More

  NA PUTU ZA CARSKI GRAD ŠANGAJ

  Početkom sedme godine vladavine zemljom koja nikako da postane država, ove, dakle, 2019, potrčko novomilenijumskog knjaza srpskog, koji sebe naziva ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja… oko hiljadu članova univerzitetske zajednice koji su digli glas u odbranu javnog interesa, potpisujući apel podrške građanskim protestima, proglasio je nebitnima.

  Ministar je ocenio da se na spisku od oko 600 imena (koliko je uspeo da izbroji) nalazi “pola penzionera i nekih mladih istraživača, koji su tek juče počeli da rade. Nemate tu ozbiljnih imena“, poručio je on tada. Po ugledu na kolege iz “kodžinog” harema koji sebe nazivaju Vladom, nije odoleo da prebrojava potpisnike apela podrške. „Imate tri-četiri fakulteta gde je to ozbiljnije, koji su tradicionalno okrenuti opoziciji“ i „gomilu gde je to minorno“.

  Knjaz, međutim, kad je provalio da su reakcije na prozivku prilično unisone i negativne, izvoleo je izjaviti da njegov “Ćirko” nije imao nameru da bilo koga uvredi, i da mu je stalo do obrazovanih činilaca njegovog naroda.

  Akademski penzioneri, međutim, ovih dana ponovo su postali privlačni, da ne kažemo dragi, osobi koja sebe naziva ministrom prosvete i ostalih “razvojnih” stvari, pošto je slučajno (verovatnije na “kodžin” nagovor, jer “slučajno” u zemlji koja već duže vreme nije država ne postoji) otkrio “nekog” matematičara koji je “skrivio” pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi, za čitavih 100 i nešto mesta. “Odmetnuti” penzioner svoj “beg” na Univerzitet u Saudijskoj Arabiji objasnio je malom penzijom te da mu je novac potreban da izdržava porodicu. Svrstan među 100 nauticajnijih naučnih umova u oblasti matematike zahvaljujući broju naučnih radova u najprestižnijim časopisima i visokoj citiranosti, taj penzionisani matematičar “ugurao” je 2016. BU među 300 najboljih na Šangajskoj listi, ali ga je nakon svog odlaska, “trbuhom za kruhom” u Saudi Arabiju, “izgurao” za čitavih 100 i više mesta.

  Elem, novomilenijumski knjaz osetio se “iznenađen… i uvređen” što je “njegova snaga” (čitaj narod) izbezumljeno reagovala na takav “pad” uzdanice srpskog obrazovanja i promtno obznanio svom haremluku da se taj penzionirani matematičar ima dovesti natrag po svaku cenu, a on će lično “dati sve od sebe” da “jedan od 100 najuticajnijih svetskih umova” ponovo potpisuje radove za Srbiju. I da mu za početak obezbede to nešto “sitno, recimo laptop…” a on će dodati kabinet i tako to.

  I Fond za nauku će da proradi… kroz posebnu budžetsku liniju, i neće više biti “gučijevih” i “šanelovih” torbica i letovanja van Sopota… BU ima da se vrati u taj Šangaj ili… će oni koji “kodžu” sprečavaju da se dopada svom narodu “platiti” za svoju ne(s)pos(ob)lušnost.

  Bivši rektor BU, Branko Kovačević, ocenjuje taj “fond”, za dnevnik Danas, kao dobru ideju, uz ogradu da se tu ne radi o jednom čoveku već o sistemu. “Ne može jedan čovek da napiše 4.000 radova. BU „vuče“ 60-70 odsto radova cele Srbije. Imamo puno problema u naučnoistraživačkom radu. Finansije za visoko obrazovanje i nauku su nedovoljne, veliki broj mladih odlazi. Desetak godina nismo raspisivali konkurs na naučnoistraživačke projekte, a bez toga mladi istraživači ne mogu da rade svoje postdiplomske studije. Oni su najmotivisaniji da rade, oni se bave modernim, aktuelnim stvarima i odatle izlaze radovi koje rade zajedno sa svojim mentorima, profesorima, istraživačima. Mislim da efekti preduzetih mera neće biti potpuni ako se ne osnuje posebno ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i inovacije, koje bi imalo svoj budžet”, smatra on. Nadajmo se da “kodža” koji “ne čita Danas” ima u svom haremluku i “službu za dojavljivanje”, pa će “razmotriti” i ovaj predlog.

  A dotle, mogao bi da se raspita, preko iste te službe, o dvoipogodišnjem kašnjenju sa završetkom izgradnje centara izvrsnosti sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija u Kragujevcu. Neke pare su tu “ušle i izašle”, ali je potom sve prekrio korov.

  U međuvremenu, genetičar i profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, koji je proletos, nakon pokušaja njegove smene na FMN sa mesta šefa katedre za matične ćelije, otišao na američki Harvard, nakon pisanja medija da je gradilište centara izvrsnosti, kraj rektorata Kragujevačkog univerziteta, zaraslo u korov i pretvoreno u ruglo, oglasio se na svom Tviter nalogu sa informacijom da je nemački Bajer upravo u Americi kupio firmu za matične ćelije za milijardu dolara. Uz tu informaciju, objavio je fotografiju zakorovljenog gradilišta centara izvrsnosti u Kragujevcu.

  I još, “junaku” sa početka ovog teksta odvratio je na njegov “poziv” da je imao telefon i dok je živeo u Srbiji.

  (Autor je urednik u dnevnom listu Danas)

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi