More

  Na jugu Srbije 12 puta više zaraženih među testiranima na koronu od zvaničnog preseka na nivou republike

  • Broj zaraženih koronavirusom među testiranim građanima na jugoistoku Srbije je čak 12 puta veći  od zvaničnog preseka na nivou Republike koji saopštava Ministarstvo zdravlja, pokazuje jučerašnji izveštaj o rezultatima testiranja u laboratoriji Instituta za javno zdravlje Niš (IZJZ)
  • Prema pisanju dnevnog lista Danas, u tom zvaničnom izveštaju, koji se inače dostavlja nadležnim republičkim institucijama, navedeno je da je u laboratoriji IZJZ Niš PCR testirano ukupno 376 osoba, a da su pristigli rezultati pokazali da je pozitivno 84 osoba (22,34 odsto)
  • Presek iz jučerašnjeg izveštaja iz laboratorije IZJZ, u koji je Danas imao uvid, pokazuje da je svaka četvrta osoba koja je uzorkovana u Nišu i Leskovcu pozitivna na koronavirus
  • Na veb- sajtu Covid19 Ministarstva zdravlja, pak, juče popodne objavljeno je da su u Srbiji u poslednja 24 časa testirane 7.784 osobe, a prema pristiglim rezultatima potvrđena 143 slučaja, što je svega 1,83 odsto
  • Presek broja zaraženih među testiranima koji je naveden u jučerašnjem izveštaju veći je nego prekjuče, kada je, po izveštaju za taj dan, u laboratoriji IZJZ Niš testirano ukupno 280 osoba sa jugoistoka Srbije, a utvrđeno da ih je pozitivno 47, što je 16,8 odsto
  • Na sajtu Covid19 Ministarstva zdravlja prekjuče popodne objavljeno je da je u poslednja 24 časa u Srbiji testirano 6.025 osoba, a da je pozitivno 102, što čini 1,69 odsto
  • U nedavno upućenom dopisu niške Klinike za infektivne bolesti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću navedeno je da od  5. juna ponovo raste ukupan broj obolelih “sa ili bez PCR dokaza”
  foto: Pixabay

  Broj zaraženih novim koronavirusom među testiranim građanima na jugoistoku Srbije je čak 12 puta veći  od zvaničnog preseka na nivou Republike koji saopštava Ministarstvo zdravlja, pokazuje jučerašnji izveštaj o rezultatima testiranja u laboratoriji Instituta za javno zdravlje Niš (IZJZ).

  Prema pisanju dnevnog lista Danas, u tom zvaničnom izveštaju, koji se inače dostavlja nadležnim republičkim institucijama, navedeno je da je u laboratoriji IZJZ Niš PCR testirano ukupno 376 osoba, a da su pristigli rezultati pokazali da je pozitivno 84 osoba (22,34 odsto).

  Na specijalizovanom veb- sajtu Covid19 Ministarstva zdravlja, pak, juče popodne objavljeno je da su u Srbiji u poslednja 24 časa testirane 7.784 osobe, a da su prema pristiglim rezultatima potvrđena 143 slučaja, što je svega 1,83 odsto.

  I u izveštaju o rezultatima laboratorije IZJZ Niš, a i na sajtu Covid19 date su cifre testiranih i pozitivnih osoba na taj dan, bez preciziranja kada su one uzorkovane, a kada testirane.

  Presek iz jučerašnjeg izveštaja iz laboratorije niškog IZJZ pokazuje da je svaka četvrta osoba koja je uzorkovana u Nišu i Leskovcu pozitivna na koronavirus.

  U njemu je navedeno da je od ukupnog broja osoba koje su testirane u ovoj laboratoriji najviše uzorkovano u Nišu, njih 133, a da pristigli rezultati pokazuju da je pozitivno njih 35 (26,31 odsto).

  Najviše pozitivnih među testiranima je u Leskovcu, gde je tamošnji Zavod za javno zdravlje uzorkovao 64 osobe, a test potvrdio prisustvo korone kod 17, što je 26,56 odsto.

  Zavod za javno zdravlje u Vranju je uzorkovao 128 osoba, a pozitivno je njih 23 (17,96 odsto), dok je ZZJZ u Pirotu uzorkovao 24, a pozitivne su četiri osobe (16,66 odsto).

  U laboratoriji u Nišu testirane su i osobe koje su uzorkovane u opštim bolnicama i domovima zdravlja u Aleksincu, Ražnju, Svrljigu, Merošini, Kuršumliji i Doljevcu.

  U jučerašnjem izveštaju je navedeno i da su Klinički centar Niš i niška Klinika za infektivne bolesti uzorkovali ukupno 58 osoba, a da je sa ove Klinike pozitivan 41 uzorak, a iz drugih delova KC 17 uzoraka.

  Testiranjem u niškom IZJZ utvrđeno je da je od uzorkovanih u ovim ustanovama zaraženo 26 osoba, od kojih 23 na Infektivnoj klinici, a tri u KC.

  Od troje zaraženih u KC dve osobe su pacijenti, a jedna je zaposleni. U izveštaju ne postoji ova vrsta podataka i za Kliniku za infektivne bolesti.

  Niški IZJZ uzorkovao je najviše osoba- njih 66, a pozitivno je njih sedmoro.

  Presek broja zaraženih među testiranima koji je naveden u ovom izveštaju veći je nego prekjuče, kada je, po izveštaju za taj dan, u koji je Danas takođe imao uvid, u laboratoriji IZJZ Niš testirano ukupno 280 osoba sa jugoistoka Srbije, a na osnovu pritiglih rezultata utvrđeno da ih je pozitivno 47, što je 16,8 odsto.

  Prema prekjučerašnjem izveštaju, od tog broja najviše je testirano u Nišu, njih 148, a bilo je pozitivno 27, što je 18,24 odsto ukupno testiranih.

  Sledi broj testiranih u Leskovcu, gde je uzorkovano njih 101, a pozitivno na virus njih 14, što je 13,86 odsto.

  Na specijalizovanom sajtu Covid19 Ministarstva zdravlja prekjuče popodne objavljeno je da je u poslednja 24 časa u Srbiji testirano 6.025 osoba, a pozitivne 102 osobe (1,69 odsto).

  U nedavno upućenom dopisu niške Klinike za infektivne bolesti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću navedeno je da od  5. juna ponovo raste ukupan broj obolelih “sa ili bez PCR dokaza”.

  Niš je posle Beograda najveće epidemiološko žarište u Srbiji, a KC Niš je u jeku epidemije bio jedna od najvećih kovid bolnica u Srbiji, u kojoj je, prema dostupnim podacima, lečeno oko 3.000 pacijenata koji su bili potvrđeni ili suspektni na virus.


  Sve veći broj osoba u kućnoj izolaciji

  U jučerašnjem izveštaju navodi se da je “anketirano“ 15 osoba kod kojih je postojala sumnja na Kovid 19, a da su 44 osobe stavljene “pod nadzor” u kućnu izolaciju jer su bile u kontaktu sa zaraženima.

  U izveštaju za prethodni dan, utorak, navodi se da je anketirano 16 osoba kod kojih je postojala sumnja na Kovid 19, a da je za 42 naložena kućna izolacija zbog kontakta sa zaraženima.

  Prema poslednjim podacima MUP Srbije, objavljenim u medijima početkom ove sedmice, u Nišu se tada u samoizolaciji, zbog laboratorijski potvrđenog korona virusa ili kontakta sa zaraženima, nalazilo 210 osoba.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi