More

  NA SEVERU KOSOVA NAPETO ZBOG HAPŠENJA I UPADA ROSU JEDINICA,VOJSKA SRBIJE STAVLJENA U STANJE PUNE BORBENE GOTOVOSTI

  • Kosovska policija tvrdi da su jedinice ROSU uhapsile 19 policajaca, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je uhapšeno 28 osoba na severu Kosova
  • Zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sever Vučić je naredio  stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti
  • Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je odluka predsednika Srbije da podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije populistička i za unutrašnju upotrebu
  • Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je da je upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine i hapšenje Srba još jedna u nizu provokacija Prištine
  • KFOR je potvrdio da se operacija Kosovske policije odvijala na celom Kosova u okviru borbe protiv kriminala, te da nema razloga da se mešaju
  • Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izveštaj predsednika Srbije o Kosovu, za koji je glasalo 145 poslanika, protiv četiri, a nije glasalo 13 poslanika

  Kosovska policija  jutros  je na severu Kosova uhapsila 19 policajaca, ali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, s druge strane, tvrdi da je uhapšeno ukupno 28 osoba – 20 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak.

  Posle jutrošnje akcije hapšenja koju su izveli pripadnici specijalne jedinice ROSU, na severu Kosova je mirno, ali napeto jer su građani u grupama okupljeni u gradovima.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

  On je rekao da je kao vrhovni komandant naredio „punu borbenu i bojevu gotovost naših armijskih jedinica“ i da će vojska štiti stanovništvo na Kosovu ukoliko dođe do „bilo kakvog ozbiljnog ugrožavanja života našeg naroda“.

  -Nastavićemo da radimo na očuvanju mira i stabilnosti, ali kada vidite da neko hoće da vam uništi i protera narod, mi da dozvolimo novu Oluju u bilo kojem delu nećemo. I želim da vam kažem da su sve policijske jedinice, specijalne i posebne namene, u punoj pripravnosti, rekao je Vučić, koji je još 17. maja govorio  o nameri Prištine da hapsi policajce sa severa Kosova.

  Vučić je rekao i da su velike sile ocenile da su u Zubinom potoku prekoračene mere.

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je odluka predsednika Srbije da podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije populistička i za unutrašnju upotrebu.

  -Predsednik Srbije dobro zna da ne može da krene prema Kosovu. To je nešto nemoguće i nezamislivo i on je sam ubeđen u to, ali za svaki slučaj institucije Kosova, uključujući i Bezbednosne snage Kosova su u stanju pripravnosti. Populističke izjave nisu pretnje za rat, već za unutrašnju upotrebu da se dobije što veća simpatija u Srbiji, ocenio je Tači.

  Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je pozvao Srbiju da ne politizuje veliku policijsku akciju protiv kriminala i krijumčarenja na severu Kosova. On je rekao da je današnja akcija usmerena na hapšenje mreže koja se bavi krijumčarenjem, podmićivanjem, zloupotrebom službenih položaja i drugim aktivnostima organizovanog kriminala.

  Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je da je upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine i hapšenje Srba još jedna u nizu provokacija Prištine.

  Rusko ministarstvo je pozvalo međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovsko-albanske radikale i spreče dalju eskalaciju konflikta.

  KFOR je potvrdio da se operacija Kosovske policije  po nalogu Tužilaštva u Prištini odvijala na celom Kosovu i tvrdi da se akcija na severu pokrajine izvodila u okviru borbe protiv kriminala, te da nema razloga da se mešaju.

  -Operacija Kosovske policije odvijala se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal, rekao je  portparol komande KFOR Vinčenco Gras.

  Tužilac Specijalnog tužilaštva, Sulj Hodža, rekao je da su procesne radnje za ovu operaciju počele još u aprilu prošle godine.

  -Dobili smo nalog od Osnovnog suda i na osnovu njega inspektori su preduzeli radnje na terenu. Nakon skoro godinu dana istrage, tužilaštvo je, nakon što je prikupilo dokaze, podnelo zahtev Osnovnom sudu u Prištini za pretres kuća i lokala ovih osumnjičenih. Imamo uhapšene starešine policije, policajce, među kojima ima pripadnika srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti. Među osumnjičenima ima i građana, ne samo službenika, koji se sumnjiče za krijumčarenje robe i slične prekršaje, rekao je Hodža.

  Direktor Policije Kosova Rašid Čalaj je rekao da je operacija bila uspešna, da su iz vatrenog oružja ranjene dve osobe, dok su povređene još tri osobe, svi pripadnici Policije Kosova.

  Prema njegovim rečima povređeno je šest civila koji su bili okupljeni i postavili barikade u Zubinom potoku. Policija je prilikom pretresa lokacija oduzela 11 komada oružja.

  On je kazao da su pripadnik UNMIK-a, Rus i njegov saradnik, lokalni službenik, privedeni jer su vozilom UNMIK-a bili deo barikada u Zubinom potoku.

  Direktorka Policijskog inspektorata Kosova, Miradije Keljmendi saopštila je da je u  današnjoj akciji Kosovske policije uhapšeno 19 pripadnika Kosovske policije (11 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka), među kojima je jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika.

  -Tokom pretresa na 12 lokacija zaplenjeni su oružje, tehnička oprema i novac, izjavila je Keljmendi, ističući da se istraga u ovom slučaju nastavlja.

  Ona je naglasila da je pripadnicima Kosovske policije određeno zadržavanje do 48 sati kao i da su suspendovani sa dužnosti.

  Zamenik direktora Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Zlatan Elek naveo je da se u toj zdravstvenoj ustanovi leče četiri pacijenta, koji su povređeni u Zubinom potoku.

  -Dva pacijenta, dovezena u prepodnevnim satima smeštena su na odeljenje ortopedije i radi se o povredama donjih ekstremiteta, dok je kod druge dvojice reč o težim telesnim povredama, povredama glave. Jedno lice je ruski državljanin, član UNMIK administracije, a drugo lice je gluvonemo i obojica su smeštena na odeljenje intenzivne nege sa teškim povredama glave, izjavio je Elek.

  Nekoliko građana Zubinog potoka je povređeno, pretpostavlja se gumenim mecima, a policija je bacala i šok bombe. Kosovska policija je potvrdila prethodno da je došlo do „oružanog otpora“ na Severu i ranjavanja jednog pripadnika Kosovske policije, ali nisu naveli i mesto gde se to desilo.

  U Kosovskoj Mitrovici jutros u 6.15 časova se oglasila sirena za vazdušnu opasnost. Danas u ovom gradu nije bilo nastave za učenike osnovnih i srednjih škola.


  VUČIĆ: AKO NE BUDE KOMPROMISNOG REŠENJA ZA KOSOVO – SAMO ČEKAJTE NAPADE ALBANACA

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izveštaj predsednika Srbije o Kosovu, posle rasprave koja je trajala ukupno 13 časova u dva dana. Za izveštaj je glasalo 145 poslanika, protiv četiri, a nije glasalo 13 poslanika.

  Predsednik Aleksandar Vučić juče je na specijalnoj sednici  naveo da “ukoliko ne bude kompromisnog rešenja – samo čekajte napade Albanaca“.

  Vučić je danas upozorio poslanike da je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači pozvao Albaniju na ujedinjenje, što znači da žele da uspostave albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku.

  -Dakle, granica velike Albanije može i u narednih nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku, zahvaljujući i Srbima, koji su im pomagali u tome, a moj odgovor njima je – neće biti takve velike granice na Kopaoniku. Ako dođe do esklacije sukoba i  daljih napada na spski narod i srpski živalj… sve što mogu da vam kažem – Srbija će pobediti, poručio je predsednik Srbije, ističući da o tim pretnjama nije pričao prvog dana rasprave o KiM u skupštini, kako mu zlonamerni i svi oni junaci koji su ga optuživali za izdaju ne bi spočitavali da skuplja političke poene.

  Đorđe Vukadinović, poslanik iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija ocenio je na sednici Skupštine Srbije da je upad specijalnih snaga na sever Kosova omogućen Briselskim sporazumom, koji je potpisala aktuelna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom i Vučićem.

  -Sve što se dešava na teritoriji Kosova i Metohije je dogovor Hašima Tačija i  Vučića. Sve je režirana predstava i priprema javnosti za priznavanje nezavisnosti Kosova, samo što je ovaj upad Rosu na sever Kosova malo izmakao kontroli, rekao je lider Dveri Boško Obradović, koji je juče sa nekoliko poslanika tog pokreta dočekao predsednika Vučića ispred Skupštine Srbijesa transparentom “Danas izdaja, sutra robija”. Tada se dogodio incident jer je automobil predsednika radikala Vojislava Šešelja izgurao poslanike Dveri. Šešelj je vređao Obradovića I tražio od svog vozača da ih zgazi.

  Veći deo opozicionih poslanika nije prisustvovao sednici o Kosovu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi