More

  Moral, nemoral i dodaci

  M(o)ural 1: Najpre je uništen Flekin prolaz u Šapcu, tačnije, preko oslikanog lika Miomira Grujića Fleke postavljen je red strujomera u čijem se nastavku, ipak, i dalje može pročitati jedna od Flekinih poruka – ko tebe autoritetom, ti njega identitetom.

  M(o)ural 2: Prvi posvećen Neboljši Glogovcu nakon njegove smrti, oslikan u Užicu, prelepljen je, tačnije, rebrendiran velikom reklamnim banerom, a potom i oštećen. Ipak, ostala je replika koju Glogovac izgovara u filmu Nebeska udica: “Sine, znaš kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kada je najteže… I pobediš!”

  (Ne)moral 3: Predsednik zemlje, koja nije država, jednom od restrikcionih uredbi u RTS-obraćanju narodu svom, isterao je studente iz beogradskih studentskih domova jer su osumnjičeni za preveliko zaražavanje kovidom-19. Studenti, uglavnom, domci, iste večri izašli na ulicu i protestvovali, javio se odnekud čovek koji obnaša ministra prosvete i razjasnio da je došlo do greške u računu, a tokom noći, nezvanično je odloženo izbacivanje. Demonstranti su, i pored toga, sutradan posetili Plato ispred Filozofskog fakulteta i potvrdili da se neće dati ispod cene.

  (Ne)moral 4: Grad Beograd doneo je odluku da se od 6. jula, u redovni sistem gradskog saobraćaja vrati trolejbuska linija broj 28 (ukinuta novembra 2019, nakon ponovonog uspostavljanja saobraćaja na Trgu Republike), izjavio je krajem prošlog meseca zamenik gradonačelnika Goran Vesić, posle sastanka sa predstavnicima udruženja građana Vratimo trolu 28, koje je to iniciralo. To je, kako je rekao, odlučeno na osnovu analize koju je uradio Saobraćajni fakultet u Beogradu koji je, dodao je, bio angažovan na osnovu dogovora sa udruženjem građana Vratimo trolu 28.

  Povratak u m(o)ural 1: “Nije reč ni o kakvom vandalizmu niti o bilo kakvom uplivu politike, nego je na veoma loš način pristupljeno celoj temi”, rekla je za Danas Katarina Janković Popović, glavna urednica Kulturnog centra Šabac i autorka projekta Fleka – Zvuk Znak Zrak, povodom nedavnog postavljanja strujomera u Flekinom prolazu i burnih negativnih reakcija tim povodom. Ona je pojasnila kako znala da će u prolazu posvećenom Miomiru Grujiću Fleki (1954-2003) biti postavljeni strujomeri, ali da nije znala tačno kog tipa će biti radovi, niti da će strujomeri biti postavljeni na delu Flekinog lica koji je noseći deo murala na jednom od dva oslikana zida. Kakogod, tvrdi ona, dogovori sa vlasnikom (privatnog) lokala koji ima dobru volju, doprineće, na kraju, zadovoljavajućem rešenju, što treba da potvrdi da nije reč ni o kakvom vandalizmu, niti o bilo kakvom uplivu politike.

  A, kad bude završeno renoviranje, Flekin prolaz biće osvežen, i osnovna ideja tima ovog projekta „da Fleku izvuče iz zaborava i andergraunda i da ga postavi u mejnstrim, da bude u centru grada, da se mladi informišu o njemu i da shvate njegovu vrednost i hrabrost kao aktiviste i borca za slobodu“ – potvrdiće se pred prvom probom vremena.

  Dodatak m(o)uralu 1: Ko tebe autoritetom, ti njega identitetom.

  Povratak u m(o)ural 2: Mural posvećen Glogovcu urađen je noću, 10. februara 2018, nekoliko sati nakon smrti velikog glumca, na zidu kuće u ulici Riste Te{i}a 2, u centru grada. Bio je to prvi mural u Srbiji, kojim su mladi autori – Užičani Boban Lazić, koji je dva meseca kasnije preminuo, i Aleksandar Pasalev, izrazili poštovanje i divljenje prema Glogovcu, koji je bio omiljeni i čest gost Užica.

  Poslednjeg dana juna, preko murala je nalepljen veliki baner sa reklamama za sredstva za zaštitu bilja, što je izazvalo ogorčenje javnosti, pa je baner, iste noći, neko pocepao i uklonio, a mural je tom prilikom oštećen. Vlasnik poslovnog objekta na toj adresi objasnio je da data dozvola za oslikavanje murala uz napomenu da će objekat, star gotovo 100 godina, uskoro morati da se renovira. I… onda su “privremeno brendirali zid”, do renoviranja, valjda zato što je mural samo grafit, a njihov proizvod, ipak, štiti bilje.

  Dodatak m(o)uralu 2: Sine, znaš kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kada je najteže… I pobediš!

  Povratak u (ne)moral 3: Marko Radić, student Filozofskog fakulteta u Beogradu, angažovan oko studentskih demonstracija, tvrdi da iza spontanog okupljanja u četvrtak uveče (kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio zatvaranje domova) i protesta u petak na Platou, ne stoji nijedna politička stranka.

  Dodatak (ne)moralu 3: Budimo realni, tražimo nemoguće.

  Povratak u (ne)moral 4: Teodora Budimir, predstavnica inicijative Vratimo trolu 28, nakon odluke o vraćanju linije 28, radosno je objavila da se radi o sjajna stvari i da žitelji Zvezdare napokon mogu da odahnu. “Argumenti građana i struke bili su jači od argumenata Grada koji su tvrdili da je linija nepotrebna”, objasnila je ona.

  Goran Vesić zahvalio je ljudima iz ovog udruženja jer, kako je rekao, nijednog trenutka nisu dozvolili da njihova inicijativa, kojom su zastupali interese građana, postane predmet političkog prepucavanja.

  Dodatak (ne)moralu 4: Politika je kurva.

  A sad nešto sasvim drugačije: Ovakvih, sitnih (i krupnih) primera (po)bede i poraza na desetine je diljem ove zemlje, bez oznaka države, od ekoloških (očuvanje parkova, protiv minihidroelektrana, seče šuma, iscrpljivanja reka…), preko ekonomskih (Krušik, Jovanjica, PKB…), do društvenih i socijalnih (položaj marginalnih grupa, žena i dece…).

  Pa kako, blese, mislite da izbegnete politički kontekst u njima kada se čak i kafansko ispijanje piva politizuje?

  (Autor je urednik u dnevnom listu Danas)

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi