More

  NA PRUZI NIŠ- ZAJEČAR ISKLIZNULE CISTERNE SA FOSFORNOM KISELINOM, DRUGI INCIDENT ZA TRI SEDMICE

  • „Infrastrukture Železnica Srbije“ su saopštile da iskliznućem pet vagon- cisterni sa ovom opasnom materijom „ni na koji način nije ugroženo stanovništvo na terenu, kao ni životna sredina“
  • U ovom javnom preduzeću su već konstatovali da „uzrok iskliznuća nije stanje železničke infrastrukture, koja je upravo na ovom mestu sanirana tokom 2018. godine“
  • Na istoj pruzi, kod sela Jasenovik, 19. januara su iskliznule i prevrnule se dve cisterne sa amonijakom, a „Infrastrukture železnica Srbije“ su i tada saopštile da „nema opasnosti po ljude i životnu sredinu“
  • Saobraćaj na ovoj deonici tada je bio u prekidu dve sedmice, a svi stanovnici Jasenovika su evakuisani dok je trajalo uklanjanje cisterni
  • Resorna ministarka Zorana Mihajlović je kazala da se ispituje eventualna odgovornost privatnog prevoznika „NCL“, čiji su vagoni sa amonijakom iskliznuli, jer mu je „za dva meseca voz tri puta iskliznuo iz šina“
  • Meštani Jasenovika su upozorili da se na toj deonici „stalno dešavaju nesreće“, ocenjući da je najveći problem stara i oštećena pruga koja od Prvog svetskog rata, kada je izgrađena, nije rekonstruisana
  • Uzrok nesreće kod Jasenovika još nije saopšten
  foto: Danas

  Na pruzi Niš-Zaječar, između železničkih stanica Matejevac i Svrljig, u noći između subote i nedelje, iskliznulo je pet vagon-cisterni sa fosfornom kiselinom, saopštile su Infrastrukture železnica Srbije.

  Ovo je drugo iskliznuće cisterni sa opasnim materijama na ovoj pruzi za nepune tri sedmice.

  „Infrastrukture Železnica Srbije“ su saopštile da „ovim vanrednim dogadjajem ni na koji način nije ugroženo stanovništvo na terenu, kao ni životna sredina“, uz obrazloženje da nijedna od cisterni „nije prevrnuta, već su samo delimično iskliznule iz koloseka, nisu oštećene i nema nikakvih curenja“.

  U ovom javnom preduzeću očekuju da će saobraćaj na ovom delu pruge „ponovo biti uspostavljen u naredna 24 sata“.

  Vagoni- cisterne su se, inače, nalazile u sredini teretnog voza prevoznika „Srbija Kargo“, koji je saobraćao iz Prahova za Šabac.

  – Komisija železnice je izašla na lice mesta i precizno će utvrditi uzrok ovog vanrednog dogadjaja- navele su „Infrastrukture železnica Srbije“ u saopštenju, u kojem se, ipak, ocenjuje da „uzrok iskliznuća nije stanje železničke infrastrukture, koja je upravo na ovom mestu sanirana tokom 2018. godine“.

  Na pruzi Niš- Zaječar, kod sela Jasenovik, 19. januara su iskliznule i prevrnule se dve cisterne sa amonijakom, a „Infrastrukture železnica Srbije“ su i tada saopštile da „nema opasnosti po ljude i životnu sredinu“, dodajući da se planira da posledice ovog vanrednog događaja „budu otklonjene za 24 do 48 sati“.

  Ipak, saobraćaj na ovoj deonici je bio u prekidu dve sedmice, koliko je trajalo uklanjanje i pretakanje cisterni, te sanacija pruge koja je oštećena zbog iskliznuća u dužini od 300 metara. U vreme uklanjanja cisterni svi meštani Jasenovika, njih oko 400, kao i domaće životinje, bili su organizovano evakuisani iz sela.

  Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović tada je kazala da se ispituje eventualna odgovornost privatnog prevoznika „NCL“, čiji su vagoni sa amonijakom iskliznuli, jer mu je  „za dva meseca voz tri puta iskliznuo iz šina“. Ova firma ima licencu i setifikat o bezbednosti za prevoz koje joj je izdala Direkcija za železnice, i na osnovu kojih može koristiti pruge Železnica Srbije, ali će se „proveriti da li još uvek ispunjava uslove“.

  Meštani Jasenovika su više puta kazali novinarima da se na toj deonici „stalno dešavaju nesreće“, ocenjući da je najveći problem stara, oštećena i zapuštena pruga koja nikada nije rekonstruisana. Prema dostupnim podacima, pruga na toj relaciji je većim delom izgrađena pre Prvog svetskog rata.

  Uzrok ove nesreće još nije saopšten. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je kazao da je dobio uveravanja da će rekonstrukcija pruge Niš – Zaječar u dužini od 108 kilometara započeti „na proleće“, ali ne zbog nesreće kod Jasenovika, već zbog toga što je to predviđeno aktuelnim programom poslovanja „Infrastrukture železnica Srbije“.


  MEŠTANI JASENOVIKA NAJAVLJUJU PROTESTE

  Meštani Jasenovika najavili su danas proteste na kojima će zahtevati što hitniju rekonstrukciju ove pruge sa iskidanim šinama i polomljenim drvenim pragovima, podsećajući da je do iskliznuća cisterni sa fosfornom kiselinom došlo na samo 500 metara od tog sela, gde su pre tri sedmice iskliznule i prevrnule se dve cisterne sa amonijakom.

  – Džabe smanjuju brzinu na deset kilometara na sat kada prolaze ovo deonicom jer je stanje pruge očajno. Samo nas je sreća spasila da i do ovog iskakanja nije došlo u samom selu. Ovo je druga opomena. Šta još treba da se desi da se rekonstruiše pruga?- rekao je novinarima predsednik Mesne zajednice Jasenovik Zoran Jovanović.

  On je podsetio da su građani Jasenovika tražili da se ovom deonicom pruge Niš- Zaječar ne transportuju opasne materije do njene rekonstrukcije, ali da se to ipak radi. Ukoliko se nastavi transport opasnih materija, oni će blokirati prugu, kazao je.

  Firma „Srbija kargo“, prevoznik čiji su vagoni-cisterne sa fosfornom kiselinom iskliznule, saopštila je danas po podne da su dve od pet cisterni već vraćene na kolosek, a da je „u toku vraćanje i treće“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi