More

  Na jugu Srbije umrlo još devetoro pacijenata pozitivnih na koronu, u Nišu od sutra nove mere

  • U Nišu preminulo petoro kovid pacijenata, u Leskovcu troje i jedan u Vranju u protekla 24 časa
  • U Nišu će, inače, od sutra početi da se primenjuju nove mere Gradskog štaba za vanredne situacije koji je krajem prošle sedmice proglasio vanrednu situaciju zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa u tom gradu
  • Miodrag Stanković, gradski odbornik koalicije “Niš moj grad” predložio je donošenje još pet mera, koje bi pomogle pre svega najugroženijim kategorijama građana u vreme vanredne situacije
  • Više od  40.000 socijalno ugroženih osoba na evidenciji Centra za socijalni rad treba da dobije jednokratnu novčanu pomoć, kao i da se penzionerima čije su penzije ispod 30.000 dinara obezbede paketi sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, naveo je on
  • Stanković je zatražio i da nadležni u Nišu nalože stranim privatnim kompanijama, u kojima radi veliki broj ljudi, da zaustave dalje otpuštanje radnika, da obezbede rad od kuće gde god je to moguće i da obezbede neophodnu socijalnu distancu

  Klinički centar(KC) u Nišu danas je saopštio da je u protekla 24 časa na jugu Srbije preminulo još devetoro kovid pacijenata- petoro u Nišu, troje u Leskovcu i jedan u Vranju.

  U KC Niš je na respiratorima 14 pacijenata sa potvrđenim koronavirusom.

  Prema navodima na veb-sajtu, u kovid objektima KC je hospitalizovano 284 pacijenta, a kod 208 je potvrđeno da su pozitivni na virus korona.

  U Nišu će, inače, od sutra početi da se primenjuju nove mere Gradskog štaba za vanredne situacije koji je krajem prošle sedmice proglasio vanrednu situaciju zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa u tom gradu, a iz opozicije su stigli i predlozi dodatnih mera.

  Gradski štab za vanredne situacije prošlog petka je usvojio 13 mera, među kojima su i preporuka poslodavcima da zaposlenima omogući rad od kuće, kao i da tri osnovne i srednje škole zbog povećanog broja pozitivnih nastavnika pređu na onlajn nastavu. Preporučeno je da deca čiji roditelji rade od kuće ne pohađaju vrtiće izuzev predškolskih grupa, da se zabrane posete ustanovama socijalne zaštite, a da se “u stambenim zgradama najmanje jednom dnevno dezinfikuju zajedničke prostorije”.

  Miodrag Stanković, gradski odbornik koalicije “Niš moj grad” i bivši predsednik niških demokrata, uputio je odborničku inicijativu u kojoj predlaže donošenje još pet mera, koje bi pomogle pre svega najugroženijim kategorijama građana u vreme vanredne situacije.

  -Više od  40.000 socijalno ugroženih osoba na evidenciji Centra za socijalni rad treba da dobije jednokratnu novčanu pomoć, kao i da se penzionerima čije su penzije ispod 30.000 dinara obezbede paketi sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, kako bi smanjili broj odlazaka u prodavnice i time smanjili rizik od zaražavanja-naveo je u odborničkoj inicijativi.

  Predložio je i da se pri svakoj od pet gradskih opština formira volonterski centar, koji bi starijim sugrađanima i hroničnim bolesnicima pomagao u nabavci lekova i namirnica.

  Stanković je zatražio i da “nadležni iz države i iz Grada nalože” stranim privatnim kompanijama, u kojima radi veliki broj ljudi, da zaustave dalje otpuštanje radnika, da obezbede rad od kuće gde god je to moguće i da obezbede neophodnu socijalnu distancu i druge zaštitne mere u halama. On je podsetio da u desetak stranih kompanija u Nišu “radi veliki broj zaposlenih”, među kojima ima masovnijeg zaražavanja, a počela su i otpuštanja, ocenjujući da bi njihovi radnici trebalo da imaju ista prava kao zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama

  U Nišu je, pak, vanredna situacija  proglašena nakon što je u kovid objektima niškog Kliničkog centra hospitalizovano skoro 300 pacijenata, dok se u kovid ambulantama Doma zdravlja dnevno javljalo na pregled više od 1.300 građana, a iznad 160 bilo pozitivno na koronavirus. Broj hospitalizovanih kovid pacijenata je tri puta veći u odnosu na početak  novembra, kada ih je bilo manje od stotinu, a broj preminulih počeo je da raste 6. novembra, od kada ih je, po zvaničnim podacima, bilo i po osmoro dnevno.


  U Leskovcu i Vranju 169 hospitalizovano kovid pacijenata

  U Zdravstvenom centru u Leskovcu trenunto je hospitalizovano 85 pacijenata, a kod 54 je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

  U tri kovid bolnici u Vranju na lečenju je 84 pacijenta, među kojima je 73 inficirano koronom.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi