More

  Modna dizajnerka i džedaji iz Niša poklanjaju “maske iz kućne radinosti” zdravstvenim radnicima

  • U humanoj akciji izrade maski za medicinare u Nišu uključila se modna dizajnerka Nevena Kragić i Džedajski pokret
  • Cilj nam je da maskama prvo opskrbimo zdravstvene radnike, a onda i građane, kaže Kragićeva
  • Ona je pozvala građane da doniraju novac za nabavku pamučnog materijala preko platforme Balkan katalista “www.donacije.rs
  • Džedajski pokret iz Niša mapirao i aktivirao male radionice i proizvodnje tekstila koje će se uključiti u pravljenje “zaštite za lice”
  • U Nišu se zatvaraju sve pijace, izletišta, parkovi i druge zelene površine
  • Na respiratorima četiri pacijenta inficiranih koronavirusom u Nišu

  Nevena Kragić modna dizajnerka iz Niša uključila se u akciju šivenja “maski za lice  iz kućne radinosti” za zdravstvene radnike, koju su započeli dizajneri iz Srbije.

  -Cilj je da se svi ujedinimo- dizajneri, šivači, donatori, volonteri, građani… Nameravamo da našim “zaštitama za lice” najpre besplatno opskrbimo zdravstvene radnike koji su u prvim borbenim redovima, a onda i građane. Želimo da pomognemo, nikako da profitiramo-kaže Kragićeva.

  Ona objašnjava da je Niš jedna od ugroženijih sredina na novi koronavirus, pa je bilo logično da se u ovom gradu ozbiljnije angažuju dizajneri, volonteri i građani.

   – Ovo što mi sada radimo nisu medicinske maske koje u adekvatnom procentu štite od virusa, već solidna “zaštita za lice” od stoprocentnog pamuka, koja nije jednokratna, već se može prati, otkuvavati ili sterilisati peglanjem. “Zaštita” je dvoslojna, a između dva sloja je džep, u koji može da se stavi hirurška maska, gaza natopljena alkoholom ili isprksana asepsolom, kao i vlažna antibakterijska maramica, čime se njeno zaštitino dejstvo pojačava i produžava- kaže jedna modna dizajnerka iz Niša, koja je jedna od inicijatorki akcije.

  Ona dodaje da od Kliničkog centra Niš, koji joj se inače sam obratio, sada čekaju zvanično odobrenje za isporuku ovakve “zaštite za lice”. U njenoj radionici, u kojoj je desetak ljudi, rade se prototipovi  takvih “maski” i šalju privatnim firmama koje se bave šivenjem. Firme “Sajonara” iz Niša i “Tekstil” iz Užica donirale su materijal od stoprocentnog pamuka. Od tih firmi će se ubuduće i kupovati ovakav materijal novcem koji građani budu donirali preko platforme Balkan katalista “www.donacije.rs”.

  Džedajski pokret, sa sedištem u Nišu, čija je “obaveza da menja svet nabolje i pomaže ljudima”,  odnedavno se pridružio ovoj akciji, koja poprima sve veće razmere. Ovaj pokret je mapirao i aktivirao male radionice i proizvodnje tekstila koje će se uključiti u pravljenje “zaštite za lice”. Volonteri će šivarama dostavljati pamučni materijal, a besplatne “maske” isporučivati onima koji su ih poručili.

  -Evidentno je da, dok broj zarađenih svakodnevno raste, zdravstveni radnici nemaju osnovne uslove za rad”, a mnogi od njih ni zaštitne maske i rukavice. Apoteke i drugi kanali gde bi maske mogle da se nabave “ostali su bez zaliha, a na jugu Srbije situacija je još teža-kaže osnivač Džedajskog pokreta Miloš Antić i dodaje da su kreirali inicijativu i operativnu strategiju #ZaštitiLice.

  Džedaji su  pozvali radnje ili proizvodnje koje se bave šivenjem, a koje su zainteresovane za šivenje “zaštite za lice”, da se jave dizajnerima i Džedajskom pokretu na imejl zastitilice@gmail.com.

  Kragićeva, inače i sama “džedajka”, snimila je dva tutorijal videa, koja objašnjavaju građanima kako sašiti masku na mašini, ali i ručno- iglom i koncem.

  Štab za vanredne situacije u Nišu odlučio je danas da se zatvore sve pijace, a jedina koja će raditi biće Kvantaška pijaca, ali samo za veleprodaju piljarama i dragstorima.

  Odlučeno je da se zatvore sva izletišta, parkovi i druge zelene površine.

  -Zabranjuje se upotreba restoranskih prostora na svim benzinskim pumpama na teritoriji grada Niša, jer je primećeno okupljanje i zadržavanje ljudi na tim prostorima- rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.
  Prema njegovim rečima, sprovođenje pomenutih naredbi kontrolisaće komunalna inspekcija i komunalna milicija.

  Gradski štab saopštio je da su vlasnici pasa dobili su dozvolu da izađu i prošetaju svoje ljubimce tokom policijskog časa i to između 20 i 21 sat, ali na samo 20 minuta.

  Dopunom uredbe, koju je izdao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, vlasnici kućnih ljubimaca moći će da ih izvode u tom terminu ali ne mogu da se udalje od objekta u kom žive više od 200 metara. Neće biti dozvoljeno da se vlasnici ljubicama okupljaju u grupama -kaže Žarko Ranković, koodinator Štaba.


  Gradonačelnik Bulatović: U Nišu 31 inficiranih koronavirusom

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović saopštio je da u Nišu ima 31 obolelih i zaraženih korona virusom u Nišu, od kojih je 10 hospitalizovano je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Niš, a 21 se nalazi na kućnom lečenju.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas je rekao da su u Nišu četiri pacijenta na respiratorima.

  Inače, ovo je broj  obolelih jutros do 7 časova, jer se na veb-sajtu KC Niš od 18. marta ne objavljuju podaci za Niš i jug Srbije, nego se prenosi informacija o ukupnom broju zaraženih koronavirusom u celoj Srbiji.

  U Srbiji je do sada zabeleženo ukupno 222 potvrđenih slučajeva COVID19, a dve osobe koje su bile inficirane koronavirusom su preminule.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi