436 budžetskih i 1.162 samofinansirajućih.

  Slabo interesovanje mladih za studiranje prirodnih nauka u Nišu nije novina jer godinama studijske grupe na ovom fakultetu ne mogu da popune čak ni buždetska mesta u prvom upisnom roku, tako da ostaje nejasno zašto ovaj fakultet raspisuje konkurs za prijem tolikog broja brucoša.

  Na pitanje da li je na Univerzitetu u Nišu rađeno istraživanje o tome koliko brucoša fakulteti treba da upisuju na osnovu interesovanja maturanata i stvarne potrebe za tom profesijom, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu Vlastimir Nikolić odgovara da su fakulteti prilagodili broj studenata.

  – I te kako smo radili analize i smanjili broj studenata prve godine u odnosu na  pre desetak godina. I Prirodno-matematički fakultet upisuje značajno manje studenata nego ranije- kaže prorektor Nikolić za Medijsku kutiju.

  On precizira da među mladima vlada mišljenje su prirodne nauke teške za studiranje, kao i da sa diplomom tih studijskih grupa ne mogu lako da se zaposle.

  -Matematičari i informatičari lako mogu da se zaposle i u Nišu i u Srbiji jer su to deficitarna zanimanja. Verujem da će se ubuduće promeniti odnos mladih ljudi prema studijama matematike- objašnjava prorektor Univerziteta.

  Nikolić  dodaje da je izvesno je da će ovaj fakultet u septembru popuniti veliki  broj slobodnih mesta.

  Indekse je u prvom upisnom roku dobilo 3.425 studenata, od kojih je na budžetu 2. 920, dok je smofinansirajućih  711 brucoša.

  -Tradicionalno, najviše interesovanja je i ove godine bilo za studije elektronike, studije medicine i za gotovo sve studijske programe Filozofskog fakulteta- kaže Nikolić.

  Septembarski upisni rok počinje 3. i završava se 18.septembra. Za preostala slobodna mesta u drugom roku prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnih ispita je 3, 4. i 5. septembra, prijemni ispiti će biti organizovani 6, 7. i 8. septembra, a nakon toga će biti organizovan upis brucoša.

  Cena samofinansirajućih studija na  niškim fakultetima i ove godine neće se menjati i kreće se od 45.000 do 120.000 dinara.


  U TOKU JE PROCES AKREDITACIJE  POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA U KRUŠEVCU

  Prorektor Univerziteta u Nišu Vlastimir Nikolić izražava očekivanja da će na jesen novootvoreni Poljoprivredni fakultet u Kruševcu upisati prve brucoše.

  -U junu nije raspisan konkurs za ovaj fakultet jer je proces akreditacije u toku, ali sva su očekivanja da će to biti završeno u toku leta i da će se septembra i na ovom fakultetu upisati prvi brucoši objašnjava Nikolić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi