More

  NA KOPAONIKU BLOKIRAN PUT ZBOG MALE HIDROELEKTRANE

  • Magistralni put Brus-Brzeća danas blokirali meštani Radmanova i drugih potkopaoničkih sela kako bi sprečili izgradnju male hidroelektrane(NHE) Kresaja
  • Lokalno stanovništvo je najavilo da će put biti blokiran sve dok investitor ne skloni mašine koje je dovezao tokom noći  
  • Jutros je investitor dovezao mašine i hoće da počne da gradi MHE, pošto mu uskoro ističe dozvola za izgradnju, ali smo ga sprečili u tome, rekao je Zoran Kostić, jedan od meštana koji blokiraju put
  • Na Staroj planini u selu Topli Do meštani danonoćno stražare kako bi sprečili početak izgradnje MHE
  • Vučić je pozvao aktiviste sa Stare planine na sastanak 29. septembra

  Meštani Radmanova i drugih potkopaoničkih sela blokirali su danas put Brus – Brzeće na Kopaoniku jer se protive izgradnji male hidroelektrane(MHE) Kresaja.

  Oni su najavili da će ovaj magistralni put držati u blokadi dok investitor ne skloni mašine koje je dovezao tokom noći.  

  -Jutros je investitor dovezao mašine i hoće da počne da gradi MHE, pošto mu uskoro ističe dozvola za izgradnju. Sprečili smo ga u tome, a onda smo odlučili da blokiramo put i dozvolimo prolaz samo za hitne slučajeve-rekao je Zoran Kostić, jedan od meštana koji blokiraju put.

  On je kazao da su i početkom prošle nedelje nakon najave investitora MHE Kresaja da će pet dana pre isteka dozvole za gradnju početi sa radovima, meštani sela Radmanovo, kod Brusa pokušali da spreče istovar mašina i početak radova.

  U Srbiji se šire protesti građana protiv MHE jer meštani sela na Staroj planini već skoro dve godine vode borbu da sačuvaju ovu planinu i spreče izgradnju malih hidrocentrala.

  U staroplaninskom selu Topli Do više od nedelju dana organizovane su danonoćne straže gde stanovnici pokušavaju da spreče početak igradnje male hidroelektrane u tom selu.

  Savez mesnih zajednica i Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ proglasili su vanredno stanje na ovoj planini, sa ciljem da spreče izgradnju malih hidroelektrana u zaštićenim zonama prirode i nacionalnim parkovima.

  Oni su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zatražili, pored zahteva da se konačno zaustavi izgradnja derivacionih mini hidrocentrala na području Parka prirode Stara planina, da stane na put kriminalcima koji nepoštuju zakon i Ustava Srbije.


  SASTANAK VUČIĆA I AKTIVISTA SA STARE PLANINE

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 29. septembra u zgradi Predsedništva u Beogradu sa aktivistima koji se bore za očuvanje reka Stare planine i protive izgradnji derivacionih mini hidrocentrala.

  Iz Pokreta “ Odbranimo reke Stare planine” najavljuju da neće odustati od protesta koji su zakazali  za 21. septembar u Pionirskom parku u Beogradu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi